Конструктор душ людських

У переліку відомих педагогів Тирасполя і всього Придністров’я багато знатних імен, заслужених учителів, мудрих наставників. Про одну з таких достойних представниць цієї когорти, кого називають інженерами людських душ, я маю велике бажання розповісти сьогодні, в день професійного свята.

Це моя перша вчителька Олена Юріївна Юракова, яка вже давно працює в Республіканському українському теоретичному ліцеї-комплексі (РУТЛ-К) на посаді заступника директора з виховної роботи та вчителя початкової школи.

Мене завжди захоплювало її дивно трепетне ставлення до школи, дітей, колективу, до роботи, без якої вона не мислить свого життя. Я впевнений, що Олена Юріївна гідна того, щоб віддати їй належне добрими та вдячними словами. Тільки тепер, через 12 років, я починаю розуміти її духовний світ. Безперечно, це дуже цікава особистість, яскрава індивідуальність, яка поєднує в собі високі педагогічні та людські чесноти. Пам’ятаю, у важку хвилину вона для кожного знаходила розраду, слова підтримки, вселяла впевненість, рішучість і надію. Наша вчителька була подібна багаттю, навколо якого жевріє життя. Поруч з нею завжди було затишно, тепло, по-сучасному – комфортно.

Обравши собі професію, Олена Юракова на все життя залишилася вірною їй. Присвятивши себе педагогічній діяльності, вона завжди відчувала високу відповідальність за свій вибір. Понад 25 років моя перша вчителька впевнено несла факел знань молодому поколінню. Працювала всього у двох місцях: у дитячому садку № 50 – учителем української мови та вихователем – і в РУТЛ-К.

Вона завжди твердо знала, що посмішка сильніша, ніж обурення і роздратування. Її відрізняє м’який, але чіткий, наполегливий стиль роботи. З нами, її учнями, у Олени Юріївни завжди були прекрасні стосунки, повне взаєморозуміння і повага. Вона любила говорити, що вчитель, як турботливий садівник, повинен ростити в серцях учнів добро, тому що він – конструктор людських душ. Усякий раз наша вчителька надихала нас на добрі вчинки, щоб із кожного виросла, перш за все, справжня людина. Вона виховувала в нас почуття гордості за Придністров’я і придністровців, повагу до української та російської мов, любов до рідного краю, без чого немислимий справжній патріотизм.

Хочу зауважити, що Олена Юріївна надзвичайно талановита людина, вона завжди творчо ставиться до процесу навчання. Уважна й чутлива, вміє відчувати учня, помічати його індивідуальні можливості й особливості. Піклується про всебічний розвиток дітей, прагне прищепити їм смак до творчості, любов до прекрасного, дає можливість виразити себе. Пам’ятаю, як багато вона робила для того, щоб життя її вихованців було цікавим і насиченим. Проводилося безліч позакласних заходів, екскурсій – і в виховних цілях, і для розвитку нашого інтелекту.

Вона – учитель за покликанням. Її заслуги відповідно оцінені державою, адже про людину судять за її справами. Праця Олени Юракової відзначена Грамотою Міністерства просвіти ПМР і Грамотою УНО міста Тирасполя. Та головна її нагорода – любов і повага учнів, у серцях яких вона залишила яскравий слід.

У день професійного свята, в День учителя, я впевнений, що у неї на очах будуть тільки сльози радості, не замовкатиме телефон. І ще я впевнений, цього дня двері її будинку не зачинятимуться: вдячні учні, колишні й теперішні, даруватимуть їй квіти, щирі посмішки, побажання здоров’я і щастя, тепло своїх сердець.  Чи це не нагорода?! Заради цього варто жити й навчати дітей – це велике щастя!

Шановна Олено Юріївно та всі педагоги Придністров’я! Прийміть щирі привітання з Днем учителя! Спасибі вам за терпіння і прагнення віддати нам накопичені роками знання! Спасибі вам за тепло, доброту і розуміння, спасибі за віддане нам своє дозвілля! Нехай завжди здійснюються ваші мрії та відновлюються всі нервові клітини!

Василь ЮШИН.

Фото з вiдкритих джерел.