Професія на віки

Професія слюсар-сантехнік має довгу історію. Попередники сучасних сантехніків ще в Стародавньому Римі будували й обслуговували водоводи, фонтани, системи стоків Вічного міста. Складність і досконалість древніх конструкцій вражає інженерів і досі. Нині слюсар-сантехнік – це людина зі значущою спеціальністю, оскільки він забезпечує функціонування систем опалення, водопостачання і каналізації в містах та населених пунктах.

Сучасний слюсар-сантехнік виконує великий спектр роботи: монтаж і ремонт систем опалення,  встановлення різних санітарних приладів – умивальники, мийки, раковини, ванни, унітази; йому доводиться комплектувати матеріали та вироби для влаштування санітарно-технічних систем і збирати монтажні схеми, обслуговувати насоси, парові котли, терморегулятори та інше обладнання. Робота може проводитися як у приміщенні, так і на вулиці.

За словами слюсаря-сантехніка Олега Веселого, робота сантехніка дуже важка фізично, тому що вимагає спостережливості, кмітливості та точності в діях. Олег переїхав до Рибниці ще в 90-х роках. На той час за освітою був водієм, але роботи за спеціальністю бракувало, не вистачало бензину тощо. Від знайомих він дізнався про курси сантехніків на «Рибницькому цементному комбінаті», молодий чоловік одразу скористався цією нагодою. Спочатку були труднощі в роботі, але досвідчені працівники ніколи не відмовляли в допомозі, а навпаки залюбки передавали свій досвід. «Слюсар-сантехнік повинен володіти хорошим окоміром, оскільки в його обов’язки входить розмітка місць кріплення обладнання та різні вимірювальні операції. У нього повинні бути добре розвинені дотик і координація, необхідні під час затягування різьби та її перевірки. Також фахівець повинен відрізнятися гарним слухом, щоб уміти визначати стан систем по звуку, нюхом – для визначення витоку газу, та образною пам’яттю, щоб тримати в голові пристрій усієї системи», – зазначив Олег.

Слюсарю-сантехніку також необхідно мати знання сантехнічних матеріалів, деталей, основ будівельної справи, пристроїв опалювальних систем, систем очищення повітря і води. З необхідних для цієї роботи особистих якостей можна відзначити зосередженість, увагу, акуратність, відповідальність. Усіма цими рисами Олег наділений. У житті його оточують дві чудові жінки – дружина і дочка – заради яких він у більшій мірі й реалізує свої уміння.

 «Я ніколи не шкодував, що обрав саме цю професію», – наголосив Олег. До речі, чоловікові в житті знадобилося уміння водити машину, до того ж тепер у нього є власна.

 А де ж можна придбати професію слюсаря-сантехніка? Виявляється, що в технікумі або хоча б на спеціальних професійних курсах. До того ж спеціальна освіта позначається й на зарплаті слюсаря-сантехніка, оскільки досвідчені фахівці, як правило, мають кваліфікаційний розряд. Така можливість у цій професії є, було б тільки бажання. Після 12 років роботи на цементному комбінаті, Олег Веселий має вже четвертий розряд і за свої вміння й навички – заслужений авторитет серед колег, друзів і знайомих, які звертаються до нього по допомогу.

Слюсар-сантехнік може працювати на домобудівних комбінатах, заводах, в житлово-експлуатаційних конторах, а також на великих підприємствах і в установах або приватно. Ця професія завжди буде потрібна, навіть, якщо пройдуть десятиліття.

Віра   МАКОВА.