Ефективна робота законодавців

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 29 вересня, депутати розглянули низку важливих законодавчих ініціатив, які стосуються функціонування різних сфер життя республіки.

У зв’язку з погіршенням епідеміологічної обстановки вищий законодавчий орган ПМР продовжив до 31 грудня дію адаптивного карантину. Нагадаємо, що адаптивний карантин передбачає, зокрема, масковий режим, соціальну дистанцію, штрафи за порушення санітарних вимог та інші обмеження.

В остаточному читанні народні обранці ухвалили зміни до закону «Про питне водопостачання в ПМР».

Нагадаємо, що кілька років у нашій республіці діяла норма закону, яка зобов’язувала під час установки лічильника на воду укладати договір про абонентське сервісне обслуговування (АСО) зі спеціалізованою організацією. Відповідно людина, яка укладала цей договір, вносила щомісячну абонентську платню. Багатьох користувачів водомірів така ситуація не влаштовувала. За їхніми підрахунками, один раз у п’ять років заплатити сантехніку за те, щоб він зняв лічильник, і здати його на перевірку самостійно виходить дешевше, ніж сплачувати щомісячні абонентські внески.

За словами народного депутата Антона Онуфрієнка, на адресу законодавців надійшло багато скарг громадян з цього приводу. «Їх примушували укладати ці договори не завжди в рамках розумного, морального поля. Погрожували судами, ці суди насправді були. Люди залишалися незадоволені.

Свого часу ми вийшли з такою ініціативою, щоб перевести укладення договору АСО з обов’язку в право. Сьогодні було прийняте остаточне рішення: віднині немає необхідності в обов’язковому порядку укладати договір на обслуговування приладів обліку. Я вважаю, що це буде хороша новина для всіх наших споживачів води», – сказав народний обранець.

Крім того, залишається проблема, пов’язана з тим, що до цих пір 20 % нашого населення не мають приладів обліку споживання води. Оплачують вони послугу за соціальними нормами згідно з кількістю осіб, прописаних у квартирі або будинку. Однак це не завжди відповідає реальній кількості людей, які витрачають воду. Як зазначив Антон Онуфрієнко, законодавці разом із членами Уряду працюватимуть над механізмом, який дозволить розв’язати це питання.

На пленарному засіданні депутати також підтримали законодавчу ініціативу про введення покарання за умисне і незаконне використання недійсних або підроблених паспортів. Зміни вносяться до закону «Про паспорт ПМР» і до Кодексу про адміністративні правопорушення.

Як пояснив офіційний представник МВС ПМР Радіон Чеботар, законом пропонується закріпити додаткові підстави для визнання паспорта недійсним. «Це підробка повна або часткова, надання громадянином підроблених документів або свідомо неправдивих відомостей під час оформлення паспорта, а також використання недійсного паспорта, який був заявлений громадянином як втрачений і натомість якого був одержаний новий паспорт, і законодавчо закріпити адміністративну відповідальність».

У проекті закону наголошується, що в чинному законодавстві відсутня імперативна норма, при якій паспорт визнається недійсним, тепер така норма буде введена. Також буде визначено положення про вилучення недійсних паспортів і описаний механізм повідомлення інформації під час виявлення фактів незаконного використання недійсних паспортів за різними підставами.

На засіданні Верховної Ради було внесено зміни до структури законодавчого органу. Прийнято рішення про відтворення парламентського Комітету з регіональної політики, місцевого самоврядування та житлово-комунального господарства. Очолив його Руслан Гарєєв, який раніше працював у Комітеті Верховної Ради з освіти, науки, культури, громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики. До складу комітету увійшли також Антон Онуфрієнко (заступник голови комітету) і Борис Герман.

За словами Антона Онуфрієнка, поява комітету пов’язана з великою кількістю проблем у галузі житлово-комунального господарства, які потребують розв’язання на законодавчому рівні

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.