Щоб трагедія минулого ніколи не повторилася

Меморіальні заходи –мітинг та церемонію покладання квітів до братської могили біля порохового льоху Тираспольської фортеці –тираспольчани 29 жовтня приурочили до Міжнародного дня пам’яті жертв політичних репресій.

У цей скорботний день вшанувати пам’ять загиблих прибули Президент ПМР Вадим Красносельський, перший Президент республіки Ігор Смирнов, представники органів державної влади, духовенство єпархії на чолі з архієпископом Тираспольським і Дубоссарським Савою, представники традиційних конфесій, громадських організацій, родичі репресованих і багато небайдужих тираспольчан.

Траурний мітинг на Меморіальному комплексі розпочався зі звернення Президента Вадима Красносельського до тих, хто прийшов провести в останню путь людей, чиї душі через багато років забуття нарешті знайдуть спокій. Глава держави відзначив жорстокість того часу і неможливість виправдати каральну політику, з яких би то не було ідеологічних причин.

«Тільки пам’ятаючи уроки історії, передаючи їх молодому поколінню, ми в змозі зробити все, щоб трагедія минулого ніколи не повторилася», – підкреслив Вадим Красносельський.

Придністровська земля багата історичними подіями. Серед них є видатні, унікальні, й на жаль, трагічні епізоди. У 30-ті роки XX століття на території Тираспольської фортеці за рішенням Особливої Трійки НКВС приводили у виконання численні вироки – розстрілювали людей. За архівними даними жертвами стали близько 5 000 осіб.

Щоб жахливі події минулого більш ніколи не повторилися, в 1991 році в Російській Федерації на офіційному рівні затвердили 30 жовтня Днем пам’яті жертв політичних репресій. Для нашого краю ця дата також виявилася досить актуальною: в тому ж році під час проведення реставраційних робіт на території бастіону «Святого Володимира» вперше були виявлені останки розстріляних в 1937-1938 роках жителів Тирасполя та інших людей, яких привозили в це місце з усієї МАРСР. З тих пір на цьому місці не раз проводилися розкопки та дослідницькі роботи.

Нинішнього року знову була організована траурна церемонія, щоб вшанувати пам’ять жертв політичних репресій. На Меморіальному комплексі були упокоєні в загальних гробах ще 462 виявлених людини. Пошук останків – це спільна справа, яка була б неможлива без допомоги багатьох державних і волонтерських установ, представників духовенства та інших приватних осіб.

Заупокійну літію за всіма належними правилами відслужили представники різних конфесій – архієпископ Тираспольсько-Дубоссарської єпархії Сава, настоятель парафії Святої Марти з села Слобода-Рашково Кам’янського району отець Мартин Януш, пастор церкви «Нове життя» євангельських християн-баптистів міста Тирасполя Петро Кузьминський.

До братської могили поклали квіти та вшанували пам’ять про невинних жертв політичних репресій хвилиною мовчання.

Ексгумацію останків здійснили члени громадської організації «Молодіжно-патріотичний рух «Спадкоємці Перемог» за допомогою старшого наукового співробітника НДЛ «Археологія» ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Ігоря Четверикова. Археологи та громадські активісти вже давно ведуть дослідження в цьому місці, що допомогло нарешті виробити правильну схему для роботи з останками та виявлення важливих для впізнання людей деталей. Наприклад, вперше під час розкопок був знайдений цілісний розгорнутий протокол про вилучення особистих коштів з даними, що можна чітко прочитати. Саме ця знахідка допомогла визначити всю розстрільну яму за наявними документами.

Міжнародний день пам’яті жертв політичних репресій містить в собі ідею пам’яті, любові до своєї історії та поваги до тих людей, яких одного разу об’єднала куля. «Наш священний обов’язок – дізнатися імена всіх»,– акцентував увагу учасників події депутат Верховної Ради Ігор Буга, який виступив на жалобному мітингу.

Цього дня був відкритий музей у приміщенні порохового льоху бастіону «Святого Володимира», і юні представники молодіжного руху «Спадкоємці Перемог» на чолі з керівником виконкому Родіоном Романовим провели екскурсію, що розповідає про численні знахідки й трагічні факти нашої історії

Марина СОВА.