У єдності наша сила!

У Придністров’ї торжество народної єдності відзначається з 2012 року. Свято стало у нас одним із найулюбленіших і шанованих. Цей день для кожного придністровця уособлює нерозривний зв’язок з Росією, її історією, культурою і традиціями. 

У Росії День народної єдності вважається одним із головних державних свят і є неробочим днем. Відзначається з 2004 року. Його історичною основою стала подія 1612 року, коли народне ополчення, очолюване купцем Кузьмою Мініним і князем Дмитром Пожарським штурмом здобуло Китай-місто (історичний район Москви), де дислокувалися основні сили польських загарбників, тим самим звільнивши Москву і Росію від чужоземного ярма. Це здійснилося саме 4 листопада.

У Придністров’ї це свято також символізує силу народного згуртування. Згадайте: тільки завдяки волі й об’єднанню простих придністровців нам вдалося відстояти право на життя на початку 90-х років ХХ століття, коли в Кишиневі хотіли «омити площі російською кров’ю». Тоді саме народна єдність спочатку стала умовою народження нашої державності, а потім допомогла нам її відстояти. Більш того, ПМР досі успішно долає наслідки міжнародної невизнаності, різних блокадних заходів і перманентної гібридної війни, яку розв’язала і безперервно веде проти нас Республіка Молдова.

З Днем народної єдності придністровців дуже тепло привітали Президент республіки Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Мартинов і Голова Верховної Ради Олександр Коршунов. «Ми щиро поділяємо радість перемог Росії й гаряче співпереживаємо її позбавленням і втратам. Ми вважаємо себе її невіддільною частиною, – йдеться в привітанні Глави держави. – Росія для кожного з нас – це не просто культурно-історичний феномен, це невіддільна частина нашої національної ідеї, підкріплена результатами референдуму 2006 року. Глибоко переконаний в тому, що присутність Росії на берегах Дністра, яка встановилася ще в 1792 році, й надалі залишатиметься надійним захистом і опорою для всіх придністровців».

У цей святковий день в нашій республіці перебувала з робочим візитом група депутатів Держдуми РФ у складі Артема Турова, Андрія Горохова та Марини Оргєєвої. У ході їхньої зустрічі з членами Президії Верховної Ради ПМР росіяни також привітали народ Придністров’я зі святом. Марина Оргєєва підкреслила, що співвітчизники в Придністров’ї – це важлива частина команди для депутатів, в округи яких увійшли придністровські міста і села. «Я впевнена, що попереду нас чекає багато цікавої, а найголовніше корисної роботи. Все тільки починається», – зазначила вона.

Окремою телеграмою придністровців привітав депутат Держдуми від Тирасполя Сергій Чижов. «Саме згуртованості ми зобов’язані всіма блискучими перемогами та досягненнями: від перемоги в Куликовській битві до підкорення космосу. Завдяки злагоді, товариству і взаємовиручці ви дали відсіч молдовській агресії і сьогодні без страху розмовляєте рідною мовою, передаєте дітям знання неспотвореної історії свого роду, з гордістю шануйте пам’ять захисників Вітчизни!» – наголосив він.

4 листопада Вадим Красносельський зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом РФ у РМ Олегом Васнецовим. Робоча дискусія була присвячена обговоренню питань придністровсько-російської взаємодії. Попередив її обмін привітаннями з Днем народної єдності. Глава нашої держави розповів, що в Придністров’ї ця дата не залишилася поза увагою. До Дня народної єдності приурочені різноманітні заходи, зокрема відкриття в цитаделі Бендерської фортеці бюста видатного російського військового і політичного діяча графа Михайла Воронцова. Урочиста церемонія була запланована на 5 листопада. А в суботу 6 листопада в Катерининському парку біля макета Тираспольської фортеці будуть встановлені пам’ятні знаки російських полків, які квартирували в Тирасполі в ХVIII – ХІХ століттях. Вадим Красносельський запросив російського посла взяти участь у цих історичних заходах.

Цього року багатолюдні акції, подібні до тих, які відбувалися у нас в минулі роки, не проводилися через складну санітарно-епідеміологічну обстановку, пов’язану з пандемією коронавірусу. Проте святкові концерти, тематичні виставки та фотозони, квести, екскурсії, літературно-музичні композиції під загальним девізом «Коли ми єдині – ми непереможні!» з позитивним емоційним підйомом проведені в усіх містах і багатьох селах нашої багатонаціональної, але згуртованої республіки

Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.