У Верховній Раді ПМР

Чергове пленарне засідання Верховної Ради відбулося 3 листопада в онлайн-режимі. На ньому депутати ухвалили низку важливих для життєдіяльності республіки та громадян законопроектів.

Майбутнє дуальної системи освіти

У ПМР дуальна система освіти довела свою ефективність. Держава зацікавлена в розвитку такої форми навчання і підтримує підприємства, які готують затребуваних фахівців, використовуючи практико-орієнтований підхід.

«Це нове ставлення, яке використовують у сучасному суспільстві, коли молоді фахівці, студенти можуть здобувати освіту безпосередньо на своїх робочих місцях – у цехах, на підприємствах, поєднуючи теоретичні та практичні основи підготовки. У нас в державі є такі успішні приклади – це «Тиротекс», «Одема», «Електромаш», де впроваджується дуальне навчання», – зауважив голова Комітету ВР з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун.

На сьогодні ця форма підготовки вирішує відразу кілька завдань. Частину витрат на фінансування системи профосвіти беруть на себе роботодавці, що економить кошти державного бюджету. Підприємствам дуальна модель навчання допомагає гарантовано забезпечити себе кваліфікованими кадрами.

З 1 січня 2022 року ставка єдиного соціального податку для тих, хто навчався за цією системою і протягом року влаштувався працювати на ьпідприємство, буде зменшена наполовину – з 25 % до 12 %. Така ж податкова пільга поширюватиметься і на їхніх наставників. Верховна Рада прийняла зміни до закону в остаточному читанні. Законопроект направлений на підпис Президенту ПМР.

Розвиток системи міжвідомчого обміну даними

Дані, які зберігаються в органах реєстрації актів цивільного стану (РАЦС), будуть доступні для єдиного Держфонду соціального страхування та податкових органів. Вони зможуть направити електронний запит на інформацію, що їх цікавить. Таким чином громадяни будуть звільнені від надання необхідних довідок. Коригування норм закону «Про акти громадянського стану» пов’язане з новим, більш високим рівнем дії системи міжвідомчого обміну даними. Такий механізм скоротить для громадян час надання державних послуг.

«Депутати Верховної Ради націлені на те, щоб спростити порядок спілкування державних органів між собою, щоб переходити з паперового в електронний документообіг. Сьогодні ми прийняли закон, завдяки якому податкові органи та органи соцстрахування зможуть в електронній формі запитувати інформацію та отримувати з органів РАЦС документи в електронному вигляді. Це полегшує долю громадян. Процес спілкування прискорюватиметься і спрощуватиметься», – прокоментував ухвалення змін заступник голови Комітету ВР із законодавства Григорій Дяченко.

У поправках до закону також прописана можливість запитувати інформацію з баз даних органів РАЦС Міністерству державної безпеки ПМР.

Ухвалені зміни до закону «Про акти громадянського стану» направлені на підпис Президенту ПМР. Вони набудуть чинності після офіційного опублікування.

Про курс валют і додаткові кошти на соцсферу та економіку

Депутати в першому читанні розглянули зміни до Закону «Про республіканський бюджет на 2021 рік». Президент Вадим Красносельський запропонував змінити деякі параметри основного фінансового документа, що стосуються розвитку соціальної галузі та стимулювання економічної активності в нашій державі. Зокрема, додаткові кошти спрямують на ремонт покрівель у медзакладах, які постраждали під час літніх ураганів і злив, на заміну віконних блоків у під’їздах багатоквартирних житлових будинків, на дотації підприємствам, які виробляють молоко, а також на пільгове кредитування підприємств та організацій усіх форм власності.

Нещодавно наглядова рада ПРБ затвердила основні напрямки грошово-кредитної політики на 2022 рік і представила документ депутатам. Законодавці прийняли його до відома. Згідно з ним курс, позначений в основних напрямках грошово-кредитної політики, у 2022 році залишиться на колишньому рівні. Курсовий коридор відповідатиме параметрам останніх двох років: 16.10 – 16.50 рублів за 1 долар. Це, на думку Віктора Гузуна, свідчить про те, що політика ПРБ спрямована на стабілізацію ситуації, що будь-яких серйозних змін на «фінансовому фронті» не передбачається

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото звiдкритих джерел.