Ефективна робота законодавців

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 22 вересня, законодавці розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.

У першому читанні була розглянута законодавча ініціатива «Про внесення доповнення до Закону «Про єдиний соціальний податок і обов’язковий страховий внесок». Автором законопроекту є Уряд ПМР. Документом передбачається надання податкових пільг тим, хто здобував спеціальність у рамках програми практико-орієнтованої дуальної моделі навчання.

Нагадаємо, дуальне навчання – це підготовка фахівців організаціями професійної освіти для підприємств і організацій різних форм власності. Фактично це замовлення на підготовку необхідних фахівців, яке оформляється у вигляді договору між навчальним закладом та підприємством. За підсумками 2020 року в системі дуальної освіти було задіяно 9 організацій середньої професійної освіти та близько 30 промислових і сільськогосподарських організацій. Навчання здійснюється за 18 професіями та спеціальностями.

Як пояснила заступник міністра економічного розвитку Марія Глушкова, одним з основних завдань є скорочення дисбалансу між потребами ринку праці й системою підготовки кадрів організаціями професійної освіти. «Тому для більш інтенсивного розвитку системи дуальної освіти проектом закону пропонується встановити знижену ставку єдиного соціального податку», – пояснила представник Уряду.

Працівникам, які завершили навчання за програмою дуального навчання, пропонується встановити ставку виплат у розмірі 12 %. Стандартна ставка єдиного соціального податку становить 25 %. Щоб дістати податкову пільгу, навчання має бути підтверджене документом державного зразка, а випускник повинен буде влаштуватися на роботу протягом одного року після закінчення навчання. Термін дії ставки Уряд пропонує обмежити одним роком із дня прийняття на роботу. Крім того, знижену ставку єдиного соціального податку в розмірі 12 % пропонується застосовувати щодо виплат наставникам.

На думку голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, цей законопроект є важливим інструментом політики держави, що спрямований на підтримку молодих фахівців.

В остаточному, другому читанні був ухвалений законопроект «Про внесення зміни до Закону «Про соціальний захист ветеранів та осіб пенсійного віку». Авторами документа є депутати Сергій Чебан, Валентин Матвейчук, Василь Куницький, Яків Галак, Володимир Пєлін.

Законопроект розроблений на підставі звернення ДУП «Республіканський розрахунковий інформаційний центр». Ініціатива передбачає, що відтепер право на пільги матимуть особи пенсійного віку, які тривалий час зареєстровані на території республіки (не менше року), незалежно від виду пенсії. Вони можуть її отримувати по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугу років або як соціальну пенсію, при цьому пільги з оплати комунальних послуг та пільги на проїзд будуть надані. Раніше, до зміни норм закону, громадяни ПМР, які досягли пенсійного віку і проживають в республіці тимчасово, мали це право тільки якщо отримували пенсію за віком. Ухвалені зміни допоможуть спростити практику застосування права громадян.

Документ направлений на підпис Президентові ПМР Вадиму Красносельському

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.