Від «КамАрта» – Тирасполю з любов’ю

У столичній картинній галереї 8 жовтня відкрилася виставка художніх творів міжнародного творчого об’єднання «КамАрт», присвячена 229-й річниці від дня заснування Тирасполя, святу Покрови Пресвятої Богородиці та XV Міжнародному симпозіуму художників.

У виставкових залах представлені понад 70 мистецьких творів живопису, іконопису, графіки й скульптури 34 авторів із Придністров’я, Молдови, Росії, України, Гагаузії, Польщі та Азербайджану. Вони є активістами та постійними учасниками творчого об’єднання.

Автором ідеї та засновником «КамАрта» був Микола Стасішен, на той час –художник-оформлювач за фахом, голова товариства української культури ім. Тараса Шевченка м. Кам’янка. Його ідея полягала в тому, щоб довести світові, що українці Придністров’я – це не лише веселі танцюристи в червоних шароварах, а й творчі люди, яким до снаги й більш серйозні справи.

«Микола запропонував об’єднати художників, скульпторів в один творчий колектив. Перша зустріч митців, на якій були присутні народний художник України, скульптор Василь Фещенко з Житомира, придністровський художник Юрій Салко та сам Микола, відбулася в Кам’янці у жовтні 2006 року, – розповіла Валентина Стасішена – вдова Миколи, заслужений діяч культури ПМР, керівник української громади, одна з засновників творчого об’єднання «КамАрт». – За 15 років діяльності ми маємо чимало творчих надбань, наприклад, безліч пленерів, сім з яких лише на базі Кам’янського санаторію «Дністер». Тепер на його території в різних живописних куточках паркової зони можна побачити понад 40 кам’яних скульптур, виконаних скульпторами багатьох країн світу, й нашими – зокрема. Роботи придністровських митців залишилися також і в Україні», – поділилася співрозмовниця.

Валентина Петрівна розповіла, що симпозіуми відбувалися в Абхазії, Гагаузії, Україні, Росії, Польщі, Румунії, тобто творчий рух переріс у міжнародний. Нині до митців старшого покоління долучилося вже чимало талановитої молоді.

Юрій Салко – віце-президент Міжнародної асоціації працівників культури й мистецтва, розповів, що за рішенням організаторів, кожен творчий форум був присвячений до важливих історичних дат: 125-річчя від дня народження всесвітньо відомого тираспольського художника Михайла Ларіонова, 215-річчя міста Тирасполя, 600-річчя міста Бендери, 605-річчя села Рашків, 400-річчя міста Кам’янка.

У складі проекту – Великодні виставки «Живоносне джерело» і «Радуниця – пам’яті покійних художників», «Діти війни», «Проповідь у фарбах», «Покровський вернісаж – до Дня столиці Придністров’я», «До Дня міста Рибниця», «Зимовий вернісаж у галереї МЗС ПМР», паломницький симпозіум імені преподобного Андрія Рубльова в Абхазії, Росії, Україні. Відбувалися благодійні акції для дітей, що перебувають в інтернатах, дитячих будинках, для учнів шкіл, а також для ув’язнених, що перебувають у місцях позбавлення волі в Придністров’ї, паломницькі поїздки для художників, концерти духовної музики.

Понад 20 творів мистецтва безкоштовно передано державним картинним галереям, а також організаціям і меценатам, які надали підтримку проекту. За підсумками симпозіумів створені та вийшли друком барвисті рекламні буклети, календарі.

«Нинішні складні умови, пов’язані з пандемією, не стали на заваді художникам. Симпозіуми відбулися в Придністров’ї, Україні, а також у Польщі. Ми долучилися до проекту в польському місті Шидлув, куди нас запросили колеги, з якими ми підписали угоду про культурну співпрацю. Наші творчі стосунки тривають уже понад 10 років. Ми добре знаємо одне одного, а ця угода, укладена вперше, дає нам можливість здійснювати обмін художниками, музикантами, артистами на перспективу», – поділився Юрій Іванович.

Художник додав, що поміж учасників «КамАрта» можна з приємністю відзначити присутність значної кількості молодих майстрів пензля. І це не лише митці з Придністров’я, але й з Азербайджану, Польщі та України. У Покровського вернісажу стає більше прихильників, змінюються автори й географія походження художників, змінюються жанри й техніка виконання творів, але незмінною залишається духовність робіт, які відображають чистоту кожної людської душі, незримо присутньої у повсякденному житті.

За словами Валентини Стасішеної, всі роботи, створені протягом нинішнього року на різних творчих майданчиках, виставлятимуться на вернісажі до 230-ї річниці нашої столиці. Нині ж учасники Міжнародного симпозіуму «КамАрт» щиро вітають Тирасполь з днем народження та пропонують відвідати виставку своїх творів до 12 листопада включно

Аліса КОХАНОВА.

Фото IA»Новости Приднестровья».