Футбол – у маси!

Саме під таким гаслом на Кам’янському стадіоні пройшов відбірковий тур Республіканського турніру «Шкіряний м’яч – 2021». Протягом трьох днів за перемогу, що дає путівку у фінал, боролися учні з шести крупних шкіл району.

Хрустовчани приїхали разом з улюбленою вчителькою фізкультури Лілією Стефанішеною. У сільській школі вона вже чверть століття формує в учнів навички здорового способу життя. У досвідченого фахівця футбол популярний не тільки серед хлопців, є ще дві дівочі команди. «Наше завдання – не лише розвинути дитину фізично, а допомогти вибрати спорт до душі. Саме шкільний учитель помічає, які задатки мають учні, та рекомендує секцію з легкої атлетики, волейболу чи баскетболу, інтелектуальних ігор за шахівницею чи футбольне поле, – поділилася думкою Лілія Василівна. – На жаль, попередні півтора роки нам довелося складно. Навчати прийомам гри онлайн, звичайно, можна. Але як обійтися без тренувань і змагань, скасованих через жорсткий карантин, в якому ми перебували в розпал пандемії коронавірусу? Влітку й у вересні, коли ситуація трохи покращилася, постаралися надолужити прогаяне».

«Ми тренуємося та граємо в школі, зустрічаємося на товариських матчах на сільському стадіоні, – навперебій розповідали Ілля Подорожнюк і Матвій Безушко, поки інші члени команди вивчали нове для них поле для міні-футболу зі штучним покриттям. – Це прекрасна гра, що дає можливість побігати, розвинути спритність і влучність. Нещодавно ми залучилися до «Відкритої школи розважального футболу»: у село приїхали тренери зі спортшколи й показали нам, як правильно виконувати прийоми. Тепер закріпимо нові знання на практиці».

Уже через декілька хвилин підлітки помірялися силами з однолітками з Рашкова. А справжній майстер-клас дали їм кам’янчани. Вони відразу пішли в атаку – і весь матч гра відбувалася на половині поля хрустовчан. Як вони не оборонялися, м’яч раз у раз опинявся у воротах. «Гарна вийшла гра, – підбив підсумок капітан команди Кам’янської СШ № 2 Тимур Євстратій. – Ми виграли з рахунком 9:0. І це закономірно, адже четверо членів команди займаються футболом не тільки у звичайній школі, а й у спортивній. Це зовсім інші навантаження, практично щоденні тренування на високому рівні з наставником Миколою Буруяном, який спеціалізується саме на спортивних іграх. Я сподіваюся, що наша перемога стала мотивацією для інших команд більше уваги приділяти футболу, адже це прекрасна можливість займатися спортом на свіжому повітрі та спілкуватися в неформальній обстановці».

Два десятки команд взяли участь у відбірковому етапі турніру. Переможцями в молодшій і середній групі стали футболісти з міської СШ № 2, у старшій – команда СШ № 3. Саме вони представлятимуть Кам’янський район на республіканському етапі змагань

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.