Ювілей Республіканської гвардії

У Рибниці на Меморіалі Слави 30 жовтня відбулась урочиста подія, присвячена 30-й річниці з часу заснування Республіканської гвардії.

У ході церемонії нагрудним знаком «Хрест Гвардійської слави» були нагороджені бійці Рибницького батальйону Республіканської гвардії, які брали участь у боях за незалежність Придністров’я.

30 років тому, в тривожному 1991 році, особовий склад всіх батальйонів республіки присягнув на вірність Придністров’ю. Так в нашій молодій державі була організована захисна структура – Республіканська гвардія. До її складу ввійшли Тираспольський, Бендерський і Рибницький батальйони, а також Дубоссарська окрема рота.

У листопаді-грудні був сформований штатний склад, а вже 13 грудня рибницькі гвардійці першими в республіці прийняли кривавий бій на дубоссарському посту ДАІ. З’явилися і перші жертви: Олександр Патергін, Володимир Щербатий і Юрій Цуркан. Вони склали свої голови, захищаючи наше з вами мирне життя. Самовідданість, стійкість, мужність, проявлені гвардійцями в боях з молдовськими та румунськими націоналістами назавжди залишаться в пам’яті нашого народу.

Згадати полеглих і привітати гвардійців з ювілейною датою прийшли представники керівництва міста. Глава держадміністрації Віктор Тягай від себе особисто і від імені всього придністровського народу висловив глибоку вдячність бійцям, які на початку 90-х стали на захист мирного населення: «Завдяки вам ми можемо спокійно жити, працювати, виховувати дітей, говорити рідною мовою. Тридцять один рибничанин загинув, захищаючи нашу республіку. Вічна їм пам’ять і вічна слава!» Віктор Вікторович побажав присутнім гвардійцям здоров’я і довголіття, а також зазначив, що захисники Придністров’я, які були безпосередніми учасниками тих подій, і нині залишаються на бойовому посту, вони передають правдиву історію молодому поколінню.

Голова Спілки ветеранів Республіканської гвардії Віктор Катареу зазначив: «Мені приємно бачити братів по зброї – бійців Рибницького батальйону Республіканської гвардії, які прийшли одними з перших на допомогу нашій дубоссарської роті, що згодом стала батальйоном, і разом з нами в 91-92 роках відстояли незалежність нашої республіки. Ми завжди будемо пам’ятати ту допомогу. Внесок гвардійців Рибницького батальйону неоціненний. Спільно з нами вони охороняли всі підступи до міста Дубоссари, відповідально і стійко захищали життєво важливі та стратегічні об’єкти й точки».

Після вітальних слів відповідно до наказу Міністерства оборони ПМР почалася церемонія нагородження. За особистий внесок у відбиття збройної агресії Молдови, виявлені мужність і хоробрість, а також в ознаменування 30-річчя з дня утворення Республіканської гвардії кожен із бійців Рибницького батальйону отримав свою заслужену відомчу нагороду – «Хрест Гвардійської слави». Нагороди захисникам Придністров’я, які пішли від нас, – Сергію Наїнському, Юрію Меркулову та Миколі Бєлову – були передані родичам.

Голова ордена Пошани громадського об’єднання «Рибницька Спілка захисників ПМР» Сергій Гарбузняк наголосив: «У всі часи, коли було важко державі, на її захист, на захист свого народу, ставали найвідважніші люди. Про них поет Маяковський сказав: «…із цих людей можна робити цвяхи». У 1991-1992 роках так проявили себе наші захисники. Вони знали, що за їхніми спинами – діти, придністровський народ. Ми пам’ятаємо і ніколи не забудемо полеглих товаришів. Їхній внесок у захист республіки неоціненний».

Віддаючи шану та вклоняючись подвигам наших гвардійців, ветерани Збройних сил, захисники Придністров’я, представники державної влади та присутні гості поклали квіти до Меморіалу Слави

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.