Оперштаб – про головне

На черговому (від 1 листопада) засіданні Оперативного штабу при Президентові з профілактики та запобігання розповсюдженню нового коронавірусу відзначалося зростання захворюваності серед дітей.

У зв’язку з цим Вадим Красносельський запропонував продовжити на тиждень шкільні канікули, які вже нині розпочалися, та наголосив, що на цей час самі вчителі також повинні обмежити необґрунтоване контактування з колегами, перебуваючи у приміщеннях освітніх закладів.

Учасники наради зазначили, що спостерігається багато порушень санітарно-епідеміологічних норм і вимог у галузі послуг. Глава держави запропонував притягати до відповідальності за недотримання карантинних норм не лише безпосередньо порушників, а й керівників організацій, співробітники яких допускають злочинну недбалість та безвідповідальність. Зокрема, необхідно звернути увагу на водіїв маршрутних таксі, які безпідставно ігнорують масковий режим.

Йшлося й про домашнє лікування, перевагу якому віддають понад половину інфікованих громадян, а це 2 744 особи. Вадим Красносельський нагадав про свою вимогу контролювати перебіг хвороби таких пацієнтів: співробітники кризових центрів зобов’язані підтримувати з ними постійний телефонний зв’язок – як мінімум телефонувати двічі на день, чітко фіксувати та аналізувати зміни стану здоров’я для оперативного реагування та своєчасного прийняття рішень. Також Президент наголосив, що підвищена температура, яка триває кілька днів поспіль у таких громадян, є підставою для направлення їх на комп’ютерну томографію.

Як завжди, обговорювали тему вакцинації. Нині щеплено 112 031 придністровець – майже третина дорослого населення республіки. Продовжується вакцинація сільських жителів, причому, на думку Президента, важливо заздалегідь інформувати мешканців віддалених населених пунктів про можливість їхньої організованої доставки до місця проведення щеплення.

Уже функціонують 113 пунктів вакцинації: 20 – у поліклініках, 53 – у ФАПах, 40 – у СЛА. За дорученням Президента розпочалися роботи з підготовки приміщень для організації пунктів щеплення на міських ринках.

На нараді говорили про забезпечення медичних установ необхідними ліками, медичним киснем, про створення комфортних умов для перебування пацієнтів та роботи медперсоналу в стаціонарах.

Лікуються в стаціонарах 2 174 особи, завантаженість госпіталів досягає 93,6 %. Загалом у республіці розгорнуто 10 госпіталів, які можуть прийняти одночасно 2 322 пацієнти.

Тяжко хворіють 436 осіб або 20 % від загальної кількості госпіталізованих на поточний момент громадян, 59 захворілих є пацієнтами реанімаційних відділень, 8 підключені до апаратів штучної вентиляції легень. У домашніх умовах лікуються 2 744 придністровці. У період з 25 по 31 жовтня госпіталізація знадобилася 269 таким особам. Серед дітей кількість інфікованих зросла до 110, що становить 5 % від активних носіїв вірусу.

Не впоралися з хворобою 1 570 осіб, або 2,2 % хворих, одужали – 62 959 або 90 % інфікованих (протягом звітного тижня вилікувалися 2 687 чоловік). В умовах обов’язкової самоізоляції перебувають 3 422 придністровці.

З 25 по 31 жовтня в республіці на карантин закрито 153 навчальні класи у 52 загальноосвітніх закладах, а також 36 груп у 35 дитячих садках.

На завершення наради Президент закликав усіх не панікувати й кожному чітко та відповідально виконувати посадові обов’язки

Аліса КОХАНОВА.