Свято винограду в Бендерах

У парку Олександра Невського відбувся традиційний (з 2019 року) фестиваль вина та винограду. Виноробство і виноградарство тісно переплетені з різними галузями народного господарства –економікою, здоров’ям та культурою придністровців.

Усе багатство нашої благодатної землі продемонстрували на території Бендерської фортеці понад 50 виноградарів, бджолярів та ремісників. Виноград на будь-який смак – на дегустацію відвідувачам було запропоновано десятки сортів ягоди. Стиглі та наливні грона з яскравим відблиском придністровського сонця нікого не залишили байдужим, навіть Президента республіки Вадима Красносельського. На святі він побував разом із дружиною Світланою. Глава держави скуштував свіжоприготовлений сік та поділився своїми враженнями з журналістами.

Вадим Миколайович відвідав різні локації, тематичні подвір’я та виставки. «Я дістаю задоволення від спілкування з людьми, від того, що куштую страви кухні різних народів. За суттю, люди, які перебувають на цьому святі, одержують заряд енергії, це все створює настрій та розуміння, які люди живуть на цій землі століттями. Придністровський народ – багатонаціональний народ, в ньому дуже багато переплетень традицій, культур. І такі свята, як сьогодні, вони наголошують на ідентичності придністровського народу та людей, які проживають у Придністров’ї. Російські, українські, молдавські, болгарські, гагаузькі пісні, мови, традиції, кухня – це все підкреслює ідентичність народу», – зазначив Президент Придністров’я Вадим Красносельський.

Організували фестиваль Міністерство сільського господарства і природних ресурсів разом із Торгово-промисловою палатою, Міністерством економічного розвитку та Держслужбою з культури та історичної спадщини. Різноманітною була програма фестивалю: ярмарок, конкурси, дегустація фрешів, майстер-класи, інтерактив та фотозони. Учасниками святкового концерту стали артисти з усього Придністров’я.

Відвідувачі заходу дегустували й купували різні сорти вин і винограду, цікавилися технологією виготовлення винних напоїв та авторськими рецептами купажів. Видавити виноградний сік ногами на швидкість, як головний герой Адріана Челентана у знаменитому фільмі «Приборкання норовливого», швидко з’їсти виноград без допомоги рук або ж створити картину за допомогою вина, розбавленого водою – все це можна було спробувати особисто на фестивалі в Бендерах.

Не обійшлося того дня без традиційного конкурсу виробників домашнього вина «Винних справ майстер – 2021». Близько 20 найкращих виноробів-аматорів Придністров’я представили свої авторські вина. У конкурсі було шість номінацій, які у свою чергу ділилися на дві категорії – «червону» та «білу», все залежало від сортів винограду, які використовували для приготування напою. Переможці отримали спеціальні призи – 15-літрові бочки з натурального дуба. «Представлено багато різних сортів винограду, і якщо когось цікавить певна інформація, то можна професійно поспілкуватися з виноградарями, дізнатися, як вирощувати виноград, тут також є продавці саджанців», – зазначив заступник голови Торгово-промислової палати ПМР Володимир Ісаєв.

Кульмінацією фестивалю була, звичайно ж, виставка, де аграрії з усієї республіки привезли виноград. Наприклад, Сергій Полейчук приїхав із села Володимирівка Слободзейського району. В його присадибному господарстві вирощується понад сотня сортів винограду з усього світу, зокрема й уже давно забутих у промисловому виноградарстві. «Кожен господар вирощує виноград по-різному і той самий сорт може дати різний за смаком виноград, все залежить від догляду, місця посадки, посадкової ями. Це як у господарок з випічкою, де використовують одне й те саме борошно, а вироби виходять різні. Це справжнє мистецтво», – розповів виноградар.

До речі, на фестивалі виготовляли свіжий виноградний сік, який робили за допомогою спеціального преса від заводу «Електромаш». «Відбулася модернізація цього пресу, він окрім гвинтової шайби укомплектований силовою скобою, що дозволяє пресування винограду зі звичайним автомобільним домкратом – або гвинтовим, або гідравлічним. Його плюси у зручності зберігання та менше зусиль доводиться докладати для того, щоб виконати процедуру», – розповів генеральний директор ЗАТ «Електромаш» Володимир Трандасір. Підприємство представило на фестивалі все необхідне обладнання для виробництва соку, вина та інше сільськогосподарське обладнання. Це різні подрібнювачі, дробарки, насоси.

Свято винограду вдалося на славу, було надзвичайно яскравим і водночас по-домашньому затишним – представники різних народів об’єдналися, щоб провести час у дружбі та злагоді. Відмінна риса цього фестивалю – його особливий колорит – захоплення та любов до винограду. Виноградарі ділилися не лише своїм урожаєм-2021, а й безцінним досвідом. «Для того, щоб виростити виноград, треба зробити щонайменше 20 підходів протягом року до нього. Щоб зробити вино, потрібно також докласти чимало зусиль. І результатом діяльності протягом усього року є чудовий продукт», – зазначив глава держадміністрації м. Бендер Роман Іванченко.

Важливо відзначити, що фестиваль винограду відбувся в рамках проекту «Купуй придністровське». Кожен зміг познайомитися з продукцією місцевого виробника та придбати собі товари, які сподобалися. «На сьогодні це вже тренд – «Купуй придністровське!» У магазинах наші люди шукають місцеву продукцію, бо знають, що вона без ГМО, будь-якої хімії – це натуральний продукт. Отже такі заходи популяризують нашого виробника, створюють можливість і для розвитку. Тому я особисто, якщо маю вибір, завжди купую придністровське. У нас в республіці натуральні продукти харчування, які не спробуєш у мегаполісах», – наголосив Президент Вадим Красносельський.

Фестивальний день супроводжувався жартівливими піснями й танцями, обов’язковою ж частиною виноградного свята була молдавська хора. Хоровод у три ряди підтримав навіть глава держадміністрації Бендер Роман Іванченко.

«Я приїхала з Кишинева, мене покликали сюди друзі. Враження просто надзвичайні: настрій гарний, люди дуже добрі, погода сприяє. Все сповнене позитиву, дуже здорово, я рада, що відвідала фестиваль у Бендерах», – розповіла гостя фестивалю винограду, мешканка Кишинева.

Наступний ярмарок «Купуй придністровське!» відбудеться вже в Рибниці 21 листопада. Захід присвятять Дню міста

Марія КРАВЕЦЬ.

Фото IA «Новости Приднестровья».