Екскурсія в археологічний музей

Усе більше придністровців може похвалитися тим, що відвідали унікальну виставку «Археологічна спадщина Придністров’я. Скіфська культура».

На експозиції, відкритій за ініціативою Президента ПМР Вадима Красносельського, у виставковій аудиторії Катерининського парку столиці вже побували три групи з Центру дитячої та юнацької творчості міста Рибниця.

Перше, що несподівано захоплює увагу й дивує відвідувачів – це виставлений серед скам’янілих кісток, практично біля входу в аудиторію, молочний зуб мамонтеняти.

Далі, так би мовити, кожному – своє. Хлопчики прямують до виставкових стендів зі зброєю, на яких можна простежити еволюцію цих виробів. Бронзові наконечники стріл і списів, а також інша зброя з цього кольорового металу, звичайно, збереглися краще за свої залізні аналоги. Однак і те, що залишилося, викликає у них захват. Будь-який із цих артефактів може багато чого повідати.

Величезні антропоморфні стели, глечики, амфори теж там є – усього й не перелічити. Чудові екскурсоводи дуже докладно про все розповідають, і, здається, знають відповідь на будь-яке запитання.

Для дівчаток найцікавішими експонатами стали прикраси, представлені в «Золотій кімнаті». «Взагалі «Золота кімната» – це як бонус до всієї екскурсії. Туди впускають по чотири людини. Там наші дівчатка поринають у зачарований світ прикрас», – розповіла методист відділу туризму і краєзнавства Рибницького ЦДЮТ Антоніна Землянських.

Фахівець також повідомила, що у вересні та жовтні вони організували виїзд кількох груп учнів на цю виставку. Про те, що виставковий зал Катерининського парку запрошує школярів та учнів організацій додаткової освіти щосуботи й щонеділі на екскурсії, їх сповістило УНО. Були організовані групи й складений графік поїздок.

На екскурсію могли вирушити всі охочі, крім тих, хто перебував у карантині. Супроводжували дітей співробітники Центру Людмила Васильєва, Дарина Тимовська, Ганна Гурова та Антоніна Землянських.

Своїми враженнями поділився учень туристичного клубу «Горизонт» Данило Зуєв: «Мені дуже сподобалася екскурсія! Особливо кам’яні скульптури та зброя древніх воїнів». Світлана Діордіца (штаб «Юний еколог Придністров’я») також захоплено розповіла: «На мене велике враження справила «Золота кімната». Просто дивно, які красиві вироби вміли робити наші далекі предки. Дуже сподобалася колекція амфор. Екскурсовод пояснила, що на кожній із них є клеймо майстра, по якому дізнавалися, з якого міста прибув товар. Ми дуже сподіваємося, що виставка оновлюватиметься і поповнюватиметься новими цікавими експонатами, й ми її обов’язково побачимо».

«У нашому колективі новини розходяться швидко, і вже після поїздки першої групи, учасники якої поділилися своїми враженнями від екскурсії, реакція не змусила на себе довго чекати, з’явилася безліч охочих відвідати археологічну виставку», – повідомила методист. – Перед поїздкою ми телефонували, домовлялися на конкретний день і час, вказували керівника групи. Охочі у нас є, тому здійснюватимемо нові екскурсії, звичайно, з оглядкою на епідеміологічну обстановку».

Нам залишається лише порадіти тому, що придністровська молодь відвідує такі виставки. Важливість екскурсій, що дають можливість ознайомитися з різними історичними культурними епохами, з колосальною археологічною спадщиною Придністров’я, важко переоцінити. Придністровська земля зберігає свідчення колишнього життя народів і культур у неповторному поєднанні та різноманітності, а виставка, представлена в аудиторії Катерининського парку столиці, дає можливість кожній людині доторкнутися до її історичної спадщини

Дмитро ВЛАДОВ.