Стан житлового фонду республіки – на контролі Уряду

У Придністров’ї велика увага приділяється проблемі житлового благополуччя придністровців як одному з пріоритетних напрямків, закріплених у Стратегії розвитку ПМР на 2019 – 2026 роки.

Президент Вадим Красносельський ініціював не тільки запуск програм будівництва житла для бюджетників, але й тримає на особистому контролі ситуацію, що складається в галузі житлово-комунального господарства.

Нещодавно Голова Уряду Олександр Мартинов провів робочу нараду, де розглядалися питання реконструкції та покращення житлового фонду республіки, а також розвитку житлово-комунального господарства. Учасники зустрічі не залишили поза увагою і стан та перспективи гуртожитків.

За інформацією, наданою главами держадміністрацій, у Тирасполі розміщено близько 53 таких об’єктів, у Бендерах гуртожитків дещо менше, в Слободзеї – 10, Дубоссарах – 6, по одному в Григоріополі, Рибниці та Кам’янці.

Як зазначив керівник Департаменту будівництва Мінекономрозвитку Микола Обручков, усі будівлі потребують капітального ремонту покрівель, інженерних мереж, відмосток та вхідних груп. Вхідна група – це сукупність архітектурних та інженерних елементів на вході в будівлю: тамбур, ґанок, пандус, навіс, колони, сходи. Вони виконують декоративну і захисну функції.

Через обмеження бюджету, було вирішено включити до програми реконструкції гуртожитків на 2022 рік найбільш уразливі ветхі об’єкти, де гостро необхідне проведення ремонтних робіт. Уряд пропонує на цей проект щорічно виділяти близько 10 млн рублів.

Глава Слободзеї Василь Тищенко запропонував для реконструкції один об’єкт, керівник Дубоссар Руслан Чабан – 3 будівлі, наголосивши на необхідності, в першу чергу, перекрити дахи на цих будинках. Бендери й Тирасполь тільки завершують оцінку стану гуртожитків, тому свої пропозиції оголосять пізніше.

«Давайте діяти так, як ми домовлялися. Щорічно закладати по 10 млн рублів на розв’язання цієї проблеми. Я думаю, протягом 3–5 років ми виправимо ситуацію», – висловив думку Олександр Мартинов.

Учасники наради повернулися до питання ремонту приміщень, які можна використовувати як переселенський фонд для громадян, що потрапили в складну життєву ситуацію, або житло яких визнане аварійним. Глава держадміністрації Бендер Роман Іванченко поінформував про те, що для приведення до належного стану 25 таких об’єктів в наступному році буде потрібно 737 тис. рублів. У середньому площа цих приміщень становить від 18 до 42 м2.

«Десь це буде тимчасове житло, куди ми зможемо переселяти громадян на час проведення ремонтних робіт в їхньому помешканні, наприклад, після пожежі. Такі площі будуть вивільнятися», – зазначив керівник міста.

За дорученням Голови Уряду необхідна сума буде врахована в проекті програми Фонду капітальних вкладень на 2022 рік.

У Дубоссарах питання пропонують вирішити інакше: спрямувати кошти на ремонт житла, яке перебуває в стані, близькому до аварійного. Це будинки, зведені як тимчасове житло для працівників ще в період будівництва ГЕС.

Олександр Мартинов закликав розумно і відповідально ставитися до прийняття рішення, він доручив оцінити стан муніципальних будинків, здійснити експертизу, а також скласти соціальний паспорт гуртожитку, щоб розуміти, які категорії громадян у ньому проживають.

Голова Уряду переконаний, що головна мета програми – допомогти людям із низьким рівнем доходів привести до відносно нормального стану їхнє житло

Уляна БОНДАРЧУК.