«День відкритих дверей»

Акція з такою назвою стала вже звичним явищем для придністровців. Практично, всі поліклінічні установи кожного населеного пункту республіки привітно зустрічають пацієнтів, щоб відповісти на запитання, дати фахову пораду, консультацію, прочитати лекцію на ту чи іншу тему.

Тираспольська міська стоматологічна поліклініка не стала винятком: минулого тижня її спеціалісти провели велику низку заходів не лише на базі медустанови, а й у кількох школах столиці.

Заступник головного лікаря поліклініки Олена Китаєва розповіла, що подібну акцію тут лише започаткували. Її розділили на дві частини: одна – це робота з відвідувачами поліклініки, а друга – з виїздом фахівців безпосередньо до навчальних закладів.

У конференц-залі закладу демонстрували відеоролики, що розповідають про гігієну порожнини рота дорослих та дітей, у фойє розмістили спеціальний стенд, на якому можна було ознайомитися з темою профілактики стоматологічних захворювань. Пацієнтам роздавали просвітницькі флаєри з інформацією, як правильно чистити зуби, фахівці – ортопеди, терапевти, дитячі стоматологи, хірурги – надавали безоплатні консультації всім прибулим. Загалом поліклініку того дня відвідали понад сорок людей різного віку. Дехто з них цікавився, де можна здобути професію стоматолога, чи багато заробляють такі фахівці, з якою категорією населення важче працювати – з дітьми чи з дорослими.

До зустрічі зі школярами медики ретельно готувалися заздалегідь, підбирали теми цікавих лекцій для учнів початкової школи, придбали призи для учасників вікторин: зубні пасти та щіточки, гумки, точилки для олівців та інші шкільні сувеніри, щоб мотивувати дітей до участі в іграх.

У столичних школах №№ 2, 5, 7, 9 та 12, за попередньою домовленістю з Управлінням народної освіти та з керівництвом навчальних закладів, дотримуючись встановлених санітарно-епідеміологічних норм, в ігровій формі розповідали дітям молодших класів, як треба берегти зуби з малих років, щоб у старшому віці не страждати від захворювань ротової порожнини.

Дітям пояснювали, що все починається з сім’ї, бо, як свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, 92 % людей у всьому світі неправильно чистять зуби, отже, дорослі неправильно вчать чистити зуби своїх дітей.

Усі проблеми з зубами у малят починаються з утворення нальоту. Якщо батьки помітили, що в дитини на зубах з’явився жовтий, коричневий або чорний наліт, то це повинно послужити сигналом до того, що необхідно приділяти більше уваги стану порожнини рота і проведення гігієнічних процедур.

Зубний наліт – це величезне скупчення бактерій, що спричиняє утворення зубного каменю, неприємного запаху з рота, запального процесу в яснах і розвитку карієсу зубів. Слід пам’ятати, що зубний наліт може бути симптомом захворювання шлунково-кишкового тракту або інших хвороб.

Учням порадили, щоб вони розповіли своїм батькам, які існують головні правила догляду за порожниною рота для підтримки стоматологічного здоров’я та попередження стоматологічних захворювань.

Для цього необхідно обмежити споживання продуктів, що містять велику кількість цукру, солодкі газовані напої; використовувати фториди, тобто зубні пасти з фтором для зниження ризику карієсу.

Фторид натрію, наприклад, перешкоджає бактеріям руйнувати зубну емаль. У результаті регулярного використання пасти істотно знижується ризик розвитку та необхідності подальшого лікування карієсу. Не варто забувати про регулярне відвідування стоматолога.

Індивідуальна гігієна – це ретельне щоденне видалення з поверхні зубів і ясен зубних відкладень за допомогою різних засобів гігієни. Зуби потрібно чистити не менше 3 хвилин 2 рази на день – вранці й увечері. Ідеальний метод профілактики – чищення зубів після кожного прийому їжі.

Олена Юріївна додала, що протягом багатьох років (до пандемії) лікарі відвідували школи нашого міста та проводили планову роботу зі школярами, читали для них тематичні лекції.

Нині, через певні карантинні заборони, масштабні заходи в навчальних закладах не відбуваються. Та, як запевняє фахівець, у самій поліклініці час від часу з відвідувачами ведуть розмови з профілактики захворювання зубів та ротової порожнини, дають необхідні рекомендації, розповсюджують тематичні брошури.

Лікар вважає, що така співпраця з населенням має бути постійною, а не лише в день відкритих дверей. Тому свою роботу стоматологи виконують добросовісно щодня

Iрина МАСЛОВА.