У ярмарок поганого нічого нема – усе хороше

На машинах вантажних і легкових, на мотоциклах, велосипедах і пішки – з усіх куточків Слободзеї до центральної її частини сходилися люди: одні – щоб продати, інші – щось купити та порадувати себе необхідним товаром.

Ярмарок «Купуй придністровське!» ще раз став прикладом того, як привабити населення свого міста та навколишніх сіл до придбання продукції місцевих виробників.

Попри те, що офіційне відкриття заходу передбачалося на 10-ту годину ранку, торгівля розпочалася ще вдосвіта. Живих півнів, курей, качок та кроликів, а також картоплю, моркву, буряки, цибулю, гарбузи, сливи та інші осінні плоди розпродавали власники місцевих господарств та присадибних ділянок, для яких ярмарок має особливе значення, урізноманітнюючи звичне буденне життя.

З машин реалізовували свою продукцію працівники Кам’янського консервного заводу – загальне визнання і широку популярність поміж споживачів дістали зелений горошок та цук-рова кукурудза. Поряд торгували борошном, хлібобулочними виробами, медом і медовухою, м’ясними та ковбасними виробами. Рибою та виробами з неї заманювали «Акватир» та «Рилла». Тираспольський молочний комбінат і Парканський м’ясо-молочний комбінат «Благода» пропонували покупцям молоко, кефір, ряжанку, сметану, дитячі сирки, тверді сири та вершкове масло. Були тут і власники приватного підприємства «Козий двор», виробники крафтових сирів та м’ясних консервів, які вже полюбилися придністровцям. Така продукція виготовляється вручну, невеликими партіями, вона є досить смачною та корисною.

Серед промислових товарів можна було побачити одяг відомих фірм «Интерцентр-Люкс» і «Одема», взуття Бендерських фабрик «Тигина» та «Флоаре». Завітали на свято торгівлі індивідуальні підприємці, які торгували прикрасами власного виробництва, капелюхами, сукнями та модним дитячим одягом.

Відкриваючи урочисту частину ярмарку, глава районної держадміністрації Василь Тищенко підкреслив, що саме з міста Слободзеї у 2017 році й розпочав свою ходу республікою проект «Купуй придністровське!» Таким чином, на території міста це вже був четвертий подібний ярмарок. Нагадаємо, що минулого року, коли світ зіштовхнувся з пандемією, цей великий та значний для республіки захід перебрався у віртуальний простір.

За словами президента Торгово-промислової палати ПМР Василя Кожана, Слободзейський ярмарок видався дещо скромнішим від столичного: учасників було наполовину менше – всього понад п’ятдесят. Слід додати, що до них приєдналися місцеві аграрії, зокрема власники присадибних господарств.

Президент ТПП розповів, що спочатку проект «Купуй придністровське!» планували на п’ять років. Однак у Міністерстві економічного розвитку, в Уряді та Верховній Раді з розумінням поставилися до ініціативи продовжити цю акцію. Кількість ярмарків наступного року залежатиме від фінансування. Поки в Палаті сподіваються на шість виставок-ярмарків і один фестиваль.

Василь Миколайович також додав, що до кінця поточного року в рамках проекту на 30 жовтня заплановане проведення другого фестивалю вина та винограду в Бендерській фортеці, а в Рибниці 21 листопада, на День міста, відбудеться ще один, завершальний ярмарок.

Нині ж бадьорого настрою базарувальникам додавали творчі колективи Слободзеї та району. До речі, не обійшлося й без розваг: талановиті музиканти та співаки виконували пісні мовами народів нашого краю, віртуозно грали на духових інструментах, запрошуючи глядачів до танцю.

Разом із прохолодним повітрям до учасників ярмарку долинали запахи свіжих шашликів і ароматної випічки: пирогів із вишнями, капустою, сиром та бринзою. Скупившись та склавши повні торби з запасами, люди сідали за столи, смакуючи напитками й наїдками.

І таки що правду кажуть в народі: «У ярмарок поганого нічого нема – усе хороше».

Iрина МАСЛОВА.

Фото автора.