Історія в деталях

У рамках святкування Дня Республіки у виставковому залі Катерининського парку відкрилася унікальна виставка «Археологічна спадщина Придністров’я. Скіфська культура». Всі експонати знайдені на території Придністров’я співробітниками науково-дослідницької лабораторії «Археологія» протягом останніх 30 років.

Простору виставкову залу Катерининського парку музейні працівники оцінили з першого погляду. Фахівці відзначили, що така аудиторія ідеально підходить для експозиції. Тому не дивно, що експонати розмістили саме тут.

Урочисте відкриття відбулося 31 серпня, а одним із перших відвідувачів став Президент ПМР Вадим Красносельський, якому і належить ідея створення цієї виставки. «Після того, як Глава держави побачив, як зберігаються археологічні предмети з розкопок, він запропонував створити окрему експозицію. До речі, вся інформація про експонати дублюється англійською мовою», – зазначив завідувач НДЛ «Археологія» ПДУ імені Т. Г. Шевченка Віталій Синика.

Для експозиції виділено площу в 250 м2 – це основний виставковий зал і окреме невелике приміщення – золота комора. В аудиторії представлено понад 1 600 одиниць зберігання різних періодів. Наприклад, глядач може ознайомитися з експонатами кам’яного віку. В залі представлені знаряддя праці з каменю різних видів, з кременю та кісток тварин.

«Можна також побачити останки тварин, які жили тут у льодовикову епоху приблизно 40–12 тисяч років тому, наприклад, кістки мамонтів, можна просто подивитися, яких вони розмірів. Це дає уявлення про те, які тварини тут жили», – розповів кандидат історичних наук Віталій Синика.

Крім того, на відвідувача чекають предмети епохи неоліту, це період 6-5 тисяч років до нашої ери. Здивують і вітрини, де представлена велика кількість посуду – для прийому їжі та для її приготування – раннього, середнього та пізнього періоду бронзового століття. Це також колекція знаряддя праці, прикраси та інші категорії матеріальної культури.

На окрему увагу заслуговує ще однин унікальний експонат –бюст скіфського царя. «У 1997 році археологи досліджували поховання лідера племінного об’єднання, череп, на подив, зберігся добре», – розповів археолог. Свого часу елемент останків був перевезений в Україну, його віддали спеціалісту, який використовував спеціальну методику і по кістках черепа зробив пластичну реконструкцію. «Це не просто художнє бачення й образ, це дійсно достовірне його відтворення. Робилося в той час, коли було не так багато комп’ютерів і просунутих технологій, як нині. Зроблено тисячі промірів, це робота скульпторів, які приводили череп до нормального стану, після чого цей предмет виливали з бронзи», – пояснив доцент, завідувач НДЛ «Археологія» ПДУ.

Крім черепа скіфського правителя були знайдені й інші предмети озброєння і кінського спорядження, частина з них також представлена у виставковому залі. «Ці речі не були рядовими, деякі з них виготовлені з бронзи, вони досить рідкісні. Будь-яка виставка – це не нагромадження всіх знайдених предметів, це все-таки виставка найбільш яскравих, збережених речей, які дають обивателю, відвідувачу, що дивляться на них, уявлення про те, що це таке і для чого воно використовувалося», – зазначив Віталій Степанович.

Експозиція користується попитом із перших днів її відкриття. Десятки людей прийшли дізнатися про минуле свого рідного краю. «Нам цікава давня історія нашого краю, тут багато дивовижного. Дивишся, буквально одне або два століття минуло і такий грандіозний прорив! Дуже цікаво: скільки людей, скільки народів тут жило до нас, і скільки наша земля ще зберігає таємниць у собі», – поділилася враженнями одна з відвідувачок виставки Людмила.

У виставковій аудиторії в деяких вітринах представлений цілий комплекс знахідок з одного поховання. Наприклад, речі скіфської служительки культу. «Там можна побачити величезне дзеркало, великий набір гадальних астрагалів – це такі кісточки в ногах дрібної рогатої худоби. Вони використовувалися для ворожінь. Тут і маленького розміру глиняний посуд, який, можливо, був призначений для збереження зілля, можливо, для зцілення», – розповів завідувач НДЛ «Археологія» Віталій Синика.

Фахівець відзначив, що в експозиції не вдалося представити всі знайдені археологами предмети. До речі, виставка працюватиме до кінця 2023 року. Потім всі експонати переїдуть до Державного історичного музею в центрі Тирасполя

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото прес-служби Президента.