Дистанційна робота в ПМР: що варто знати

На офіційному сайті Президента ПМР 21 вересня опублікований закон «Про внесення змін та доповнення до Трудового кодексу ПМР».

Новий закон, зокрема, регламентує питання, пов’язані з дистанційною роботою, коли працівник виконує свої трудові функції дистанційно, тобто поза місцем розташування роботодавця.

Закон передбачає таку роботу як постійну, так і тимчасову. Вона може чергуватися також з виконанням трудових функцій на робочому місці.

На дистанційних працівників поширюється дія трудового законодавства ПМР. В оформленні трудового договору з ними є свої особливості: його можна буде оформити шляхом обміну між працівником (особою, що влаштовується на роботу) і роботодавцем електронними документами, а також за письмовою заявою працівника. Відомості про трудову діяльність роботодавець вносить до трудової книжки за його бажанням. Режим робочого часу працівник, який перебуває на дистанційній роботі, має право визначати самостійно, якщо інше не визначено договором або локальним нормативним актом. Відпустка дистанційним працівникам надається у звичайному порядку.

Необхідне для роботи обладнання, програмне забезпечення, засоби захисту інформації надає роботодавець. З його відома працівник має право використовувати свою техніку.

У надзвичайних ситуаціях, наприклад при стихійних лихах або епідеміях, роботодавець має право тимчасово перевести будь-якого працівника на дистанційну роботу без його згоди. Про це повинен бути виданий локальний нормативний акт зі списком працівників, які переводяться на дистанційну роботу, обумовлені режим робочого часу та інші обставини. Коли надзвичайна ситуація мине, працівникові повинна бути надана робота на колишніх умовах.

Підписаний Президентом закон набуде чинності 21 жовтня 2021 року, тобто через 30 днів після його офіційного опублікування

Олена ДВОРСЬКА.

Фото прес-служби Президента.