Свято олімпійців з придністровським характером

У Тирасполі на базі СДЮШОР веслування й стрільби впродовж двох днів, 7 та 8 жовтня, тривала міжнародна регата з веслування на байдарках і каное «Золота осінь».

Нинішнього року учасниками змагань стали понад 200 юнаків і дівчат, які представляли міста Придністров’я, Молдови й України.

На відкритті змагань право підняти державний прапор ПМР надали майстрові спорту міжнародного класу Придністров’я і Росії Владиславу Чеботарю. Цього року спортсмен брав участь у літніх Олімпійських іграх у Токіо, де виборов 9-е місце.

На урочистій церемонії відкриття регати був присутній Президент ПМР Вадим Красносельський, який є почесним президентом федерації веслувального спорту ПМР. Глава держави, звертаючись до учасників змагань, підкреслив важливість проведення спортивних заходів різного рівня: «Масовий спорт, спорт високих досягнень – важливо все. Щоб досягти результату, потрібна систематика в тренуваннях. Відрадно бачити, що спорт захоплює молоде покоління. Відчуваючи прагнення жителів республіки, юнаків та дівчат різного віку займатися спортом, ми намагаємося забезпечити їм можливість реалізовувати свій потенціал».

Нагадаємо, що за ініціативи Президента бендерська гребна база «Чайка» повністю реконструйована і переоснащена. Тепер там розташовується Центр веслувальних видів спорту. Тривають ремонтні роботи й на рибницькій веслувальній базі.

За дорученням Вадима Красносельського за останній рік було закуплено понад два десятки нових укомплектованих спортивних човнів для занять академічним веслуванням і веслуванням на байдарках і каное, а також спеціалізовані тренажери для тренувань у спортзалах. Ще 15 одиниць спортивного обладнання від відомої у світі веслувального спорту польської фірми Plastex на урочистій церемонії були передані представникам рибницької, дубоссарської та григоріопольської шкіл веслування.

За словами директора столичної спортивної школи веслування й стрільби Андрія Воропая, придбання нових байдарок є важливою подією для усіх веслувальників Придністров’я: «У масовому масштабі човни закуповували давно, ще в 1990-х роках. Відтоді придбавали тільки по одній-дві байдарки. У нас на ходу до цього часу є човни, виготовлені в СРСР. У школи веслування по всій республіці приходить багато дітей, особливо після досягнень наших спорт-сменів на головних світових стартах. Це здорово: заняття на свіжому повітрі, біля води. Тому новий інвентар – це завжди добре».

Учасники змагань виявляли кращого на дистанціях 500 м, 1 000 м, 3 км і 5 км. Успішно виступили вихованці Республіканського училища олімпійського резерву, яке й було створене як олімпійський трамплін для молоді.

У старшій віковій групі – до 18 років – успіх минулого року повторив байдарочник Дмитро Мелецький, який переміг на двох дистанціях. Каноїст Михайло Барбул у заїзді на 5 км зміг випередити сильних кишинівських спортсменів і стати першим.

Серед кадетів відзначилися Михайло Боярин (у спринті), Євген Варкан і двічі – Дар’я Мокан. У групі до 14 років кращими стали Максим Рогут і Ксенія Шиман, які значно випередили своїх суперників. Редакція газети «Гомін» бажає представникам вітчизняної школи веслування переможних результатів у змаганнях різного рівня!

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби Президента.