КАЛЕЙДОСКОП НОВИН

Програли бій, але не битву

Шериф продовжує заявляти про себе на весь світ. Гол півзахисника «жовто-чорних» Себастьяна Тілля міланському «Iнтеру» претендує стати найкращим у турі. На стадіоні Сан-Сіро тираспольчани перервали безпрограшну серію в нинішньому сезоні Ліги чемпіонів, але показали яскраву та гідну гру. Як підсумок, матч закінчився з рахунком 3:1.

Достойну гру від жовто-чорних одним із перших відзначив у своєму телеграм-каналі Президент Вадим Красносельський: «Справу зроблено. І зроблено на відмінно! Знову шквал емоцій. «Шериф» поступився в цьому матчі, але ні в якому разі не програв. Гідна гра! Чого приховувати: новина про те, що воротар Гіоргос Атанасіадіс – безперечний герой попереднього матчу – пропустить гру з «Інтером», а разом з ним вболіватиме, а не гратиме і найактивніший гравець команди Жасур Яхшибоєв, зменшила упевненість багатьох у результаті гри. Ні, придністровський оптимізм не щезнув, він лише став трохи обережнішим. Однак віру в успіх, у те, що «Шериф» зіграє красиво, впевнено, гідно, ми не втрачали ні на мить.

І все вийшло. Бачу ціль, не бачу перешкод. Це точно про нашу команду. Лігочемпіонська мета зрозуміла. Рухаємося далі».

«Радій, Італіє!», – твердять заголовки італійських газет після легендарного матчу. Фанати «Інтеру» вже не паплюжать свою команду, а вихваляють, адже міланська збірна стала першою, кому вдалося зупинити тираспольчан. Матч «Шериф» з «Інтером» – на перших шпальтах італійських газет. «Ось пишуть про кількість голів, які забив міланський клуб, але тут варто додати ще один, який забив Себастьян Тілль. Я вважаю, він найкрасивіший за всі голи «Інтера» разом узяті», – розповів журналіст, спецкореспондент Першого Придністровського телеканалу Вадим Гачков. Представники державного каналу слідом за командою вирушили в Італію, щоб на власні очі побачити легендарне протистояння жовто-чорних з іменитим клубом із Мілану.

Господарі зустрічі відкрили рахунок, але це не зламало наших гравців. Уже на початку другого тайму футболіст «Шерифу» забив – відігралися! Нескінченно можна дивитися на три речі: воду, вогонь і голи Себастьяна Тілля. Всі прекрасно пам’ятають його переможний м’яч у ворота «Реала» в Мадриді. Нині півзахисник «Шерифа» забив шикарний гол «Інтеру» на Сан-Сіро зі штрафного. Цей удар став одним із найяскравіших моментів у матчі, й про це ще довго говоритимуть – тираспольський клуб знову творить історію, навіть попри поразку в гостях.

«Настрій, як на фінал» – говорили в інтерв’ю суперники. Італійці із самого початку готувалися на важкий бій з «Шерифом». «Інтеру» пощастило – жовто-чорні приїхали в гості з втратами. На Сан-Сіро не зміг зіграти наш голкіпер Атанасіадіс (у нього мікротравма і в Яхшибоєва).

У тому, що «Шериф» ще порадує своїх уболівальників сенсаційними перемогами, впевнений і депутат Держдуми РФ Сергій Чижов: «Не вірте заголовкам, які кричать, що «казка» закінчилася. Попри поразку – першу за довгий час – клуб на першому місці в групі. У «Шерифа» залишаються хороші шанси на успішний вихід із групи в єврокубкову весну. Та й матч з «Інтером», на мій погляд, той рідкісний випадок, коли в історії залишається не тільки рахунок на табло, але і наповнення гри. На виїзді, в далеко не оптимальному складі, тираспольчани не дозволили чинному чемпіону Італії виграти легко, «на класі».

Подяку й велику гордість за футболістів висловив і керівник команди «жовто-чорних» Юрій Вернидуб: «Інтер» – це великий, гарний клуб, який бореться за чемпіонство в Італії. Ми ж намагалися грати у футбол. Перший тайм програли 0:1, у другому трохи перебудувалися, зіграли в 5 захисників. Забили гол, хороший гол. На жаль, пропустили два м’ячі зі стандартів. Звичайно, хотілося б більшого. Але що є – то є. Я вдячний своїм гравцям за самовіддачу, вони билися до кінця. Нас чекає гра у відповідь у Тирасполі – будемо готуватися. Я дуже радий і пишаюся своїми футболістами».

Уже 3 листопада «Шериф» готовий взяти реванш у «Інтера». Та це вже вдома. Тираспольчани, як і раніше, лідирують у своїй групі. Випереджаючи «Реал», той же «Інтер» і «Шахтар». Попереду ще багато футболу, а головне – яскравих перемог жовто-чорних. У цьому ніхто не має сумніву.

Першість на столичному татамі

Випробувати свої сили на татамі вийшли як досвідчені спортсмени, так і зовсім новачки.

Важливо відзначити, що наймолодшим було всього по 8 років. «Боротьба завзята була і серед новачків. Є діти, які в дзюдо буквально 2-3 місяці. Видно, що хороша підготовка, вони стараються. Деякі з них роблять перші кроки на татамі», – зазначив головний суддя змагань Євген Осадчий. Своїми враженнями від першості поділилися і спортсмени. «Дуже хороші суперники були, складніше, ніж на моєму минулому дебютному змаганні. І тепер так незвично, я люблю, коли щось нове», – розповів учасник чемпіонату Тирасполя Михайло Васильєв.

У ваговій категорії до 34 кг за золото боролися Гліб Євдокимов і Олексій Новіков. Дзюдоїсти змагаються вже давно – більш ніж два роки. І, що важливо, у фінал друзі завжди потрапляють разом. «Ми ніколи не ображаємося один на одного, коли хтось із нас виграє або програє. Адже друзям теж треба давати шанс ставати першими», – поділилися своїми враженнями від фіналь-ного поєдинку переможець чемпіонату Гліб Євдокимов і срібний призер першості Олексій Новіков.

Узяти реванш один у одного можна буде зовсім скоро – чемпіонат Придністров’я в ці вихідні прийматиме дзюдоїстів з усієї республіки.

Веслярі зі стажем показали «клас»

Ще одна спортивна подія порадувала придністровців цієї осені – змагання на Дністрі. Щорічна регата пам’яті відбулася на честь кращих веслярів, майстрів академічного веслування та заслужених тренерів. Відзначимо, що більшість становили учасники віком 60 плюс.

Щоб приємно і корисно провести час, та ще й позмагатися, на Дністер вийшли ветерани спорту з Миколаєва, Києва, Тирасполя та Бендер. Усіх їх об’єднало веслування і заїзди в трьох класах. І ще любов до нашого міста. Гості регати зізнаються: хто хоч раз тут побував, обов’язково приїде знову. «Я у веслуванні – все життя. Вигравала Всесвітні ігри, є чемпіонкою Європи та світу. У мене 19 золотих медалей у змаганнях серед ветеранів», – розповіла гостя з Миколаєва, призер регати ветеранів Кіра Дементьєва. До речі, українській спортсменці понад 70 років, і вона досі не бачить перешкод для участі у змаганнях. «У нас є учасники, яким далеко за 70 років, але вони не поступаються молодим спортсменам, показують той клас, до якого потрібно прагнути й дотримуватися», – зазначив головний суддя регати Костянтин Гамалицький.

Найбільш видовищною в цій регаті виявилася гонка «вісімок». Збірні екіпажі до останніх метрів з’ясовували, хто кого переможе. У підсумку «королівський» заїзд виграли тираспольчани, а гості вирішили, що рецепт спортивного довголіття – в нашій дністровської воді. «Це життя, тому що вода виховує і робить веслярів, тільки ця вода може зробити те, чого ніхто не може зробити на чистій, інший воді», – сказав заслужений тренер України Юрій Павленко.

Уже в ці вихідні в тираспольській акваторії відбудуться нові перегони – офіційний гребний сезон завершить чемпіонат Придністров’я.

Змагання на воді у столичному басейні

У змаганнях взяли участь команди з Кишинева, Оргєєва, Бендер, Тирасполя і спорткомплексу «Шериф».

На дистанціях «Суперспринт» – 50 і 100 метрів – визначали переможця за сумою всіх стилів. Кращі секунди показали тираспольчани Дарина Смирнова, Іван Соловйов та Аріна Одинока з Кишинева.

Плавець Кирило Кірсанов цього літа на чемпіонаті Молдови здобув звання майстра спорту, а на недавньому турнірі в болгарському місті Бургазі став абсолютним переможцем відразу на чотирьох дистанціях. «Я хочу виграти Олімпіаду, показати себе успішно на найближчих чемпіо-

натах Європи. Тому на всіх змаганнях треба добре виступати, показувати результати, відповідні нормативам чемпіонату Європи», – розповів перспективний майстер спорту Придністров’я з плавання Кирило Кірсанов.

Амбіції тираспольських плавців відомі навіть за океаном. Зокрема наша учасниця Олімпіади в Токіо Тетяна Салкуцан продовжує підготовку в Америці. В Луїсвіллі тираспольчанка навчається і тренується, але тренер рідної СДЮШОР і мама (Ольга Салкуцан) завжди перебуває на зв’язку з нею, у разі потреби допомагає. «Якщо вся сім’я живе життям спортсмена, допомагає, в усьому його підтримує, то тільки тоді він домагається високих результатів. Тренер, рідні – це одна велика родина, яка рухається в одному напрямку», – розповіла мама учасниці Олімпіади-2020 Тетяни Салкуцан – Ольга.

До речі, Ольгу Салкуцан за внесок у виховання чемпіонки юнацьких та учасниці дорослих Олімпійських ігор нагородили на першому турнірі сезону

Леся ПОТОЦЬКА.