Пам’ять, що залишиться у знаках

У приміщенні столичного Головпоштамту 30 жовтня відбулася презентація та спецпогашення нових поштових блоків «Боротьба з COVID-19» та «60 років місту Дністровськ».

Учасниками події були міністр охорони здоров’я Христина Албул, а також лікарі медичних установ Тирасполя, представники ЗМІ та місцеві жителі.

Директор ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв зазначив, що установа підготувала незвичайний блок поштових марок, присвячених всім, хто бере участь у боротьбі з коронавірусною інфекцією.

Один поштовий блок складається з чотирьох різних марок: на одній із них головний лікар Республіканської клінічної лікарні Ігор Тостановський зображений в момент щеплення від ковіду; на другій – доставка партії вакцини «Спутник V» з РФ; фото невідомого лікаря на фоні автомобіля «Швидкої допомоги» та, звичайно, марка, що висвітлює діяльність кризового центру.

«Випуск марок символізує ставлення нашого народу до лікарів. Це завжди досить позитивні емоції та велика повага до тих, хто, перебуваючи на своїх робочих місцях, рятує життя людей», – зазначила у своєму виступі Христина Албул.

Головний лікар Республіканського госпіталю ветеранів війни Дмитро Чолак зауважив, що випуск марок можна вважати моральною підтримкою медиків, кожного, хто докладає неймовірних зусиль для подолання підступної хвороби.

«Не варто забувати й про важливість щеплення. Вважаю, що людство переможе ковід тоді, коли всі ми усвідомимо необхідність вакцинації», – переконаний фахівець.

Другий блок присвячений 60-річчю міста Дністровська. За словами Всеволода Лаврентьєва, 5 років тому вже виготовлялися марки до 55-ї річниці міста та монумента Прометею, який є визначною пам’яткою і візитною карткою міста енергетиків.

У нинішній ювілейний рік на одній марці зображений храм Кирила і Мефодія, а на другій –фонтан «Руслан і Чорномор», розташований у парковій зоні Дністровська. Сюжети марок розміщені на тлі панорамного знімку Молдавської ДРЕС, до речі, зробленого з боку України.

Фотографії, розміщені на марках, використано з відкритих джерел.

Для спеціального погашення виготовили особливі печатки, що використовуються лише один раз. Тираж поштових мініатюр також невеликий – 700 екземплярів кожен блок, зате він матиме високу популярність і цінність серед філателістів усього світу через свою унікальність. Після такої процедури марки будуть введені в поштовий обіг.

Директор установи поділився планами на листопад і зазначив, що готується до випуску в обіг марка, присвячена 125-річчю від дня народження маршала Радянського Союзу Георгія Жукова, і ще одна – до Року молоді в Придністров’ї.

Наприкінці грудня у Придністровському державному художньому музеї в Бендерах відбудеться презентація новорічних марок для дітей

Iрина МАСЛОВА.