Козацтво – сіль землі

У Рибниці біля міського фонтану суботнього вечора лунали козацькі пісні. Концерт був присвячений 30-річчю Рибницького козацького округу Чорноморського козацького війська.

Отаман РКО Сергій Чуприков розповів, що цей виступ керівництво ЧКВ організувало за підтримки держадміністрації міста.

Городяни та гості Рибниці змогли ознайомиться з багатогранною творчістю козаків: почути пісні та поспостерігати, як під улюблену козацьку пісню «Ойся, ти ойся» молодий козак крутить шашками так, що це дійство викликає трепет і захват.

Музичну частину підготував беззмінний учасник усіх музичних заходів рибницьких козаків Володимир Мефодовський, музичні фонограми для представлених пісень були зведені й записані ним.

Цього вечора свою майстерність у виконанні козацьких пісень продемонструвало тріо, що складається зі знайомого нам Володимира Мефодовського, Івана Ротаря і представника духового оркестру Палацу культури Руслана Євтодієва. Порадував глядачів своєю творчістю й відомий ансамбль «Барвінок» Рибницького ПК. Завдяки професіоналізму і любові до своєї справи, гурт уже багато років є одним із найпопулярніших у місті, виступає практично на всіх муніципальних заходах. «Барвінок» також добре знайомий слухачам і любителям народної пісні у всьому Придністров’ї.

В. Мефодовський – завуч Рибницької української школи імені Лесі Українки. Він займається проектом «Дитяча козацька республіка», де спільно з педагогом-організатором Наталією Мельник знайомить юне покоління з самобутньою козацькою культурою. Володимир Володимирович розповів, що цього року 14 жовтня (на Покрову) за традицією, «Дитяча козацька республіка» в колі шкільної сім’ї та почесних гостей проводитиме обряд посвяти. Юні козачата дадуть обіцянку відповідати своєму новому статусові, бути чесними та слухняними, а найголовніше – добре вчитися. Ця традиція зародилась у школі ще у 2000 році.

Отаман Сергій Чуприков вважає, що як рибничани, так і всі придністровці повинні знати, що сучасне козацтво зберігає традиції предків, шанує пам’ять про справжніх героїв-козаків, які в різний час захищали Вітчизну.

«На нашій землі козаки жили споконвіку. На прикладах їхнього життя, праці та ратних подвигів і має виховуватися молоде покоління. Козаки брали участь у захисті та становленні молодої Придністровської Молдавської Республіки. Тому необхідно зберігати козацьку культуру, яка протягом століть вбирала традиції, звичаї, побут великої кількості національностей та соціальних груп. На сьогодні вона відбиває православні, культурні, моральні, музичні та інші звичаї нашого народу. Для збереження і популяризації цієї спадщини проводяться такі заходи, як сьогоднішній концерт», – сказав отаман.

Сергій Чуприков повідомив, що такі концерти козацької пісні й танцю проходять нині по всій республіці. У Бендерській фортеці 2 жовтня планується проведення гала-концерту XXII фестивалю козацької культури Чорноморського козацького війська. Представники Рибницького козацького округу також поїдуть на фестиваль і представлять свою програму.

Цей захід у Бендерах буде присвячений 30-річчю відродження Чорноморського козацького війська. У ньому візьмуть участь творчі вокальні й хореографічні колективи, фольклорні ансамблі та окремі виконавці, до репертуару яких включені твори різних жанрів козацького народного мистецтва. Поміж номінацій – вокал, хореографія, художнє слово, гра на музичних інструментах. У рамках фестивалю планується проведення фотовиставки пам’ятних дат Чорноморського козацтва та виставки художніх робіт дитячого конкурсу малюнків

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото з вiдкритих джерел.