Податковий експеримент визнано успішним

Одним із найважливіших етапів у переведенні взаємодії держави та бізнес-спільноти в електронний формат є розв’язання питання щодо цифровізації відносин з індивідуальними підприємцями. Про це прямо заявила перший віце-прем’єр – міністр фінансів ПМР Тетяна Кірова на нараді при Голові Уряду Олександрі Мартинові, присвяченій проміжним підсумкам податкового експерименту з перенесення в електронне середовище взаємодії податкових органів з індивідуальними підприємцями.

«Такий механізм дає можливість комерційним банкам у режимі реального часу бачити суму всіх нарахованих платежів, які підлягають оплаті відповідним індивідуальним підприємцем. Податковим органам це також дозволяє в режимі реального часу діставати інформацію про оплату відповідних податкових платежів», – зазначила вона.

У рамках цього експерименту протягом трьох місяців – з кінця липня 2021 року – в Рибницькому районі вже перейшли на онлайн-оплату податків 1 819 індивідуальних підприємців (ІП), що становить близько 50 % від їхньої загальної кількості, а в Кам’янському – 693 ІП. Це 54 % від усіх підприємців, зареєстрованих у районі.

За результатами проведеного податкового експерименту в Рибницькому та Кам’янському районах можна говорити про факт успішного тестування механізму онлайн-оплати податкових платежів індивідуальними підприємцями – в цьому переконані в Міністерстві фінансів. За словами Тетяни Кірової, нині тривають роботи з розроблення та впровадження особистого кабінету платника податків з можливістю забезпечення обмеженого або скороченого доступу для одержання необхідної інформації про кожного підприємця.

«Ми припускаємо поетапний перехід. Його кінцева мета – не просто онлайн оплата, а електрон-ний патент і можливість електронної взаємодії з ІП з усіх питань, які цікавлять обидві сторони», – підсумувала свій виступ міністр фінансів Придністров’я. При цьому в Мінфіні планують до кінця поточного року усунути можливі технічні недоліки, а з 2022-го почати активно впроваджувати нову онлайн-систему оплати податків в інших містах і районах республіки.

Нагадаємо передісторію питання. Верховна Рада прийняла законопроект про проведення податкового експерименту 30 червня 2021 року. Президент республіки Вадим Красносельський підписав закон 16 липня. Ініціатива прийняття цього акта виходила від Уряду в рамках проведеної в ПМР адміністративної реформи. Новий закон був націлений на спрощення процедур взаємодії індивідуальних підприємців з податковими органами. Багато з них планувалося перевести в електронний вигляд.

Для того, щоб взяти участь у цьому інноваційному експерименті, ІП потрібно було отримати QR-код і картку оплати податків. Фактично QR-код цілком замінював паперовий документ на ведення підприємницької діяльності. Крім того, він дозволяв податківцям зчитувати інформацію про підприємця та про умови його роботи в електронному режимі за допомогою програмного продукту «Підприємець». А оплата податкових платежів онлайн значно скорочувала час на здійснення таких операцій. Це відзначили всі фахівці.

Рішення взяти участь в експерименті прийняли підприємці Рибницького та Кам’янського районів. При цьому необхідно підкреслити, що нова система взаємодії індивідуальних підприємців і податкових органів тоді мала добровільний характер. Як повідомила перед початком експерименту прес-служба Мінфіну республіки, від реалізації такого заходу Державна податкова служба чекає тільки позитивного ефекту, тому що в чистому вигляді для ІП він створює тільки плюси. Потрібно лише один раз з’явитися до податкової інспекції для здачі старого паперового документа, сфотографуватись і одержати QR-код, а надалі підприємець, не звертаючись до податкової інспекції, самостійно зможе вносити всі зміни у своїй роботі онлайн, на Порталі держпослуг чи в особистому кабінеті.

Стартував експеримент 19 липня поточного року. Як розповів нашому кореспондентові заступник міністра фінансів, директор Державної податкової служби Євген Кошелєв, «…метою експерименту було виключення зайвих візитів до податкової інспекції та перехід до віддаленої взаємодії між ІП і податковим органом; а також максимальна зручність для всіх учасників процесу: податкового інспектора, підприємця, касира банку, громадян, які купують в ІП його товари, роботи чи послуги, а також організацій, які з ним працюють».

«Тепер в ІП немає потреби на додаток до патенту збирати паперові квитанції. Цю інформацію податкові органи одержують від банків в електронній формі, що також суттєво спрощує взаємодію. Хочу ще відзначити велику зручність у тому, що підприємцю, який іде в банк оплачувати платіж за наступний місяць, не потрібно повідомляти його суму. Раніше можна було помилитися, щось забути, неправильно порахувати. Тепер Мінфін з бази даних податкових органів передає необхідні відомості банку. Під час сканування QR-коду касир автоматично дістає інформацію про суму податків, які повинен заплатити підприємець. Отже, експеримент необхідно визнати вдалим», – підбив підсумок заходу Є. Кошелєв

Iгор ШЕВЧЕНКО.