Спеців по осені рахують

У Придністров’ї дуальна освіта дістала прописку з 2018-го. Відтоді минуло три роки, й новий метод навчання став у нас широко розгалуженою ефективною системою підготовки кваліфікованих робітничих кадрів. Нині, коли 2020-2021 навчальний рік залишився в минулому і набирає обертів новий, багато «замовників» і «споживачів» дуальної форми навчання підбивають підсумки.

Як упровадили цю систему на заводі «Електромаш»? У 2018 році тут зіткнулися з проблемою нестачі працівників первинної ланки. Підтримали починання Міністерства просвіти ПМР і ввели новаторську методику в себе на виробництві. Відтоді пішло-поїхало. У 2019-му відкрили свій навчальний центр, що працює за дуальною системою підготовки кваліфікованих робітничих кадрів.

«На нашій базі ми готуємо фахівців різного профілю, – розповів нам заступник генерального директора заводу з виробництва Олег Баранюк. – За цей час ми випустили 6 навчальних груп. З них 4 групи – верстатників широкого профілю і по одній групі – зварювальників і електриків-монтажників. «Електромаш» як базове підприємство готує кадри, як для власних потреб, так і для інших зацікавлених підприємств, які відчувають гострий дефіцит у кваліфікованих робітниках».

«Унікальність цієї системи полягає в тому, що випускник нашого навчального центру максимально наближений до рівня виробництва заводу. Це ще й закріплення фахівця за робочим місцем. Нарешті, й соціалізація людини при такій формі навчання відбувається швидше», – поділився з нами своїм баченням перспективності дуальної освіти викладач навчального центру Валерій Земляков.

У дирекції заводу «Електромаш» думка однозначна: вони ні в чому не прогадали, коли перейшли на нову методику підготовки робітничих кадрів. Навпаки, тільки виграли. «Це, звичайно, досить серйозно і дуже добре, що є така система навчання. Вона нам добре допомагає», – сказав журналістам Олег Баранюк.

Підбивають підсумки й у Міністерстві сільського господарства та природних ресурсів. Воно також реалізує свої заходи з розвитку дуальної освіти. Протягом трьох кварталів 2021 року Мінсільгосп ПМР брав активну участь у розробці тристоронніх договорів про взаємодію навчального і виробничого процесів між аграрними підприємствами та установами професійної освіти та республіки. До цього процесу намагаються, перш за все, включати ті аграрні підприємства, які оснащені сучасними сільськогосподарськими машинами: ТОВ «АгроКомпакт», ТОВ «Агросид», Тираспольський комбінат хлібопродуктів, ТОВ «ЛендерАгроприм», ТОВ «Агромеханизм», і деякі інші. Коло сільгосппідприємств надалі розширюватиметься.

Відповідно до планів відомства на базі Тираспольського аграрно-технічного коледжу були відкриті курси трактористів без відриву від виробництва. За 9 місяців 2021 року на курсах навчалося 20 осіб. Найбільше «курсантів» було направлено з селянсько-фермерських господарств (СФГ) «Челчинський» та «Боросан». Після закінчення курсів 14 осіб успішно склали випускні іспити й стали фахівцями своєї справи.

Нову для себе професію освоював і Віктор Урека з Дубоссар. Він захотів сісти за штурвал комбайна. У цьому йому допомогло дуальне навчання. Теорію на безкоштовній основі Віктор здобув у Дубоссарському індустріальному технікумі, практику пройшов на рідному підприємстві. «Колектив мене прийняв, усе добре. Начальству моя робота подобається, колегам теж», – поділився він з нами своїми враженнями.

«Сьогодні практично всі сільськогосподарські спеціальності затребувані, особливо трактористи-машиністи широкого профілю. Представники цього напрямку мають величезну популярність не тільки в сільському господарстві, але і в будівництві, видобутку корисних копалин та інших галузях. Це і зрозуміло: якщо тракторист має одну категорію, він не може працювати на всіх сільськогосподарських машинах. А якщо він має 3-4 категорії, тракторист-машиніст може пересісти на будь-який транспорт, який йому запропонують. Коли він сяде за комбайн, то у нього і зарплата буде вища, і затребуваність більша», – пояснив журналістам майстер виробничого навчання Дубоссарського індустріального технікуму Володимир Гаврилаш.

До підготовки кадрів для агропромислового комплексу причетне і підприємство «Агромеханизм». Там готують комбайнерів для роботи на придбаній агрофірмами та селянськими фермерськими господарствами техніці. Ця організація є майданчиком для проведення практичного навчання студентів на новій техніці з подальшою видачею їм свідоцтва про закінчення таких курсів. На цей час «Агромеханизм» підготував 80 комбайнерів для роботи на комбайнах ДОН-1500 та інших його моделях.

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.