XXII фестиваль козацької культури

У парку Олександра Невського в Бендерській фортеці другого жовтня відбувся XXII Республіканський фестиваль козацької культури. Для гостей свята організували концертні вистави, різноманітні експозиції, майстер-класи, фотозони й традиційні частування.

Фестиваль козацької культури вперше відбувся ще в далекому 1998 році в тираспольському Будинку народних традицій і ремесел. З тієї пори він щороку подорожує містами республіки на радість усім жителям Придністров’я. Нинішню подію приурочили до 30-ї річниці відродження Чорноморського козацького війська.

На центральній сцені парку О. Невського відбувся концерт за участю талановитих придністровців, які мають безпосереднє відношення до козацької культури. Відкриваючи програму фестивалю, отаман ЧКВ генерал-майор Ігор Небейголова виголосив вступне слово, в якому привітав усіх присутніх з відродженням інтересу до духовної спадщини та історії свого роду. Згідно з козацькою традицією, благословив свято духовний наставник Бендерського козацького округу отець Олександр.

Міністр державної безпеки генерал-лейтенант Валерій Гебос оголосив вітальний адрес від імені Президента ПМР Вадима Красносельського: «Не перший рік ви проводите прекрасний фестиваль козацької культури, який знайомить учасників і глядачів, а також усіх придністровців з віковими традиціями козацтва, зберігає історичну і культурну спадщину. Ви виховуєте молоду зміну в традиціях віри, шанування старших, патріотизму, вірності обов’язку, народу і Вітчизні».

На відкритому майданчику Бендерської фортеці розташувалися численні виставкові експозиції. Клуб декоративного мистецтва «Магія творчості» представив Слободзею. Тут навчають дітей рукоділля та вишивання. Особливо цікавий підхід до несподіваного використання різних матеріалів (колготок, ниток, светрів) і виготовлення з них іграшок.

Муніципальний освітній заклад додаткової освіти «Будинок дитячої та юнацької творчості» Григоріополя представив вироби та макети, зроблені руками учнів шкіл. Роботи гуртківців присвячені культурі та історії, про що красномовно свідчать їхні назви: «Православна церква», «Млин», «Корчма», «Портрет Суворова», «Гармата з ядрами».

Щороку Тирасполь пропонує до уваги шанувальників декоративно-прикладного мистецтва творчість народних умільців клубу «Колорит». Цього разу вони організували найбільшу виставку виробів ручної роботи, сувенірів та іграшок і провели безпрограшну лотерею серед усіх гостей свята.

Однак, козаки й самі надзвичайно творчі та цілеспрямовані люди. Наприклад, свою оригінальну виставкову композицію представив військовий старшина Володимир Бондарєв. Протягом 14 років він конструює свої вироби: ікони, портрети й макети тільки з сірників. Для відтворення вигляду старого Тирасполя Володимир Анатолійович сконструював по фотографіях «Покровську церкву», яку зруйнували в 1932 році. Військовий старшина вважає особливо важливим збереження й відновлення історичних об’єктів і пам’яток.

Організатори фестивалю підготували демонстрацію наочного посібника навчальної зброї. Юні козаки та козачки розповідали й пояснювали всі особливості поводження зі зброєю, інші цікаві факти. При цьому вони давали потримати в руках експонати, щоб кожен міг відчути їхню вагу. На виставці були представлені екземпляри вітчизняної зброї та зброї союзників часів Другої світової війни: американський Вінчестер, пістолет-кулемет Шпагіна, автомат Калашникова, пістолет-кулемет Томпсона.

Однією з найпопулярніших локацій у парку була фотозона з зображенням традиційного чоловічого й жіночого козацького одягу та справжніми костюмами, які можна було приміряти, а також зробити пам’ятне фото. Кінний клуб «Алюр» упродовж усього заходу пропонував кінні прогулянки для всіх охочих. Традиційним частуванням стала козацька каша-куліш і солодкий гарячий чай.

Поміж молодих людей велику популярність дістав майстер-клас із рубки лози шашкою та шаблею, а також із розтину пляшок з водою. Досвідчені козаки пояснювали й показували правила поводження з традиційною холодною зброєю, розкриваючи секрети успішної атаки. Наприклад, шашку для нанесення найбільш ефективного удару необхідно тримати під кутом і не зволікати – тоді будь-який об’єкт вмить розчахнеться надвоє.

Козацька культура протягом декількох століть вбирала в себе все найкраще з традицій народів, які населяють Північне Причорномор’я. Усе це відбилося в дивних душевних козацьких піснях і запальних танцях. На фестивалі показали свої таланти представники козацьких округів Кам’янки, Рибниці, Тирасполя, Григоріополя, Дубоссар, Слободзеї та Бендер.

У колоритних виступах чергувалися хореографічні постановки, вокальні дуети й хорові ансамблі. Глибоко зворушила глядачів пісня «Каким ты был» у сучасній джазовій обробці, яку виконала солістка дністровської вокальної студії клубу «Ветеран» Дар’я Барбунова.

Серця багатьох підкорив показ жіночих народних костюмів від зразкового театру моди РБК м. Слободзея «Милениум». Учасницями показу стали моделі різного віку. Однак особливий трепет викликала поява на сцені зовсім юних козачок в унікальних сукнях, виготовлених своїми руками.

Апофеозом святкового концерту стало вручення дипломів усім лауреатам фестивалю. Цей пам’ятний момент увічнить загальна фотографія. Військовий отаман Ігор Небейголова подякував дипломантам за участь і неоціненний внесок у популяризацію козацької культури: «Натхненна праця цих талановитих людей прикрасила наше свято. Час минув швидко: подарував нові знання, гарний настрій та емоції. Пісні, танці, рукоділля несуть у собі красу і зберігають традиції козацтва».

Фінальним акордом свята стало акапельне виконання всіма учасниками фестивалю козацької пісні «Любо, братцы, любо!» З центральної сцени парку Олександра Невського в Бендерській фортеці пролунали слова подяки, адресовані керівництву ПМР, Міністерству державної безпеки, Міністерству просвіти за надану допомогу у проведенні цього заходу. Це було свято не тільки козацької культури, а й підтримки талановитих придністровців.

Старший прапорщик М. Чернявський зі станиці Дністровської поділився своїми враженнями від фестивалю: «Ми не вперше організовуємо такі концерти, але сьогоднішні вистави стали особливими. Раніше у нас не було таких різноманітних і підготовлених номерів. Цього року ми провели вже XXII фестиваль козацької культури й доросли до того, що зацікавили молодь козацькими піснями, традиціями. Радує те, що молоде покоління дивиться на старших, вітає і намагається примножити козацькі традиції. Інтерес до нашої культури безумовно зріс, що радує»

Надія САМСОНОВА.

Фото з офіційного сайту ЧКВ.