Поради садівникам-городникам

От уже й середина жовтня. Температура повітря знизилася, завітрило, задощило. Проте садівникам та городникам є чим зайнятися на своїх ділянках.

На клумбах продовжують цвісти осінні квіти, морозостійкі хризантеми прикрашають пейзаж. У саду ще не зібрані пізні сорти яблук, а в городі не до кінця зібраний увесь урожай. Отож, як тільки видається теплий і сухий день, городники та садівники одягаються по погоді та йдуть працювати.

Якраз у жовтні краще за все взятися за посадку плодових чагарників і дерев з відкритою кореневою системою. Ями під саджанці готують заздалегідь, за 2-3 тижні: їх заправляють добривами та родючим ґрунтом, щоб до моменту посадки добрива розчинилися, а ґрунт осів. Після посадок саджанців рекомендується рясно їх полити й замульчувати, щоб захистити від несподіваних заморозків.

У саду також варто робити обрізку. Проводять її в першій половині жовтня, коли рух соку в рослинах закінчився і вони готуються до зимівлі. З іншого боку, так у рослин буде достатньо часу до морозів, щоб зажили рани. У цей період особливо потребують обрізки рослини, які погано переносять цю процедуру навесні – клен, актинідія. Після опадання листя варто обрізати малину, смородину, слід зайнятися омолодженням кущів, видаляючи стебла, які відплодоносили.

Посійте однорічні квіти, а за бажання – посійте й овочі. Однак не чекайте, що вони дадуть хороше насіння і високий урожай. На підвіконні можна виростити зелено-пряні культури. Викопану капусту слід підсушити та закласти на зберігання. Це ж стосується і картоплі. Усі рослини, які є на ділянці, слід підгодувати під зиму і полити. Вирощувану в будинку розсаду добре було б пікірувати.

Посадіть під зиму часник, цибулю, цибулю-сіянку, хрін. Посійте також у підготовлені грядки кореневу петрушку, моркву, щавель. Коренеплоди, бульбоплоди відправляйте на зберігання в підвали. Рослини, які ще ростуть на ділянці, потрібно обприскати від грибка та інших патогенів.

Продовжуйте садити плодові чагарники, які бажаєте виростити на ділянці. Головне, щоб місце для зростання було відповідне, а яма – підготовлена заздалегідь. Полийте під зиму рослини, а разом з цим і внесіть добрива.

У цьому місяці в городі треба викопати редьку і селеру, а також топінамбур. Зберіть урожай пізньої капусти та гарбуза, а в саду зніміть груші та яблука. Не залишайте на території саду опалі та підгнилі плоди. Усе, що зіпсоване, потрібно винести за межі ділянки, щоб гниль не поширювалася. Разом із такими плодами згорніть і опале листя.

Увесь урожай потрібно оглянути, підсушити, перебрати та відправити в погріб або підвал. Рослини, які залишилися, обробіть препаратами, щоб спори грибка і личинки шкідників їм не завдали шкоди. Поливати рослини тепер вкрай небажано, як і підгодовувати культури.

Наприкінці другої декади не варто щось саджати. Тому рекомендується просапати багаторічні культури, розпушити ґрунт і замульчувати, якщо потрібно, насадження. Поливати рослини не можна, тому проводьте роботи по сухій землі.

Починаючи з 21 жовтня потрібно садити багаторічники. Разом із тим, можна посіяти насіння салату, петрушки, шпинату, спаржі, томату, капусти, а під зиму – редис, моркву і петрушку. Садіть обліпиху, яблуню шипшину, а вдома – бегонію, каланхое, цикламен.

Якщо у вашому саду хризантеми вже відцвіли, викопайте їх, а також цибулини та бульби, висушіть і покладіть зберігатися в сухому місці. Посійте багаторічні квіти, у яких стебло в’ється. Збирайте коренеплоди та плоди, а також плоди на насіння

Христина ЖУРАВЕЛЬ.