У пріоритеті – благоустрій

На початку січня в місті енергетиків Дністровську відбулися громадські слухання щодо проекту місцевого бюджету на 2018 рік.

Рік тому державну адміністрацію Дністровська очолив Сергій Карюк. За цей час у держадміністрації склалася ефективно працююча команда однодумців. У планах держадміністрації на 2018 рік – зробити Дністровськ не тільки чистим, зеленим містом, а і найбільш комфортним для проживання у всій республіці. Досвід минулого року підтвердив перспективність розвитку Дністровська як окремої муніципальної одиниці з самостійним муніципальним бюджетом.

На початку 2017 року Дністровськ приступив до реалізації нової програми розвитку муніципальних організацій. До виконання проекту вирішили не залучати сторонніх підрядників, МУП «ЖЕУК м. Дністровська» чудово впоралося із завданням. Ця організація високоякісно виконала великий обсяг робіт. Позитивний резонанс дістало і відкриття Кoll-центру, який надав робочі місця близько 50 молодим містянам.

Держадміністрація ініціювала роботу з вирішення давньої та складної проблеми – визначення територіальних меж Дністровська, відсутність яких породжує юридичні перешкоди в реалізації багатьох справ. Глава держадміністрації Дністровська разом з депутатом Верховної Ради Віктором Гузуном провів попередню роботу зі збору потрібних матеріалів. На їх підставі у Верховній Раді ПМР розроблено законопроект, де чітко регламентовано існування Дністровська як у правовій системі держави, так і у власних юридичних кордонах. Питання вирішуватимуть на державному рівні.

Оприлюднюючи бюджет на 2018 рік, глава державної адміністрації Сергій Карюк наголосив, що його освоєння буде досить складним. Усі регіони Придністровської Молдавської Республіки є дотаційними, однак на цьому тлі в Дністровська найнижчий дефіцит бюджету – близько 13%.

Сергій Карюк ознайомив з основними пріоритетами в роботі на 2018 рік. Якщо основний акцент торік було зроблено на підтримку розвитку дитячих освітніх закладів, то цьогоріч головним напрямком стане подальший благоустрій Дністровська, а саме: реконструкція бульвару Енергетиків, облаштування паркових зон, спортивних майданчиків та низка інших заходів. Уже проведено первинні роботи з оновлення міського фонтану, а після встановлення теплої погоди, за словами глави, їх продовжать. До літа з’явиться великий ролердром, буде розширено зелену зону. Відповідно до сучасних технологій буде приведено до ладу баскетбольний майданчик на вулиці Будівельників. Планується розбити ще один парк у районі Дністровського дитячо-юнацького центру. Протягом 2018 року буде розв’язано проблему освітлення вулиць у нічний час. У межах житлових будинків буде побудовано п’ять автомобільних паркувань. Одне слово, місто приводитимуть у відповідність до сучасних запитів благоустрою, щоб у ньому було комфортно і затишно всім жителям.

Основні параметри бюджету на 2018 рік оприлюднила голова Дністровської Ради народних депутатів Інна Фоміна. За її словами, заплановані надходження до прибуткової частини бюджету складають 30 232 951 руб. Гранична видаткова частина бюджету на 2018 рік насамперед буде спрямована на забезпечення соціально захищених статей місцевого бюджету. Не залишаться без фінансування і такі сфери діяльності, як освіта, культура, мистецтво, правоохоронна діяльність, соціальна політика, житлове і комунальне господарство, державне управління і місцеве самоврядування тощо.

У процесі обговорення у представників громадськості міста постала низка питань, і обговорення деяких з них вилилося в живу дискусію. Представники освітніх закладів Дністровська висловили щиру подяку державній адміністрації за великі вкладення торік у сферу капітального ремонту та оснащення шкіл, дитячих садків, закладів додаткової освіти.

Слухання завершились ухваленням резолюції.

Ольга   ОЛЕКСАНДРОВА.