До Всесвітнього дня туризму

Згідно з історією, туризм у сучасному розумінні як масове явище і доступна можливість здійснення подорожі, виник порівняно недавно – на початку минулого століття.


Подорожувати стало модно, очевидно тому туризму в тій чи іншій мірі віддає перевагу більшість людей, особливо в розвинених країнах і країнах, що розвиваються. Поняття туризму швидко обросло специфічними термінами та визначеннями. Це і діловий туризм, і туризм для відпочинку, сільський або агротуризм, розважальний та освітній, вихідного дня і ціла маса найрізноманітніших форм і напрямків. Нині вже існує й космічний.

Розуміючи користь і важливість розвитку доступного туризму, в 1979 році Генеральна асамблея Всесвітньої туристської організації при Організації Об’єднаних Націй, що розташовувалася на той момент в іспанському місті Торремоліно, заснувала міжнародне свято – «Всесвітній день туризму», який було запропоновано відзначати 27 вересня.

Мета цього свята – не тільки пропаганда туризму, а й широке висвітлення його внеску в економіку як окремих регіонів, так і світового співтовариства в цілому, а також подальший глибокий позитивний розвиток міжнародних зв’язків усіх країн.

День туризму – свято всіх, хто хоч раз відчув себе в ролі мандрівника, вибираючись зі щоденної буденної суєти в ліс або в поле, на берег річки чи озера, на море чи курорт, а також в інші місця, на які так багата наша улюблена земля!

Цій галузі в Придністров’ї на державному рівні почали приділяти увагу не так давно. Наприкінці 2019 року в рамках виконання державної цільової програми «Підтримка та розвиток туризму в ПМР на 2019 – 2026 роки» було створено Агентство з туризму. Воно працює над реалізацією політики в галузі туризму, просування туристичного продукту на внутрішньому та міжнародному ринках.

До нашої країни давно прикута пильна увага багатьох мандрівників, які протягом десятиліть навідуються до Придністров’я. На вулицях міст, практично, щодня можна побачити людей з рюкзаками на плечах, що розмовляють іноземною мовою. Вони захоплені природою нашого краю, кількістю та багатством історичних об’єктів, національними традиціями, культурою. Іноземці фотографуються на фоні пам’ятників, подорожують на прогулянкових теплоходах по Дністру, смакують місцевими стравами, винами та фруктами.

Місцем тяжіння для гостей є Бендерська фортеця, Катерининський парк, красоти Кам’янського району тощо. Лише влітку на лавандовому полі під Дубоссарами побували сотні гостей з інших країн. Вони відзначали гарні дороги та привітність місцевих жителів.

Влітку поточного року в Бендерській фортеці відкрили Туристичний інформаційний центр, який за два місяці роботи відвідали понад 450 туристів з 28 країн світу. Здебільшого це громадяни Росії та країн Європи: Італії, Франції та Чехії. У Придністров’ї також побували й жителі Сполучених Штатів, Канади, Індії та Японії.

З нагоди Міжнародного дня туризму, в рамках проведення Регіонального інтерактивного форуму національної гостинності народів Уралу «Спадщина-Еткер», в Тирасполі відбулося підписання договорів про співпрацю між ДУ «Агентство з туризму ПМР» і НП «Уральський союз туріндустрії», а також з туристичним агентством з Єкатеринбурга «Чотири сезони»

Уляна БОНДАРЧУК.