Придністровці – за здоровий спосіб життя

Якщо у вас хоч раз виникали думки про активний відпочинок, тоді вам точно варто спробувати сплав по річці. У Придністров’ї вже є така можливість. Дводенний сплав Дністром, присвячений 229-й річниці з дня заснування Тирасполя, відбувся 10-11 жовтня, як кращий спосіб пропаганди спорту й туризму.

Організатором заходу став туристично-екологічний центр «Пік», який здійснює свою роботу з розвитку туризму та екології в нашій республіці. Діяльність його спрямована також на підтримку здорового способу життя.

З кожним роком все більша кількість людей стає прихильниками активних видів відпочинку: хтось вирушає в піші походи, хтось підкоряє гірські вершини, а для декого найкращим видом відпочинку є водний туризм (маршрут прокладений по водній гладі річок, озер або інших водойм). До того ж це не просто подолання відстаней, а, перш за все, унікальна пригода, величезна порція адреналіну і своєрідна перемога над стихією води й над самим собою. Це відмінний шанс перевірити себе на стійкість до труднощів, попрацювати над об’єднанням команди, сім’ї або просто однодумців. Крім того, це хороший спосіб краще пізнати красу навколишньої природи.

Сплав річкою, мабуть, найпоширеніший і доступний, але при цьому не менш цікавий і захопливий вид водного туризму.

Учасники сплаву стартували в Григоріополі 10 жовтня о 12:00, а фінішували 11 жовтня зранку в Тирасполі, подолавши дистанцію 100 км за 19 год. 26 хвилин.

За словами директора центру «Пік» Максима Чумака, ідея організувати сплав на території ПМР виникла майже рік назад: «Подолання такої довгої дистанції відбулося вперше. До цього була подорож на човні на відстань 68 км протягом одного дня».

Разом із Максимом Чумаком дистанцію здолали його товариші-однодумці – координатор донорського руху «Донор.Онлайн» Роман Санду та спеціаліст у галузі IT-технологій Андрій Загорський. Максим розповів, що на дистанції у них було всього 3 тривалих і 4 невеликих зупинки. Привал робили, щоб поїсти, розім’яти руки, ноги й перевести дух. Для вже досвідчених учасників сплаву пересування нічною річкою стало відкриттям, тому що до цього на воду вони виходили тільки у світлий час доби. «Погода вже, в принципі, прохолодна, тому ми спеціально продумали багатошаровий одяг, щоб можна було за необхідності трохи роздягнутися», – зазначив директор туристично-екологічного центру «Пік».

З весни й до осені Максим Чумак разом з іншими прихильниками здорового способу життя здійснюють постійні екскурсії та походи. Вони є аматорами екстремального відпочинку та пригод, організовують піші походи, водні, велосипедні, а також пропонують спелеотуризм – відвідування загальнодоступних і необладнаних печер.

Наприкінці жовтня придністровські туристи планують здійснити новий 100-кілометровий маршрут: протягом однієї доби подолати 20 км пішки, 50 км – на велосипеді й 30 км – на човні.

Учасники клубу «Пік» запрошують всіх любителів подорожей. До речі, туристський центр відвідують люди різних професій і віку, для яких подорожування є найголовнішим захопленням у житті.

Щоразу, подорожуючи Придністров’ям, прихильники здорового способу життя відкривають для себе нові красиві місця і хочуть ділитися цими враженнями з іншими.

Максим Чумак підкреслив, що центр «Пік» наступного року також буде організувати сплави Дністром для залучення ще більшої кількості придністровців, які віддають перевагу активному відпочинку

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото IA «Новости Приднестровья».