Рослинні символи українського народу у творчості придністровських поетів

Народні символи – це те, що найбільше люблять і шанують українці. До рослинних символів належать калина, верба, дуб, тополя, барвінок, чорнобривці. Вони здавна уособлюють красу нашого краю, духовну міць народу, засвідчують любов до рідної землі й навіть стають оберегами.


Люди відтворюють символи й образи з пісенної народної творчості, з легенд, які згадуються в обрядах і звичаях. Їх вишивають на сорочках, рушниках, скатертях, серветках. Українці зображають ці символи в розписі посуду, гончарних виробів, у розписах печі в хатах, у барельєфному прикрашанні житла, в кованих виробах, у різьбленні, в гравюрі, а також в окремому виді української творчості – в писанках.

Калина

Калина – символ життя, крові, вогню. Деякі дослідники пов’язують її назву із сонцем, жаром, паланням. Калина часто відіграє роль світового дерева, на вершечку якого птахи їдять ягоди, вони приносять людям вісті, іноді з потойбіччя. Та й саме дерево єднає світ мертвих зі світом живих.

Калина символізує материнство: кущ –сама мати; цвіт, ягідки – діти. Це також уособлення дому, батьків, усього рідного. З гілочки калини батько робив синові сопілочку, а дівчаткам-немовляткам – калинову колисочку. Калина – український символ позачасового єднання народу: живих із тими, що відійшли в інший світ і тими, котрі ще чекають на своє народження. Вона уособлює й саму країну.

Придністровські українці також шанують цю гарну рослину. Їй відводиться особливе місце у творчості поетів нашої республіки. Калина – один із улюблених символів у творчості Галини Васютинської, Віталія Сайнчина.

У вірші Віталія Дмитровича «Спека» калина – журлива, спрагла, поет яскраво передає бажання природи якнайшвидше дочекатися рятівного дощу:

Падає засохлий лист з тополі,

Марево спекотне в чистім полі.

Материнка у степу широкім

Засихає цвітом одиноким.

В’яне при дорозі горобина,

Опустила кетяги калина…

У поезії Галини Васютинської «Квітка України» калина гарна й чепурна в усі пори року: весною з ніжними квітками вона дуже схожа на сором’язливу тендітну наречену, восени – вбрана в червоному намисті, й завжди є символом родинного вогнища, сімейного щастя, спасіння.

Чепурненька, біла, мов сніжок узимку,

Двір наш уквітчала, як рушник хатинку.

Ти даруєш свято ніжними квітками,

Малих діток пестиш теплими гілками.

Сяйво білих квітів – серцю насолода.

Розцвітай з роками, пишна твоя врода!

Завжди тобі раді і село, і місто.

Восени в червоне вдягнешся намисто.

А голодна пташка вдячна тобі стане:

Ягідок поївши й мерзнуть перестане.

Тиха й соромлива наречена біла,

Ти – весняне диво, запашна і мила.

Гарно прикрашає квітка Україну.

Посадіть у себе червону калину.

У вірші Галини Васютинської «Сонячний край» автор говорить про Придністров’я як про сонячний благодатний край, у якому всі народи живуть у мирі та злагоді. Наче оберігає їх калина, яка простягла над ними гілля, як турботлива мати – руки над дітьми:

Придністров’я – сонячний куточок

З добрими і щирими людьми.

З різних мов тут сплетений віночок,

Як брати, в сім’ї живемо ми.

І піснями, і теплом багаті,

Радо привітаємо гостей.

Сміх бринить веселий в кожній хаті,

І серця відкриті для людей.

В сонячнім промінні, як царівна,

Розцвітає навесні земля,

І, неначе дівчина чарівна,

Простягла калинонька гілля…

Верба

Поруч із калиною вагоме значення надавали вербі, вшановували, оспівували: «Де срібліє вербиця – там здорова водиця». Вона своїми коренями скріплює береги, очищає воду. Коли копали криницю, то кидали вербову колоду для очищення води. У відро з водою клали вербову дощечку, а на неї ставили кухлик для пиття води. Це була своєрідна народна гігієна. Під вербами молодь призначала побачення, освідчувалася в коханні.

Відомо і про лікувальні властивості верби. Відвар з вербової кори вважався в народі як добрий протизастудний та ранозагоювальний засіб. Вербу також наділяли магічними властивостями. На останню неділю перед Великоднем припадає Вербна неділя. Цього дня в церкві святять нарізані вербові гілочки. Повсюди побутував звичай ритуального биття ними. Люди вірили в чудодійну силу живої верби. Вона мала достаток і здоров’я. Верба дуже живуча. Ввіткнеш гілочку чи кілок у вологу землю – виросте дерево. Верба – символ неперервності життя. Красива, ніжна, невибаглива, корисна.

Якою ж зображується верба у придністровській поезії? У вірші Віталія Сайнчина «Спогад» верби – це уособлення матерів, які чекають та охороняють своїх дітей завжди, навіть тоді, коли вони вже зовсім дорослі.

…Де з дитинства знайома дорога,

Похилилися верби старі.

Серцем, сповненим болю й тривоги,

Виглядають на нас матері…

У рядках поезії Галини Васютинської «Краю мій» верби – ніжні та мрійні, чекають долі.

…Хати, як сестрички, в білі сукні вбрались,

Верби біля річки долі зачекались…

У іншому вірші Галини Васютинської («Степовий етюд») верба – центральний образ, який символізує життя, бо саме з-під неї витікає струмочок.

…Вітерець колише стиглим колосом,

Спека в полі маревом тремтить.

Жайворонка пісня чистим голосом

У блакитних небесах дзвенить.

Прудко кришталевою водицею

З-під куща верби струмок біжить…

У творчості деяких поетів нашого краю обидва знакових символи – верба й калина – описуються, як єдине ціле. Один із таких митців слова – Віталій Сайнчин. Наприклад, у поезії «Вітер» степовий витівник «пошептався» із вербою, «пригорнув» до себе калину, і все це зображено настільки легко, що в уяві читача одразу виникають яскраві образи.

…Вітер, вітер, вітерець

                                 у степу гуляє,

Як той козак безталанний,

                                що долі не має.

Віє вітер, вітерець

                         над широким полем,

Лист з тополі обірвав,

                       покотився долом.

В гай зелений завітав,

                           в гіллі зупинився,

Вибіг з гаю за струмком,

                         лугом постелився.

Промайнув над осокою,

                         завернув в долину,

Пошептався із вербою,

                       пригорнув калину…

Тополя

Тополя – символ дівочої краси, а також жіночого й дівочого суму, їхньої самотності. Тополя край дороги – це образ жінки чи дівчини, котрі чекають своєї долі чи свого судженого…

Вона струнка і красива від ранньої молодості до зрілих літ. Уособлює тонку натуру, чутливу до впливу років та оточення: як з роками на тополі з’являється все більше засохлих гілок, так і людину з літами «обсідають» усе нові й нові проблеми – до невирішених старих додаються болючі нові, які вимагають свого розв’язання. Так само, як тополя не любить рости одиноко (в основному, ми бачимо ряд тополь або хоча б декілька їх), так і людина не може жити самотньо. Їй потрібна підтримка або хоча б присутність її рідних, друзів, знайомих.

Листя на тополі тремтить, як і на осиці, але з іншої причини. Згідно з легендою під тополею лихий колисав на своїх колінах Іуду-немовля, майбутнього Христового зрадника – отож, листя тремтіло від присутності нечистого і непрошеного гостя, від цього ж гілля тополине потягнулося вгору, до неба, втікаючи від «чортової колискової». Вважають, що тополя здатна забирати в людини негативну енергію й очищати повітря від злих духів та всього шкідливого та нечестивого.

Образ тополі, що символізує жіночий сум, приваблював Володимира Пояту. Він використав його у вірші «Розлучення»:

За селом аж все затихло,

Де тополі в ряд стоять.

Вони, мов почесна варта,

Її вийшли проводжать…

Маки

Мак – символ безконечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Макова голівка – символ заспокоєння. Мак освячують двічі на рік – на Маковея і на Спаса. Він настільки значимий, що традиційно входить до складу куті.

Мак має силу і вплив, якщо не розпилюється. Окрема макова квітка не приваблює, а від всіяного маковим цвітом лану не можна відірвати очей. Одна макова зернина нічого не варта, а жменя маку – і куті смаку додає, і пирога з неї можна зробити. Тож мак стверджує, що і дрібненьке та маленьке, якщо воно в єдності та в спільноті, має велику силу.

Окрім цього, мак символізує красу, молодість та їх скороминущість: натяк на це дають макові пелюстки, які швидко і навіть легко обсипаються. Вінок із червоних маків – то вираз дівочої цноти й чистоти, які такі ж легко ранимі та вразливі, як і маків цвіт. Має мак і магічну силу, спрямовану проти усякого зла – і проти відьми, й проти наврочення, і на виклик дощу, і на врожай…

Макове поле на місці битв – символ туги та пам’яті про тих, хто боронив свій рідний край від нападників.

Образ маку присутній у творчості Віталія Сайнчина та Дмитра Шупти. «Моє місто» та «День Перемоги» Віталія Сайнчина – це ода людській вірі, сміливості, самопожертві та любові до батьківщини.

…На полях Придністров’я

Маки сумно цвітуть.

Хвиля грає барвисто,

День згасає в лугах,

Засина моє місто

У вечірніх вогнях…

*    *    *

…Та на жорстоких дорогах війни

Друзів втрачали своїх бойових.

Маки вогнисті полум’ям вкрили

В містах і селах братські могили.

«Бендерські жнива» Дмитра Шупти знає майже весь придністровський народ. Маки у цьому вірші – пам’ять про тих, хто ціною свого життя здобув перемогу у боротьбі з нападниками.

Не забува ріка Дністер,

Де танк стояв чи БеТееР,

І кожна точка вогнева –

Були тут вогняні жнива.

Попрацювали жниварі,

Аж кров скипала у Дністрі.

Її тут голос не затих

У цвіті маків польових…

Вишня

Вишня – символ світового дерева життя, рідної землі, України, матері, дівчини-нареченої. Колись слов’яни відзначали Новий рік 21 березня. Це було свято весни, Нового року споконвічних хліборобів. «У давнину в Україні, – зауважує дослідник, – вишня була ритуальним деревом весняного новорічного обряду. Деревце садили восени в діжечку, тримали його в хаті, а навесні, у березні, вишенька розвивалася й розквітала. По тому, як вона квітне, дівчата вгадували долю на прийдешній рік». На думку деяких учених назву «вишня» слід вважати прикметником жіночого роду, від форми «вишній», тобто «божественний». Отже, вишня – це «божественне дерево», присвячене Сварогу (слов’янський бог-коваль, бог вогню).

У вірші Віталія Сайнчина «Чорнобривці» вишня символізує продовження роду, материнської любові, Батьківщини.

Відцвітає вишня біля хати,

Білим снігом опадає цвіт.

До воріт нас проводжала мати

В невідомий і далекий світ.

Ми ішли тернистими шляхами

По чужій, далекій стороні.

Чорнобривці звали нас до мами,

Ніжно посміхаючись вві сні.

Завдяки нашим придністровським поетам, про морально-етичні цінності, одвічні духовні скарби дізнається молодь. Маючи такі прекрасні символи, український народ зумів зберегти пісні, легенди, думи

Ольга БУРДУЖА.