Милосердя, волонтерство, добровільність – «У фокусі добра»

У вітальному слові архієпископа Тираспольського і Дубоссарського Сави учасникам республіканського конкурсу «У фокусі добра» сказано: «У Євангелії ми знаходимо найголовнішу заповідь, дану нам Спасителем нашим Iсусом Христом: «Люби ближнього свого як самого себе». Однак мало навчитися любити ближніх, потрібно обов’язково навчитися проявляти свою любов як добрими словами, так і добрими справами».


Допомога ближнім і служіння високій меті – такі завдання ставили перед собою організатори республіканського конкурсу «У фокусі добра», серед яких значилися Тираспольсько-Дубоссарська єпархія, Міністерство просвіти ПМР, Центр дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Придністров’я, а також представництво Росспівробітництва в Придністров’ї. Захід відбувся в рамках святкування 800-річчя з дня народження святого благовірного князя Олександра Невського і Року молоді в ПМР. Не випадково старт акції був даний у День православної молоді.

У конкурсі брали участь школярі, суворовці, студенти, представники молодіжних організацій. Дипломи лауреатів та учасників, а також подарунки юним придністровцям вручили раніше. 28 жовтня в Тираспольсько-Дубоссарській єпархії свої відзнаки отримали лауреати дорослої вікової категорії. Тоді ж відбулася презентація книги «Історія добра». У заході взяли участь архієпископ Сава, радник правлячого архієрея з питань культури й освіти Микола Димченко, начальник управління молодіжної політики Міністерства просвіти Судабер Гусейнова. Росспівробітництво в ПМР представляла Ірина Мішина.

У номінації «Живопис» лауреатом конкурсу став викладач дитячої школи мистецтв імені С. Рахманінова Денис Коробкін, у номінації «Іконопис» – член Спілки художників Придністров’я Маргарита Корсак, у номінації «Література» – член Спілки письменників Придністров’я Оксана Сергєєва.

«Дізнавшись тему конкурсу, я відразу наочно уявила собі, що можу зобразити. Таким чином народилося відразу дві роботи. Одна графічна, інша – ікона. Графічна мова дозволяє перекласти ікону трішечки по-іншому, цей художній прийом дуже цікавий. Графічна робота завжди більш мирська. Ікона представлена усталеним сюжетом, зображенням образа Олександра Невського», – пояснила свій задум усім присутнім лауреат конкурсу художниця Маргарита Корсак.

Номінація «Історія добра» передбачала написання віршів та есе, присвячених доброті, милосердю, волонтерству та любові до ближнього. Організатори конкурсу та члени журі прийняли рішення видати збірку робіт усіх учасників цієї номінації: як лауреатів, так і дипломантів. Книга під назвою «Історія добра» побачила світ за фінансової підтримки представництва Росспівробітництва. Її тираж становить 100 примірників. Частину книг вже передали Росспівробітництву, Мінпросвіти, авторам творів. Частину тиражу направлять у бібліотеки республіки.

«У цьому збірнику надруковані роботи не професійних авторів. Там є есе вчительки й вірш десятирічної школярки. Звичайно, вони по-різному розуміють добро, добровольчий рух. Але всі вони знають, як відрізнити добро і зло. Тому, звичайно ж, десь робота наївна, проте вона приваблює своєю душевністю, дитячою щирістю. У більш дорослих молодих людей є вже певна логіка, усвідомленість, розуміння таких соціальних явищ, як милосердя, волонтерство, добровільність, любов до ближнього свого», – пояснив журналістам директор Центру дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Придністров’я і радник правлячого архієрея Микола Димченко.

Відкривають збірку «Історія добра» рядки Ірини Вертелецької, яка досить тонко відчула пульс часу і духовну потребу сучасників:

Доброта сьогодні нам потрібна.

Всі ми від проблем трохи втомились.

Віра в краще згаснуть не повинна,

Щоб люди бути людьми не перестали.

«Для таких конкурсів, що надзвичайно важливо, характерна духовно-моральна складова, вони допомагають придністровцям більше дізнатися про рідний край, любити його, спонукають до волонтерства і прояву милосердя», – зазначив, підбиваючи підсумки зустрічі, Микола Димченко.

По завершенні презентації владика Сава побажав усім лауреатам події Божої допомоги у подальшій творчій діяльності та сфотографувався в їхньому колі на згадку про конкурс, його учасників та переможців.

Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.