Вони з честю виконали волю народу

На подвір’ї Кам’янського районного відділу внутрішніх справ було багатолюдно. Співробітники шикувалися на плацу в парадній формі. Зайняли почесне місце в строю ветерани. Саме вони нині в центрі загальної уваги, адже міліція ПМР відзначає своє 30-ліття.

Восени 1991 року територіальні відділи внутрішніх справ, розташовані на Лівобережжі Дністра, почали переходити під юрисдикцію Придністров’я. Першими цей крок зробили міліціонери Рибниці, а через декілька днів їхній приклад наслідували кам’янські охоронці порядку. 20 вересня 45 офіцерів і 36 сержантів написали рапорти про перехід під юрисдикцію ПМРСР. Іще 42 співробітники РВВС вважали за краще підкоритися вимогам кишинівських властей і виїхали на правий берег Дністра. 21 вересня о 10:00 особовий склад РВВС у парадній формі строєм вийшов на головну площу Кам’янки. Кожен співробітник міліції на очах у сотень земляків присягнув на вірність придністровському народові.

«Це було непросте рішення. Приймаючи його, ніхто з нас не знав, що буде завтра, адже з Кишинева постійно надходили різні погрози. Проте наші земляки хотіли, щоб міліція була народною, стояла на захисті інтересів усіх громадян, а не лише титульної нації. Тож ми виконали волю народу», – поділився спогадами про події кінця 1980-х – початку 1990-х років Юрій Роман. Його рішення було важчим удвічі, адже він очолював у той тривожний час райвідділ, а значить – ніс відповідальність і за дотримання законності на Кам’янщині, і за ввірений йому колектив. Служити співробітникам РВВС довелося в ту пору в посиленому режимі: через некомплект особового складу чергувати доводилося через добу. Міліціонери не тільки забезпечували громадський порядок, розкривали злочини, а й виставляли патрулі в населених пунктах і дозорні пости уздовж всього узбережжя Дністра. При цьому на всіх мали 4 автомати та декілька пістолетів.

«Ми пишаємося вчинком ветеранів. Вони першими зробили важливий життєвий вибір, пережили непросте становлення райвідділу. І сьогодні допомагають виховувати молоде покоління правоохоронців у кращих традиціях міліції, – підкреслив міністр внутрішніх справ Віталій Нягу. – Територіальний відділ міліції розвивається разом із нашою державою. Нинішні співробітники вірні обов’язку та присязі, самовіддано протидіють усьому, що йде врозріз із законом, і готові у будь-який момент допомогти тим, хто опинився в біді».

Багатолітня добросовісна служба ветеранів з нагоди ювілею відзначена державними нагородами. Медалі «За відмінність у праці» удостоєний Олександр Курачов. За 15 років служби в міліції він успішно подолав шлях від інспектора відділення кримінального розшуку до заступника начальника райвідділу кримінальної міліції. У запас вийшов у званні майора. Грамотою Президента ПМР нагороджені майор міліції в запасі Франц Просяний і старший лейтенант міліції в запасі Григорій Думназєв. Листи подяки Президента ПМР вручені підполковникам міліції в запасі Юрію Роману, Андрію Катеренчуку та Володимиру Черванчуку.

Карантинна ситуація, в якій перебуває вся планета, не дала можливості організувати ювілейний захід із тим розмахом, з яким він відбувався у минулі роки. Адже жителі Кам’янщини гідно цінують той рішучий крок наших міліціонерів у 1991-му. І щороку 21 вересня багато мешканців району приходить на урочистості, щоб особисто подякувати їм за складний, але правильний вибір, за чесно виконаний службовий обов’язок, за ту роботу, яку ветерани органів внутрішніх справ проводять нині. Вони, як і раніше, активно беруть участь у розвитку республіки, біля витоків створення якої стояли 30 років тому. Ветерани РВВС служать і працюють у різних галузях народного господарства, займаються підприємництвом і обробляють рідну землю, а головне –роблять неоціненний внесок у виховання молодого покоління.

Зі словами подяки за активну життєву позицію звернулися до героїв дня керівники Кам’янського району та райвідділу внутрішніх справ, народні депутати та представники громадськості. Кожен ветеран РВВС, який у вересні 1991-го зробив доленосний вибір, отримав на честь ювілею Почесну грамоту або Лист подяки: від керівництва МВС, глави держадміністрації району, міськрайради народних депутатів – як символ всенародної вдячності

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.