Фестиваль єврейської культури

У Бендерській фортеці вперше єврейська громада відзначила національне свято Суккот або «Свято куренів». У цитаделі все оформили за старими єврейськими традиціями. Крім того, охочі змогли скуштувати страви національної кухні.

Суккот – одне з головних іудейських свят, яке зокрема вважається святом урожаю. Його відзначають на 15-й день Нового року за єврейським календарем, і триває воно сім днів. Торжество припадає на той період, коли хлібороби, завершивши збір урожаю, можуть відпочити до перших дощів.

Дослівно «суккот» перекладається як «курені». У російській культурній традиції це свято ще називають «Свято кучок». Воно засноване на історії про Вихід євреїв з Єгипту: під час мандрів по Синайській пустелі Бог оточив вірян «хмарами слави», тим самим приховавши людей від па-лючого сонця. Власне, ці «хмари» й маються на увазі під словом «сукка». «Суккот – це свято пам’яті про цю подію. Для цього  ми побудували ось такі курені», – розповів головний рабин Молдови Шимшон Даніель Ізаксон. «Будують їх з легкого матеріалу, з рослин, а підлогу вистеляють легкими дощечками. Є й головна традиція святкування – гостинність, тобто ми ходимо в гості одне до одного, з куреня в курінь, євреї, зазвичай, моляться і дякують Всевишньому за те, що він привів їх на землю обітовану», – зазначив голова єврейської громади Молдови Роман Антонов.

Свято Суккот має багато й інших традицій, наприклад, проводити весь свій вільний час у курені: молитися, їсти, спати, а також є особливий обряд з використанням рослин. Він називається «вознесіння лулава». «Лулав – це зв’язка чотирьох видів рослин, кожна з яких відповідає певному типу людей, а разом вони символізують єдність нації (цитрон, фінік, мирт, верба). Під час ритуалу зв’язку піднімають угору і промовляють благословення», – пояснив Даніель Ізаксон.

Дебют фестивалю в Бендерській фортеці удався, адже ознайомитися з національними традиціями єврейського народу зібралася безліч людей. «Бендери – багатонаціональне місто, як і все Придністров’я. Ми з повагою ставимося до всіх національностей і творчої високодуховної єврейської культури. Ми вдячні організаторам за те, що можемо доторкнутися до вашої культури», – зазначив у своєму зверненні до гостей глава держадміністрації міста Бендери Роман Іванченко. «Перш за все, це свято дружби народів. Ми запросили на фестиваль представників усіх національних громад Придністров’я: росіян, українців, азербайджанців, грузин, узбеків, вірмен, молдаван, болгар, гагаузів – усі ми разом. І сьогодні єврейська громада показала, чим сильне Придністров’я – нашим єдиним багатонаціональним народом», – зазначив член єврейської громади  Бендер Йосип Герис.

Майданчик Бендерської фортеці в день фестивалю був тематично оформлений – кожен зміг побувати в сконструйованих куренях і навіть покуштувати страви національної кухні. «Ми представили продукцію, виготовлену без застосування свинини, оскільки використовуємо тільки курку або рибу. Зокрема гостям запропонували рум’яні кульки, наповнені рибою, також приготували рогалики з яблуками та горіхами. Тісто для рогаликів дуже тонке, це один із принципових підходів, який євреї використовують у виготовленні страв. Ми зробили дві чудові запіканки – одну з сиром і кукурудзою, іншу – з курячою грудинкою», – розповіла засновник сімейної пекарні Інна Лінник.

Для гостей свята підготували колоритну розважальну програму. Музичні номери подарували відомий молдавський виконавець Костянтин Москович, а також бендерські артисти: ансамблі «Приетения» та «Альянс». Спеціальними гостями фестивалю стали молодіжний оркестр з Ізраїлю, танцювальний колектив з Бєльць та група «Махагон» із Кишинева.

Організатори порадували дозвіллям і дітей: для них приготували різні майстер-класи та квести. Крім того, в цитаделі можна було детально ознайомитися з історією свята – Історико-краєзнавчий музей представив виставку фотографій «Бендери – єврейське містечко». На ній зображене місто початку XX століття

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото IA»Новости Приднестровья».