Новини – коротко

***

Допомога по догляду за дитиною, хворою на туберкульоз, виплачуватиметься протягом усього курсу лікування як амбулаторного, так і в стаціонарі медичного закладу. Ініціатива Уряду прийнята в другому остаточному читанні на пленарному засіданні Верховної Ради.

За даними Міністерства охорони здоров’я, в Придністров’ї, як і в усьому світі, поширені лікарсько-стійкі форми туберкульозу. У зв’язку з цим терапія розрахована як мінімум на 18–20 місяців. Спочатку маленький пацієнт перебуває в стаціонарі, а якщо є поліпшення – переводиться на амбулаторний режим. Під час лікування необхідно слідкувати за прийманням препаратів і за станом дитини. Це і послужило ключовим чинником продовження терміну виплати. Раніше вона була розрахована лише на 90 днів.

Законодавчі зміни набудуть чинності з 1 січня 2022 року.

***

Верховна Рада ПМР виключила з закону «Про питне водопостачання в ПМР» вимогу щодо обов’язкового укладання договору на абонентське сервісне обслуговування приладів обліку питної води.

Відповідно до чинного законодавства, громадяни зобов’язані стежити за тим, щоб ці прилади були справні та вчасно перевірялися фахівцями. В результаті споживачі були змушені регулярно платити значні суми за ці послуги, не кажучи вже про витрати часу і нервів.

Був прийнятий закон, за яким ці суми виплачували фактично в розстрочку. Однак нововведення не знайшло розуміння у громадян. Депутати прийшли до висновку про необхідність скасування цієї норми. Проте обов’язок стежити за справністю і точністю приладів обліку зберігається