Про поступальний розвиток Порталу держпослуг

Нагадуємо: нині  не має значення, як саме ви дістанете необхідну вам послугу: в державній установі чи на Порталі держпослуг. Юридично різниці немає. Ці способи офіційні, та здобути її через Iнтернет простіше.

У державній установі спочатку потрібно дізнатися розклад її роботи, прийти з документами, дочекатися своєї черги, заповнити заяву від руки. Інтернет дає можливість те ж саме зробити в будь-який час і в будь-якому місці.

До того ж частину електронних держпослуг можна здобути, не виходячи з дому: після заповнення електронної форми, система видає вам результат. Так само можна оплатити різні штрафи та заборгованості. Приходити особисто в держустанову за такими послугами не потрібно.

Є також послуги частково дистанційні: спочатку оформляється заявка на сайті, а за результатом все-таки потрібно буде прийти.

Про все більшу популярність Порталу держпослуг у суспільстві свідчать цифри: в серпні 2021 року на ньому зареєструвалися 838 користувачів, а минулого року їх було всього 322.

На засіданні Координаційної ради при Уряді ПМР міністр цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Сергій Бабенко пояснив, що таку динаміку значною мірою спричинило збільшення кількості доступних в електронному форматі послуг, зокрема електронний запис на вакцинацію. У серпні через Портал держпослуг була подана 331 заявка на вакцинацію. За півтора місяця послугою скористалися 633 особи.

За словами міністра, на 15 вересня в роботі на різних етапах перебувало 11 держпослуг. Здебільшого вони стосувалися Мінсоцзахисту та Мін’юсту.

Популярними також залишаються послуги з надання виписок із реєстрів. Зросла й кількість цих послуг у порівнянні з минулим роком. Досить значний попит мали у серпні послуги ЗАГСу. Придністровці замовили їх 976, а минулого року в цьому ж місяці їх зафіксовано 533.

У рамках засідання Координаційної ради представники громадськості звернули увагу на необхідність упровадження послуги, яка допоможе бухгалтерам одержувати інформаційні довідки про індивідуальних підприємців у ретроспективі, тобто з даними за попередні періоди. На сьогодні інформація видається тільки в поточному часі, що значно ускладнює роботу.

За дорученням Голови Уряду Олександра Мартинова питання буде вивчене і з часом включене в перелік електронних послуг.

На черговому засіданні Координаційної ради 29 вересня міністр цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Сергій Бабенко повідомив про розроблення нових послуг та про модернізацію (зокрема, про спрощення) чинних. Щоб налагодити всі нюанси, профільні відомства працюють з ними у форматі тестування.

Попри чималу виконану роботу Олександр Мартинов зазначив: «Треба прискоритися за всіма цими напрямками. Питання вкрай важливе. Спрощення порядку надання послуг громадянам та юридичним особам є частиною Стратегії розвитку Придністров’я, затвердженої Президентом. Питання перебуває на особливому контролі у Глави держави, тому рухатися вперед потрібно більш динамічно».

В Уряді 29 вересня обговорили плани з розвитку Порталу держпослуг, створення багатофункціональних центрів та оновлення комп’ютерної техніки держустанов. Учасники онлайн-зустрічі шукали можливість, як громадянам уникнути необхідності надавати цілу низку копій документів, оскільки у реєстраторів і нотаріусів також буде доступ до єдиної системи, в якій акумульована вся необхідна інформація.

Ініційоване і спрощення подачі позовних заяв до суду як для громадян, так і для юридичних осіб. Відпадає необхідність у відвідуванні Реєстраційної палати й зборі виписок. Досить через Портал держпослуг оформити заявку на необхідну послугу. У деяких випадках не знадобиться робити й цього, оскільки судові органи до кінця осені приєднають до міжвідомчої системи обміну інформацією, а отже, всі необхідні відомості суди зможуть одержати самостійно.

Міністерство цифрового розвитку підготувало план цифровізації держпослуг на 2022 рік. За інформацією керівника відомства Сергія Бабенка, до переліку увійшли найбільш популярні послуги Мінфіну, МОЗ і Мінсільгоспприроди.

Після завершення податкового експерименту, в якому нині беруть участь індивідуальні підприємці, в наступному році планується максимальне автоматизування одержання патенту і свідоцтва самозайнятого.

На сьогодні серед послуг Міністерства охорони здоров’я лідирує запис до лікаря.

У наступному році загалом планується цифровізація 16 послуг, до яких увійдуть ще 48 підпослуг, передбачається також модернізація 11 діючих нині.

«На Портал має потрапити, можливо, менше послуг в абсолютному вираженні, але більше тих, які реально необхідні нашим громадянам. Одна послуга – одне розв’язання проблеми. Потрібно було ходити по кабінетах, а так: помістили послугу на Портал – не потрібно ходити», – пояснив прем’єр-міністр.

За його дорученням, громадські працівники представлять свої пропозиції щодо найбільш потрібних держпослуг.

Враховуючи темпи розвитку електронних послуг, Уряд вивчає можливість поповнення та модернізації комп’ютерної техніки держустанов і відомств. За попередніми даними Мінцифри, необхідно придбати 2 тисячі комп’ютерів та обладнати 11 серверів. Нині уточнюється потреба, а також механізм закупівель і джерела фінансування.

«Ми намагаємося цифровізувати процеси, розвивати Портал держпослуг, при цьому не маємо фундаменту, а фундаментом є, крім іншого, і комп’ютерна техніка. Прошу цей механізм протягом двох тижнів відпрацювати», – таке доручення дав Голова Уряду.

Поки упорядковуватиметься комп’ютерна база і поширюватиметься цифровізація держпослуг, в Уряді обговорили питання створення багатофункціональних центрів, в яких громадяни, які не мають доступу до Порталу держпослуг, зможуть за допомогою операторів розв’язати свої питання. Їх відкриття необхідне здебільшого для людей старшого покоління, які відчувають складнощі з освоєнням сучасних технологій.

У наступному році буде детально опрацьований функціонал таких центрів, визначена цільова група, на яку вони будуть орієнтовані, уточнена схема роботи й потреба в них на території республіки

Любов ФЕТIСОВА.