На що витрачатимуться державні гроші у 2022 році

Проект держбюджету на черговому засіданні Уряду презентували віце-прем’єр –міністр фінансів Тетяна Кірова та віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Підготовлений документ – колективна праця міністерств, держслужб, держадміністрацій, банківської спільноти та громадських організацій під керівництвом Уряду. Він націлений на реалізацію ключових положень Стратегії розвитку Придністров’я до 2026 року, затвердженої Президентом ПМР.

За словами Олександра Мартинова, Уряд під час складання головного фінансового документа наступного року спирався насамперед на проблеми, які порушують у своїх зверненнях придністровці.

Як і раніше, структурно державна скарбниця поділена на два вектори. Перший – це соціально захищені статті. Тетяна Кірова розповіла, що передбачено покриття потреб у харчуванні та медикаментах для установ державного сектора, оплату пільг за послуги житлово-комунального господарства та зв’язку, що надаються вразливим категоріям населення, утримання дитбудинків, інтернатів та компенсацій за заощадженнями часів СРСР.

Пропонується удвічі збільшити суми на держпрограми для лікування придністровців за кордоном та консультативного прийому дітей вузькопрофільними лікарями приватних клінік. Зберігається фінансування держзамовлення на безоплатну стоматологічну допомогу для пільговиків та послуги МРТ у комерційних медичних центрах за направленням лікаря для всіх придністровців.

Триватиме підтримка Державної цільової програми з профілактики та лікування онкології, гепатитів B та С, серцево-судинних захворювань, ВІЛ/СНІД, туберкульозу, імунізації населення та придбання житла для дітей-сиріт. Передбачено й «ковід-резерв» на випадок виникнення непередбачених витрат.

Значне місце посідає Фонд стимулювання та розвитку територій міст і районів. До нього закладені кошти на забезпечення робочими зошитами учнів початкових класів, оснащення їх канцтоварами, побутовою хімією, іграшками, предметами гігієни, забезпечення м’яким інвентарем дитячих садків, поповнення навчальною літературою освітніх закладів, на організацію додаткових точок доступу в інтернет. Фондом передбачене фінансування організації та проведення культурно-масових заходів у населених пунктах, їх благоустрій та озеленення. Окремо фінансуватиметься поновлення книжкового фонду бібліотечної мережі республіки.

Також зарезервовані суми на покриття внутрішнього держборгу.

Другий вектор – це програми розвитку. Сергій Оболоник представив доповідь про плановане фінансування та напрямки роботи цільових фондів.

Фонд капітальних вкладень, як і нині, спрямовуватиме кошти на будівництво та ремонт шкіл, дитсадків, поліклінік, лікарень, фельдшерсько-акушерських пунктів та сільських лікарських амбулаторій, спортивних комплексів, будинків культури, парків та скверів. Продовжать свою дію проекти із закупівлі медобладнання для лікувально-профілактичних установ та виконання наказів виборців. Передбачаються кошти на покращення транспортної доступності у великих містах Придністров’я – Тирасполі та Бендерах, придбання 12 шкільних автобусів, закупівлю комп’ютерів для працівників органів держвлади.

Дорожній фонд приділятиме увагу ремонту автомобільних шляхів, тротуарів, зливової каналізації, обстеженню мостів, заміні старих світлофорів, модернізації зупинок, облаштуванню мереж вуличного освітлення і, звичайно ж, упорядкуванню внутрішньоквартальних та внутрішньодворових проїздів.

Фонд розвитку підприємництва, крім пролонгації проекту «Купуй придністровське!» та Бізнес-школи ТПП, запропонував нову програму «Моя справа» для підприємців-початківців. Також він сприятиме розвиткові внутрішнього туризму.

Фонд підтримки сільського господарства передбачає заходи щодо дотування місцевих виробників молока (1 рубль за 1 літр продукції) та субсидування витрат на купівлю племінних нетелів молочних порід.

Фонд розвитку меліорації резервує ресурси на реновацію та введення в дію низки насосних станцій по республіці, що дасть можливість забезпечити поливом ще більше земель сільгосппризначення. Передбачено й відшкодування ДУП «Республіканські зрошувальні системи» різниці між реальною та відпускною ціною на воду для поливу.

Фонд підтримки молоді має допомогти молодим сім’ям купити власне житло. Проект, який є продовженням програми Президента з перетворення недобудов у житлові будинки, стартував цього року. Медики, педагоги, військовослужбовці, міліціонери одержують у банку іпотечний кредит, який субсидує держава. З нового року претендувати на держпідтримку зможе більша кількість працівників бюджетної сфери.

Після ухвалення проекту державного бюджету на наступний рік, Голова Уряду Олександр Мартинов висловив подяку всім, хто брав безпосередню участь у прогнозуванні макробюджетних параметрів: «… Хочу зазначити, що чим активніше ми дотримуватимемося профілактичних заходів і рухатимемося вперед у питаннях вакцинації, то дешевше (оскільки ми говоримо сьогодні про бюджет, про бюджетні витрати) нам обходитиметься боротьба з коронавірусною інфекцією. Та ще раз повторюся: хоч би якими не були складнощі, ми не залишимо громадян наодинці з цією проблемою. Будемо й надалі за дорученням Президента коштом бюджету фінансувати всі необхідні профілактичні та лікувальні заходи»

Аліса КОХАНОВА.