Пильність громадян – запорука збереження грошових коштів

Прокуратура м. Тирасполя за результатами аналізу наглядової діяльності відзначає зростання кількості заяв громадян до правоохоронних органів про шахрайські дії щодо грошових коштів заявників, які зберігаються на їхніх банківських картах.

За повідомленням Прокуратури ПМР, в кінці жовтня 2021 року до УВС м. Тирасполя надійшла низка звернень подібного характеру. Заявники пояснили, що, бажаючи реалізувати різного роду майно, скористалися електронною дошкою оголошень «Маклер» на відповідному сайті. Як з’ясувалося, інтерес до розміщених оголошень в першу чергу був виявлений з боку шахраїв, метою яких було не придбання товару, а заволодіння обманним шляхом реквізитами банківської карти продавця. Наприклад, контактуючи з продавцем за допомогою месенджерів у мережі Інтернет і, мотивуючи неможливістю особисто забрати покупку через перебування за межами Придністров’я, «покупець-шахрай» пропонував продавцеві скористатися послугою відомої фірми, яка здійснює доставку посилок (в даних випадках йшлося про фірму «Нова пошта»). У зв’язку з цим, продавцеві направляли за допомогою того ж месенджера посилання на «сайт-двійник» для заповнення анкетних даних, зокрема і реквізитів банківської карти – нібито з метою оформлення заявки на послуги кур’єра і для переказу оплати за товар за безготівковим розрахунком.

При цьому в усіх випадках (зі слів потерпілих) «покупець-шахрай» перебував у постійному контакті з продавцем, курируючи в телефонному режимі його дії, пов’язані з уявною реєстрацією на «сайті-двійнику», отримуючи при цьому усну інформацію про SMS-повідомлення, що надходять на телефон продавця.

Таким чином продавці (втрачаючи пильність в передчутті надходження грошових коштів за реалізований ними товар) самостійно передавали шахраям всю інформацію, яка необхідна для розпорядження коштами, що зберігаються на їхній банківській карті, а також дозволяє, зокрема оформити кредит на їхнє ім’я, і в підсумку втрачали свої гроші.

На поточний момент правоохоронні органи проводять необхідні дослідчі перевірки за відповідними заявами, вирішується питання про порушення кримінальних справ.

Щоб не стати жертвою шахраїв, убезпечити свої заощадження від подібних розкрадань, громадянам слід бути уважними до запитів у мережі Інтернет на надання персональних даних, зокрема щодо реквізитів своїх банківських карт. При цьому необхідно дотримуватися таких елементарних заходів безпеки:

– необхідно завжди тримати в таємниці отримані за допомогою SMS коди та PIN-код банківської карти. Не слід також розкривати в сумнівних джерелах свої персональні дані – ПІБ, місце і дату народження, дані паспорта;

– якщо хтось подзвонив сам, не слід йому довіряти, навіть якщо він представився співробітником банку. У разі підозрілого дзвінка або повідомлення від банку необхідно передзвонити в банк за точно відомим номером. Для швидкого зв’язку з обслуговуючим банком краще заздалегідь зберегти у своєму телефоні його офіційні номери, наприклад, операторів;

– не слід на прохання незнайомців завантажувати на свій смартфон ніяких програм, і тим більше надавати в запропонованих у них формах свої персональні дані, реквізити особистих документів;

– не потрібно зберігати окремо записаний PIN-код поруч із самою картою, а також доцільно підключити функцію оповіщення про операції по рахунку.

Дотримання цих простих правил допоможе гарантувати недоступність шахраїв до ваших грошових коштів.

Фото з вiдкритих джерел.