Підсумки візиту Президента ПМР у Москву

Прес-служба Президента ПМР повідомляє про те, що 27 вересня в режимі відеоконференції Глава держави провів нараду за підсумками робочої поїздки до Москви.

Вадим Красносельський поінформував співрозмовників про результати московських зустрічей, що відбулися на різних майданчиках: «Хочу коротко підбити підсумки робочої поїздки в Москву минулого тижня – з вівторка до п’ятниці. Почну з політичної ситуації, а саме з переговорного процесу. Ця тема обговорювалася в Адміністрації Президента РФ, у Раді Федерації та в МЗС РФ. Скрізь підтримують переговорний процес і вважають його необхідним, як і продовження роботи формату «5+2», як і політичні зустрічі «1+1» і, звичайно, реанімацію діяльності робочих груп.

У Москві з занепокоєнням сприйняли обмеження пересування транспортних засобів через придністровсько-український кордон і уважно стежать за діями молдовської сторони. За великим рахунком, якщо Молдова буде послідовною й реалізує ті домовленості щодо транспорту, які підписала у 2018 році, то блокади як такої, в принципі, й не буде. Тобто наші юридичні та фізичні особи матимуть можливість оформляти транспортні засоби та вільно переміщатися через кордон. Проте загальне посилання полягає в тому, що будь-які суперечки та розбіжності повинні вирішуватися тільки за столом переговорів. Будь-які дії обмежувального характеру неприпустимі й недоцільні.

Також у Москві обговорили поставку енергоносіїв на територію Придністров’я. Згідно з загальними домовленостями, все постачання і розподіл енергоносіїв у нашій республіці здійснюватиметься на колишніх умовах, виходячи з чого ціни на газ, електроенергію, вартість послуг ЖКГ не підвищуватимуться в ПМР ні цього року, ні наступного. Це дуже важливо для загального розуміння ситуації та для забезпечення її стабільності.

Наступний момент, за яким вдалося досягти домовленостей, – це поставка вакцини «Спутник V» на територію Придністров’я. Йдеться про 100 000 доз. Постачання здійснюватиметься двома партіями по 50 000 доз.

У столиці РФ звернули увагу на дотримання прав людини, точніше, на факти їх порушення з боку Молдови. Йдеться про обмеження свободи пересування та незаконне затримання наших громадян. У листопаді планується проведення у Москві великого круглого столу за участю громадських діячів, саме тих, хто займається темою прав людини. На засідання буде запрошено багато фахівців, у тому числі й закордонних. Ми детально обговоримо всі факти обмеження прав громадян, які мешкають на території нашої республіки».

Звичайно, порушувалися й інші питання, такі, як: громадянство, материнський капітал, сертифікати медичного страхування. Вони постійно фігурують на порядку денному

Фото з вiдкритих джерел.