Історія зберігається в архівах

До 30-річчя офіційного встановлення Дня пам’яті жертв політичних репресій Державна архівна служба Придністров’я вперше представляє на сайті Державної служби управління документацією та архівами ПМР «Архіви Придністров’я» http://gsuda.gospmr.org/ у рубриці «Меморіал Придністров’я», підрубрика «Меморіал жертв політичних репресій» (вкладка «Проекти») чергова комплексна праця архівістів – Алфавітний іменний покажчик «Розстріляні в Тирасполі в 1937-1938 рр.»

У рамках реалізації Закону ПМР від 5 квітня 2019 року № 48-З-VI «Про увічнення пам’яті загиблих під час захисту Вітчизни» (САЗ 19-13) та з метою збереження історико-культурної спадщини ПМР Державна служба управління документацією та архівами здійснює науково-пошукову роботу зі створення бази даних «Меморіал Придністров’я». Згідно з розробленою структурою Єдиної бази даних вона ведеться за чотирма напрямками: «Меморіал захисників Вітчизни»; «Меморіал захисників Придністров’я»; «Меморіал жертв політичних репресій»; «Меморіал пам’яті видатних особистостей Придністров’я». У рамках перших двох напрямків на сайті викладені алфавітні покажчики у 2020 р.

Одним із напрямків роботи, згідно з Планом роботи ДСУДА ПМР на 2021 рік, стало створення та наповнення бази даних «Меморіал жертв політичних репресій» документальними матеріалами про репресованих, розстріляних, реабілітованих.

База даних по розстріляних у Тирасполі в 1937-1938 роках створена на основі електронних копій документів з архівно-слідчих справ репресованих, а також протоколів засідань Особливої Трійки НКВС МАРСР і актів приведення вироків у виконання, які нині зберігаються в Національному архіві Республіки Молдова (НАРМ). Ці електронні копії передані на вічне зберігання в Центральний державний архів аудіовізуальної та електронної документації у складі колекції документів, зібраної в ході багаторічної дослідницької роботи в рамках теми політичних репресій краєзнавцем, членом Асоціації жертв політичних репресій Людмилою Павлівною Алфер’євою для комплектування фонду документів особистого походження Л. П. Алфер’євої.

Завдяки багаторічній копіткій праці дослідників, імена розстріляних у Тирасполі в 1937-1938 роках нині відновлені.

Загальна кількість жителів МАРСР, розстріляних у Тирасполі з серпня 1937 року до середини листопада 1938 року, за попередніми підрахунками становить 4 785 осіб (1937 – 1 911, 1938 – 2 874). Вказана кількість осіб не є остаточною, оскільки в НАРМ  відсутня частина документів, які стосуються тираспольських розстрілів.

Серед розстріляних було 145 жінок. Стосовно до їхнього віку, то чотирьом з цього скорботного списку не було і 20 років. Найстаршій на момент розстрілу було вже 82 роки.

Віднині практично кожен родич розстріляного в Тирасполі може знайти своїх рідних і близьких у нашій базі даних.

Крім того, архівісти будуть вдячні, якщо документи та фото розстріляних або репресованих, що нині зберігаються в сімейних архівах їхніх родичів, надійдуть на вічне зберігання в Базу даних «Меморіал жертв політичних репресій».

У рубриці «Архівний документ місяця» на сайті Державної служби управління документацією та архівами ПМР «Архіви Придністров’я» http://gsuda.gospmr.org / буде викладено фотографію одного з репресованих.

Довідки тел.: 0 533 82299