Заради збереження історичної пам’яті

Уже доброю традиційною подією в житті республіки стало проведення автопробігу територією Придністров’я: місцями бойових дій, що відбувалися в різні періоди нашої історії, та меморіалами воїнської слави республіки.

Нинішнього року патріотична подія відбулася 25 вересня. Її присвятили 31-й річниці заснування ПМР, 30-річчю створення Збройних сил Придністров’я і 29-й річниці початку Миротворчої операції на Дністрі.

Автопробіг пам’яті проводиться вже в п’ятий раз. З кожним роком у колоні стає все більше учасників: представники громадських організацій та спілок, силових відомств, захисники Придністров’я, курсанти, суворовці та студенти Придністровського державного університету, місцеві жителі.

Старт заходу відбувся в Дубоссарах, у місті, яке першим у республіці постраждало від збройної агресії Молдови. Його жителі першими стали на захист молодої придністровської держави. Перша зупинка – Меморіал Воїнської Слави. Учасники акції поклали квіти до меморіальних плит та вшанували пам’ять загиблих у Великій Вітчизняній війні та бойових діях 1990-92 років хвилиною мовчання.

Голова Республіканського Союзу захисників ПМР Валерій Ширков відзначив важливість заходу. За його словами, збереження історичної правди для громадян ПМР про героїчний подвиг захисників, які захищали нашу Батьківщину в 1992 році, є  одним із завдань автопробігу. «Ми повинні пам’ятати загиблих: щодня пам’ятати рідних і друзів, кого немає нині поруч. Пам’ятати про них, про їхні подвиги й передавати нашому молодому поколінню всі знання про нашу історію. Мені дуже радісно бачити, що з кожним роком до нашого автопробігу приєднується все більше молодих людей», – сказав Валерій Любомирович.

За словами голови громадської організації «Союз бійців Народного ополчення» Юрія Мацебори, в автопробігу взяло участь понад 50 машин. «Учасники прибули з Тирасполя і Рибниці. Вперше ми проклали відразу два маршрути, щоб охопити північ і південь нашої республіки. Тому після відправної точки в Дубоссарах частина машин попрямувала в Рибницю, інша – назад, до Тирасполя, з зупинками на місцях бойової слави».

Колона автомобілів подолала шлях майже в 150 кілометрів. Зупинялися в населених пунктах, де в 1990-і роки пролягала лінія фронту. Учасники покладали квіти та вшанували пам’ять загиблих під час бойових дій у Григоріополі, селах Бичок і Паркани. Мітинг відбувся і в місті воїнської слави – квітучих Бендерах.

Кінцева точка автопробігу – Тирасполь. Саме тут, учасники патріотичної акції та жителі столиці зібралися на Меморіалі Слави, щоб покласти квіти й ушанувати пам’ять героїв та захисників Вітчизни різних поколінь.

Безумовно, проведення автопробігу має важливе значення як для захисників ПМР так і для представників молодого покоління.

Член президії Союзу захисників ПМР Олексій Чижов відзначив, що автопробіг є важливим патріотичним заходом: «Ми побували під час цієї акції на святих місцях для кожного придністровця. З трагічних 90-х років виросли наші діти й онуки. Ми повинні передати їм славетні традиції. Нещодавно в нашому Союзі заснований молодіжний рух, який цьому сприятиме».

Микола Мишловський у 90-і роки минулого століття захищав республіку від націоналістів Молдови у складі територіально-рятувального загону. Ветеран зазначив, що під час автопробігу й відвідування місць бойової слави він завжди згадує своїх товаришів, з якими боронив незалежність Придністров’я.

За словами студента 4-го курсу факультету середньої професійної освіти ПДУ імені Т. Г. Шевченка Олександра Ліци, він дуже задоволений тим, що став учасником автопробігу: «Мене з дитинства приваблювала історія. Побувати у місцях бойової слави Придністров’я було моєю мрією. Низький уклін нашим захисникам, які зі зброєю в руках захистили нашу республіку».

Організатори заходу впевнені, що наступного року до учасників автопробігу залучиться ще більше наших громадян.

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото прес-служби МО ПМР.