Вірність учительській місії

Шанувати своїх учителів – обов’язок кожного учня, а День учителя – яскрава нагода висловити їм глибоку повагу та любов, показати, наскільки важливою є їхня праця. Це ж вони щодня ведуть їх стежинами країни Знань, відкривають нові горизонти, дають дружні поради, разом з ними жартують, співають, терплять усі витівки.Тож першої неділі жовтня привітайте вчителів – вони заслуговують найтепліших побажань.


Призерами цьогорічного республіканського конкурсу «Кращий за професією», проведеного Федерацією профспілок Придністров’я, стали 16 педагогів Кам’янщини, які працюють у системі загальної, дошкільної та додаткової освіти. Є серед них і вчителька української мови та літератури, про яку напередодні професійного свята хочеться розповісти читачам.

З Оксаною ми познайомилися, коли приваблива молода жінка переїхала за покликом серця з Вінниччини в Кам’янку. З першого погляду було зрозуміло, що вона закохана в нареченого та дуже любить свою роботу. Ці два почуття й пронесла через роки. Якщо про перше знають лише найрідніші люди, то про захопленість Оксани Івасівої педагогікою відомо учням і їхнім сім’ям, колегам не тільки по школі, а й у районі та ще багатьом мешканцям Кам’янщини. Адже вона щороку бере участь в організації українського подвір’я з нагоди Дня міста і Дня Республіки. Без неї та її вихованців не обходиться жодне Шевченківське свято чи фольклорний фестиваль. На міських і районних заходах творчий учительсько-учнівський тандем представляє увазі глядачів національні пісні й танці, драматичні постановки.

Здавалося б, постійна участь у традиційних заходах скоро може стати рутиною, яка нікого не здатна зацікавити. Проте, завдяки таланту Оксани Василівни кожен виступ завжди є оригінальним, жоден не повторює того, що було зроблене раніше. Отже для учнів будь-яка подія стає святом, вони з задоволенням готуються до неї, на репетиціях відточують свої таланти, а коли приходить час вийти до глядачів – злагоджено співають, майстерно витанцьовують, показують цікаві інсценівки.

Я почала розповідь про вчительку з її позакласної діяльності тому, що саме ця частина роботи більше буває на виду. Її може оцінити не лише професіонал у педагогіці, а кожен учасник заходу. Вони, затамувавши подих, слухають вічні рядки класиків літератури, що натхненно декламують юні читці, підспівують вокалістам, які задушевно виконують народні та сучасні пісні, й удостоюють кожен номер вищої глядацької нагороди – щедрих оплесків.

Цінують багатолітню плідну діяльність О. Івасівої щодо збереження та розвитку української мови, виховання любові до традицій і багатої культури не тільки на Кам’янщині, а й поза межами нашої республіки. Серед її нагород – дві Почесні грамоти Посольства України в Республіці Молдова, Грамоти товариства «Україна – Світ» і міжнародної громадської організації «Український центр «Співробітництво», Лист подяки Кам’янського районного товариства української культури імені Тараса Шевченка.

Думка колеги

Лариса Панаїда, керівник районного методичного об’єднання вчителів української мови та літератури: Оксана Василівна вільно володіє не лише традиційними формами проведення уроків. Практикуми та семінари, диспути та роздуми, концерти та заліки – ось неповний перелік використовуваних учителем нестандартних занять у класі, які О. Івасіва проводить, спираючись на знання індивідуальних особливостей школярів, їхню мовну підготовку. Вона вдало поєднує колективні й індивідуальні форми роботи, забезпечує максимальну самостійність у навчанні сильних учнів і ретельно планує засвоєння знань слабо мотивованими дітьми. Школярі привчені працювати, охоче виконують роботу, яку їм пропонує вчитель.

Ґрунтовна теоретична база, ретельний підбір прийомів ведення кожного уроку, вміння залучити додатковий матеріал роблять заняття цікавими, змістовними, такими, що виховують розум і почуття. Вчитель уміє подати матеріал доступно, емоційно, захоплюючи учнів предметом. По тому, як упевнено приступають вони до виконання завдання, видно, що педагог виробив власну методику, яка забезпечує позитивні результати навчання.

Свою головну мету Оксана Василівна бачить у тому, щоб кожен учень опанував українську мову як засіб усного і письмового спілкування. Тому особливу увагу приділяє комунікативній спрямованості, ретельно працює над мовними нормами, інтонацією, тоном. Її учні вільно володіють українською, їхня мова багата і виразна, а самі вони відкриті у спілкуванні.

Учителька української мови однією з перших у своїй школі почала проводити уроки з застосуванням комп’ютерних технологій. Вона сама підготувала презентації, які допомагають учням у вивченні біографій і творчості багатьох українських письменників. Інтерактивний метод засвоєння інформації припав до душі школярам, і вони активно включилися у творчий процес.

Небайдуже ставлення Оксани Василівни до справи, інтерес до предмета, який вона вміє прищепити кожному учневі, стали запорукою гарних результатів. Стовідсоткова успішність, високий рівень якості знань, призові місця на предметних олімпіадах, інтелектуальних і творчих конкурсах, зокрема міжнародних – такий підсумок її майже 30-річної педагогічної діяльності.

Характеристика від керівника

Ольга Хитрич, директор Кам’янської загальноосвітньої середньої школи № 2 з гімназичними класами: Оксана Василівна працює в нашій школі з 2003 року. І за цей час показала себе не лише висококваліфікованим учителем української мови та літератури, а й педагогом, постійно готовим самовдосконалюватися. Саме в ту пору на базі навчального закладу відкрили українську школу, і виникла гостра потреба в учителеві, який зможе викладати вчорашнім дошкільнятам увесь цикл дисциплін початкової ланки літературною українською, щоб закласти міцний лексичний фундамент. Оксані Василівні з філолога довелося перекваліфікуватися на вчителя початкових класів.

Зі своїми учнями вона пройшла весь одинадцятилітній шлях. Як класний керівник вкладала в них усі знання та всю душу, помічала здібності своїх вихованців і допомагала розвинути таланти. До випуску 11-й український дійшов з такими високими результатами в навчанні та громадській діяльності, в спорті й у творчості, що в районному конкурсі «Наша надія – 2016» виборов звання «Кращий клас року».

Постійний творчий пошук, вивчення та успішне впровадження педагогічних інновацій сприяли тому, що у 2011-му Оксана Івасіва, першою серед районних україністів, була удостоєна вищої кваліфікаційної категорії. Наступного року до її вчительських турбот додалися обов’язки заступника директора з навчально-виховної роботи. Зі складною роллю завуча найбільшої школи Кам’янського району вона справляється з честю.

Щедро ділиться Оксана Василівна своїм великим досвідом із колегами на шкільному, муніципальному та республіканському рівнях. Її лекції, майстер-класи, виступи на семінарах викликають жвавий інтерес учителів української мови та літератури, фахівців з науково-методичної та виховної роботи, педагогів-організаторів, завучів і директорів шкіл. Минулого року, коли система освіти вперше зіткнулася з суворим карантином, продиктованим пандемією коронавірусу, Оксана Василівна увійшла до складу робочих груп із підготовки навчальних матеріалів для віртуального середовища Moodle.

За багаторічну добросовісну працю, активну діяльність у навчанні та вихованні школярів Оксана Івасіва удостоєна звання «Відмінник народної освіти» та нагороджена Грамотою Президента ПМР.

Від автора: мені ж залишається побажати героїні нарису подальших успіхів у її багатогранній діяльності, спрямованій на виховання в кожній дитині особистості: сповненої знань, творчої, активної, здатної за прикладом улюбленого вчителя знайти правильний шлях у житті, наполегливо крокувати ним і приносити користь країні й народові

Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.