Об’єкт незавершеного будівництва – школа

На майданчику Уряду в режимі онлайн відбулася нарада, в якій взяли участь міністр просвіти Алла Ніколюк, глава держадміністрації Тирасполя Олег Довгопол, керівник столичного Управління народної освіти Стелла Бай.

Про школи

Олександр Мартинов, відкриваючи зустріч, зазначив, що держава не залишає поза увагою ремонт та оновлення освітньої інфраструктури. За чотири роки, що минули, завдяки ФКВ відремонтовано 56 дитячих садків та 63 школи. Ця тема перебуває на особистому контролі Президента ПМР Вадима Красносельського.

Особливу увагу звернули на незавершене будівництво корпусу школи № 15, розташованої в мікрорайоні Кіровський, у Тирасполі. Прохання про розв’язання проблем з цією освітньою установою надійшло в минулому році від депутата Верховної Ради Григорія Дяченка на одній із зустрічей з Головою Уряду.

Питання щодо незавершеного будівництва додаткового корпусу не втрачає актуальності й нині. За словами столичного градоначальника, основний корпус школи № 15 перевантажений: його проектна потужність розрахована на 480 дітей, а там навчаються 578 учнів. Крім того, задовольнити потреби мікрорайону з великою територією не в змозі й школа № 8.

«Є величезні проблеми зі школою № 8 з урахуванням того, що там постійно відбувається під-топлення, тому необхідно виконати великий обсяг робіт з її ремонту та реконструкції. Там вже замінили покрівлю, провели багато інших робіт, але при цьому найголовнішим є те, що район великий, діти живуть далеко від навчального закладу, їм доводиться долати велику відстань. І на сьогодні, якщо ми добудуємо цей корпус, то значно полегшимо дітям Кіровського здобувати освіту», – розповів Олег Довгопол.

«Школа працює у двозмінному режимі, що теж негативно позначається на організації додаткової освіти учнів. У школі, на жаль, відсутні роздягальні для перевдягання дітей на уроці фізичної культури, відсутні кабінети музики, образотворчого мистецтва, актовий зал тощо. Нема просторих кабінетів технології. Тому всі ці питання досить важливі для виконання навчального плану держстандартів», – доповнила начальник УНО Стелла Бай.

На завершення будівництва потрібно понад 15 млн рублів, необхідно також закладати кошти й на оснащення кабінетів. Запропоновано частину грошей (близько 7 млн рублів) запланувати на 2022 рік, решту – на 2023-й. Олександр Мартинов пропозицію підтримав.

Про гуртожитки

Велику увагу Уряд також приділяє темі житлового благополуччя придністровців як одному з пріоритетних напрямків, закріплених у Стратегії розвитку Придністров’я. Президент Вадим Красносельський ініціював не тільки запуск програм будівництва житла для бюджетників, але й тримає на особистому контролі ситуацію, що складається у галузі ЖКГ.

В Уряді відбулася робоча нарада з питань реновації житлового фонду республіки та розвитку житлово-комунального господарства. Зокрема, обговорювали стан і перспективи гуртожитків. Усі вони потребують капітального ремонту, а це покрівлі, інженерні мережі, відмостка та вхідні групи.

Прийнято рішення щодо включення до програми реконструкції гуртожитків на 2022 рік найбільш уразливих об’єктів, де гостро необхідне проведення ремонтних робіт. Уряд пропонує на цей проект щорічно виділяти близько 10 млн рублів