Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню вірусу, яке відбулося 27 вересня, головні лікарі інфекційних стаціонарів розповіли про поточний стан справ.

Нині в республіці розгорнуто п’ять госпіталів із загальним ліжковим фондом на 971 одиницю, з яких вже зайнято 834 ліжка. Через зростання кількості захворювань до 173 випадків на добу, триває підготовка до прийому інфікованих пацієнтів у Республіканському госпіталі ветеранів, де вже готові 60 ліжко-місць.

На півночі республіки місць поки достатньо. У разі необхідності є можливість організувати додатково близько 30 ліжок у Дубоссарській лікарні. У повній готовності до прийому COVID-пацієнтів і Кам’янський стаціонар (на сьогодні він залишається в резерві). Такі дані оприлюднила під час засідання міністр охорони здоров’я ПМР Христина Албул.

Міністр МВС – керівник Оперштабу при Президентові Віталій Нягу довів до відома учасників наради, що під час перевірок ковідних госпіталів були виявлені нарікання з боку пацієнтів на дефіцит бутильованої питної води та невдоволення якістю приготування їжі. Президент доручив виправити ситуацію.

Серед недоліків, на які вказували в РКЛ, – нестача середнього медперсоналу. Для розв’язання кадрової проблеми на даному етапі, прийняте рішення припинити планову госпіталізацію в РКЛ і перенаправити вивільнених фахівців на госпітальну службу.

Ще одна гостра потреба – нестача ртутних термометрів – буде вирішена незабаром. Уже заплановане придбання електронних градусників.

Вадим Красносельський доручив розмістити в кожному госпіталі інформаційні стенди (пам’ятки) з контактними даними – номерами телефонів гарячих ліній МОЗ і МВС, щоб пацієнтам було простіше доносити свої проблеми до відповідних структур. Доручено також призначити осіб, які відповідатимуть за прийняття дзвінків, здійснюватимуть інструктаж з оформлення і подальшого спрямування до Міністерства охорони здоров’я ПМР звернень, що надходитимуть на телефон довіри.

Кризові центри продовжують підтримувати прямий зв’язок з носіями COVID-19. Президент закликав громадян не ігнорувати симптоми коронавірусу і не займатися самолікуванням, щоб не доводити свій стан до критичного.

На базі територіальних відділів ВС ПМР їхні співробітники не менше двох разів на день телефонуватимуть громадянам, які лікуються вдома від вірусної інфекції нового типу, з метою надання своєчасної та оперативної допомоги в разі потреби. Аналізом діяльності кризових центрів займатиметься Міністерство державної безпеки.

Щодо самолікування слід зауважити, що таке ставлення до власного здоров’я призводить до небажаних наслідків. Про це розповіла нашій газеті заступник головного лікаря Республіканського госпіталю ветеранів війни Анна Серцова. Фахівець зазначила, що до інфекційного госпіталю, розгорнутого на базі їхньої лікувальної установи, вже поступили 48 пацієнтів. Шестеро захворілих є кисневозалежними, поміж яких –чоловік віком 59 років. Відчувши нездужання понад тиждень тому, він сам собі «призначив» антибіотики та інші ліки. Коли «довів» себе до важкого стану, звернувся по допомогу до фахівців. На той час він уже мав 70 % ураження легенів.

Анна Михайлівна переконана: якби чоловік послухав поради лікарів та не сподівався на власні сили, його одужання не зайняло б багато часу. Тепер він кається, а лікарям треба докласти чимало зусиль, щоб повернути його до нормального життя. Тому вона радить усім особам старшого віку не ігнорувати поради фахівців, вчасно повідомляти про нездужання. Це не означає, що того, хто зателефонує, одразу кладуть до стаціонару. У розмові з потенційним хворим з’ясовують стан його здоров’я, призначають лікування після проведення тесту на антиген. Від ступеня важкості залежить і лікування.

Оперштаб доручив відповідним структурам здійснювати постійний суворий контроль за дотриманням санітарно-епідеміологічного режиму в період дії карантинних обмежень на всіх об’єктах, установах, підприємствах, зокрема тих, що надають послуги населенню. За недотримання карантинних вимог ці установи нестимуть відповідальність, передбачену законодавством.

Статистика свідчить: нині носіями COVID-19 є 1 797 придністровців: з них 834 перебувають у стаціонарі. У Слободзейському госпіталі зайнято 259 ліжко-місць (86 %), в Рибницькому – 196 (93 %), у Дубоссарському –110 (73 %), в Бендерському – 116 (89 %), в Тираспольському на базі РКЛ – 153 (85 % ). Загальна завантаженість придністровської госпітальної мережі становить 86 %.

Важко переносять коронавірус 220 осіб – 26 % від загальної кількості госпіталізованих на поточний момент громадян, 21 – пацієнти реанімаційних відділень, шестеро підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. 963 придністровці проходять лікування в домашніх умовах. У період з 20 по 26 вересня госпіталізація знадобилася 78 таким пацієнтам.

На карантин закрито дві загальноосвітні школи й 130 класів у 47 установах середньої освіти, а також 22 групи в 16 дитячих садках.

Вакцинація: з 20 по 26 вересня 1 568 придністровців пройшли повний курс вакцинації. Усього в республіці від COVID-19 щеплено 98 983 людини, або 25,9 % дорослого населення.

Аліса КОХАНОВА.