Активісти очистили берег Дністра

Громадські рухи Придністров’я регулярно інформують широкі верстви населення про шкідливість сміття. Якщо не приділяти належної уваги цій соціальній проблемі, то в недалекому майбутньому людство ризикує побачити навколишній світ у жалюгідному стані. Руками небайдужих громадян щорічно здійснюються десятки добрих і корисних справ для природи.


Теплі дні залишилися в минулому, та, на превеликий жаль, далеко не всі люди після літнього відпочинку прибрали за собою сміття. Міський молодіжний центр ініціював проведення екологічної волонтерської акції з прибирання берегів Дністра, приуроченої до «Всесвітнього дня чистоти». Цього року вона вразила кількістю учасників-активістів: до заходу залучилася 21 особа.

«Таку акцію ми організували вперше. Сьогодні у нас з’явилася можливість змінити щось на краще, позбавити нашу планету Земля від присутності побутової хімії, пластику, від зливних брудних відходів», – зазначила керівник міського молодіжного центру Марина Ковальова.

Місцем прибирання став правий берег Дністра (біля порома). Це досить популярна локація для риболовлі, пікніків і лісових прогулянок. Через те, що багато людей не прибирають після себе сміття, ця територія завжди залишається сильно забрудненою. Всього за одну годину активісти зібрали близько 60 пакетів сміття. За підсумком прибирання левову частку відходів склали скляні пляшки від спиртних напоїв, пластикові пакети, пляшки та одноразові маски.

«Великим плюсом стала співпраця з громадським рухом «Еко ПМР» та іншими партнерами. Як показав нинішній день, до руху готові приєднуватися цілими сім’ями. Вперше за довгий час до акції залучилася така велика кількість людей.

Ті, хто сьогодні брав участь у прибиранні (абсолютно точно!), не смітитимуть у повсякденному житті й не дозволять цього зробити своїм знайомим. Це позитив і прогрес у справі, на жаль, сміття менше не стало. Багато ініціатив і сучасних рухів не набувають широкого поширення серед населення внаслідок відсутності нової культури – екологічної свідомості. Мені здається, що суттєву користь дало б збільшення кількості сміттєвих контейнерів по всьому місту і зонах відпочинку. Нерідко громадяни стикаються з тим, що до найближчого сміттєвого пункту потрібно йти досить довго, а якщо їх буде більше, то людина дійде до урни», – пояснила керівник молодіжного центру.

Забруднення територій біля Дністра завдає подвійної шкоди навколишньому середовищу. Кинуте сміття залишається в землі, розкладається й частково потрапляє у воду, в річку, під час паводків, змивається дощами. З цього випливає необхідність привернення більшої уваги громадськості до цієї проблеми та якнайширшого інформаційного розголосу.

«Про цю подію я дізнався з Інтернету. Мабуть, це моя перша участь у подібній акції, раніше я такі заходи не відвідував. Мене спонукало прийти сюди бажання зробити добру справу і наявність вільного часу», – пояснив юний активіст Гнат Чередниченко.

Щорічно в Тирасполі відбувається безліч подібних екологічних заходів і будь-який охочий може взяти в них посильну участь

Марина СОВА.

Фото Марини Ковальової.