Їх об’єднала квітка поколінь

Народний хор «Червона гвоздика», один із найстаріших і популярних колективів клубу «Ветеран» м. Тирасполя, 12 жовтня відзначив 45 років своєї творчої діяльності. Круглу дату святкували в колі друзів ювілейним концертом «Гармонія душі».


Учасники хору – здебільшого люди старшого віку, у них різні долі, професії й уподобання, а зібрала й об’єднала їх палка любов до пісні. На репетиціях вони відчувають теплоту і підтримку одне одного, а ще почуваються потрібними суспільству. Хорове мистецтво – це все їхнє нинішнє життя: спілкування з однодумцями та можливість для всебічної реалізації свого ще невитраченого потенціалу.

На урочисту ювілейну подію в клуб «Ветеран» завітали друзі, рідні артистів, їхні колеги та високі гості. Заступник глави держадміністрації столиці з соціальних питань Марія Пащенко виконала доручення Президента Вадима Красносельського – оголосила вітальний адрес, в якому зазначається, що колектив гідно пройшов шлях «…у 45 років з усіма його труднощами, надіями, прагненнями». Хор, дійсно, сформував і зберіг кращі традиції народної творчості, а життєлюбству й активності виконавців може позаздрити й молодь! Тож Президент високо оцінив діяльність хору: «Ви несете своїм слухачам безцінне моральне багатство народу-переможця, народу-трудівника. У ваших серцях і піснях немає фальші. Ви, хто пройшов великий трудовий і життєвий шлях, забезпечуєте зв’язок між поколіннями.

Дякую вам за натхненну роботу, активну участь у громадському житті Придністров’я, безмежну відданість своїй справі, виховання молодого покоління в дусі патріотизму.

Бажаю народному хоровому колективу «Червона гвоздика» процвітання, вдосконалення, нових досягнень і прекрасного настрою. Міцного вам здоров’я, довголіття, благополуччя і щастя!» Слід додати, що Президент подарував «Червоній гвоздиці» прекрасний інструмент – акордеон, такий незамінний на виїзних концертах.

Марія Рафаїлівна привітала народний хор від імені держадміністрації та міського Управління культури, від усіх тираспольчан. Вона разом з Оксаною Кучеренко вручила хористам квіти та листи подяки – всьому колективу й особисто кожному виконавцю. Церемонія нагородження – вшанування заслуг ювілярів – відбувалася зворушливо. У нових білосніжних блузах (це теж подарунок від міста) хористи виглядали надзвичайно святково. Вони виконали пісню «Тирасполь», яку присвятили 229-й річниці Придністровської столиці. За підтримки залу урочисто пролунала «Златая Русь», популярні українські пісні «Їхали козаченьки», «Посилала мене мати».

Кожен творчий колектив має свої скриньку надбань, сундук досягнень, а подекуди й утрат: хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять колег та керівника хору Сусанни Лебедєвої, що пішли з життя…

Нинішній керівник народного колективу Прасковія Узун тепло подякувала держадміністрації Тирасполя, Управлінню культури міста, адміністрації клубу за допомогу в діяльності та організації концертів, вклонилася колегам, дякуючи за самовіддане служіння мистецтву, пісні, глядачам, запросила до подальшої співпраці: «…бо поки ми співаємо, ми в строю, ми потрібні».

Учасників хору привітав, подякував за допомогу у вихованні молоді та вручив Почесну грамоту голова Союзу ветеранів війни, праці та Збройних сил Тирасполя Володимир Лебедєв. Відеопривітання надіслали учні Ближньохутірської СЗОШ (директор Людмила Степанівна Недоступ).

Надзвичайно ліричним і зворушливим було привітання соліста клубу Валерія Глазкова. Він співав з хором на багатьох сценах, а нині написав і записав з «Червоною гвоздикою» пісню «Придністров`я – країна любові». Вона лунатиме в записаних концертах онлайн. Валерій Іванович з нагоди ювілею присвятив колегам вірш і подарував пісню – гімн життю «Я люблю тебе, життя». Співали всі разом.

Естафету привітань продовжив народний вокальний ансамбль «Черемха», який незабаром також відзначатиме 25 років творчої діяльності на сцені. Вокалісти подарували колегам попурі: барвисте намисто з пісень – хітів їхньої молодості, від яких тріпотіли серця та зволожувалися очі ювілярів і гостей.

На святі панувала атмосфера доброзичливості, теплоти й душевної гармонії. Газета «Гомін» приєднується до всіх привітань: нехай ваша творча діяльність, наповнена подіями, цікавими зустрічами, спілкуванням, репетиціями, постійним пошуком нових ідей і музичних композицій, триває під проводом червоної гвоздики, символу боротьби й надії, квітки поколінь. Радуйте своїх глядачів і шанувальників цікавим репертуаром і прекрасними виступами

Олена СТЕФАНЮК.

Фото з вiдкритих джерел.