Доторкнутися до історії…

У Тираспольському історико-краєзнавчому музеї представлена унікальна виставка «Воїнською славою овіяні». Автором експозиції виступив художник, член Спілки дизайнерів Придністров’я Володимир Чернецов. До уваги відвідувачів представлені рідкісні фотографії, значки, медалі та діорама –реконструкція Бородінського бою в мініатюрі.


Володимир Чернецов – художник і приватний колекціонер, напередодні дня народження Тирасполя вирішив ознайомити відвідувачів музею з малою частиною свого історичного багатства. Наприклад, він вручну сконструював експозицію з 700 пластикових солдатиків. У своєму виробі Володимир Миколайович показав, як розгорталися події найбільшої битви Вітчизняної війни 1812 року – Бородінський бій.

«У Тирасполя своя історична доля, він виник біля фортеці, біля військових людей, які охороняли рубежі Російської імперії. Такий прикордонний стан тривав протягом кількох століть. Це було місце багатьох військових перебазувань. Виставка художника Чернецова присвячена історії полків, конкретно 210-й річниці з моменту формування всіх трьох полків, які дислокувалися саме в Тирасполі: Подільському піхотному, Житомирському, Астраханському драгунському. Колекціонер – фахівець з уніформістики, до того ж в експозиції використані експонати з нашої музейної колекції», – розповіла директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук. «Для того, щоб городяни, діти, учні шкіл дізналися про цей історичний період, ми відкриваємо подібні виставки. Мало хто у нас знає про дореволюційну Російську імперію. Зокрема, чому Бородінська площа так називається. А справа в тому, що в місті дислокувалися полки, які брали участь у Бородінській битві», – зазначила заступник директора з наукової роботи цього ж музею Анна Кошель.

Одна з особливостей виставки полягає в тому, що відвідувач може ознайомитися з унікальними старовинними фотографіями з видами Тирасполя кінця ХІХ і початку ХХ століття. Наприклад, на знімках можна побачити церкву 56-го Житомирського піхотного полку, встановлену колись поряд з місцем, де тепер височіє церква Андрія Первозванного (на території ОГРВ). Або зроблене на початку ХХ століття в Тирасполі фото пам’ятника Слави 56-го Житомирського піхотного полку. До наших днів пам’ятник, встановлений у районі білих казарм, не зберігся, але деякі будівлі, зображені на фотознімках, можна побачити й сьогодні, зокрема військовий госпіталь за адресою провулок Раєвського, 4.

Крім фотографій, відвідувачі мають можливість розглянути й елементи військової форми. «Тут є погон парадного мундира, який носили напередодні Першої світової війни, а також погон 17-го стрілецького східного сибірського полку (малинового кольору)», – розповів автор виставки Володимир Чернецов.

Жителі Тирасполя й гості міста ще можуть встигнути відвідати унікальну виставку «Воїнською славою овіяні». Експозиція працюватиме до кінця жовтня

Марія КРАВЕЦЬ.

Фото IA»Новости Приднестровья».