У Грушці будують водопровід

Удосконалення інженерної інфраструктури – в пріоритеті Стратегії розвитку Придністров’я. Особливу увагу керівництво республіки приділяє забезпеченню питною водою населених пунктів у глибинці.

У Кам’янському районі за 5 років централізованим водопостачанням забезпечили Катеринівку, Костянтинівку та Слобода-Рашків; реконструювали й розширили мережу в селах Ротар і Хрустова. На сьогодні співробітники місцевої філії ДУП «Водопостачання та водовідведення» ведуть будівництво водопроводу в Грушці.

У цьому порівняно невеликому селі проблеми з питною водою почалися давно, відколи зовсім зносився водогін, побудований ще за радянських часів базовим господарством. Колгосп збанкрутував, а у сільської громади не вистачало коштів на утримання інфраструктури. Джерелами питної води стали для грушківчан колодязі. Проте з ними теж не все так гладко. У дністровській долині криниці впорядковані, а селяни, чиї будинки розташовані на терасах пагорба, у посушливі роки відчувають дефіцит води.

«Цій проблемі вже років десять, – розповів місцевий житель В’ячеслав Карпенко. – Колодязі на подвір’ях опустіли. Взимку можна набрати трохи води в громадському, але на всю вулицю її теж не вистачає. Тому я їжджу до джерела, розташованого за 5 кілометрів від хати, набираю воду в бочки та бідони. Це ще добре, що у мене є машина. Сусіди, в яких транспорту немає, ходять за півкілометра до громадського колодязя. У будь-яку погоду носять воду відрами».

Грушківський комплекс, що об’єднує школу і дитсадок, – єдина на Кам’янщині освітня установа, не підключена до системи централізованого водопостачання. Воду для технічних потреб набирають у колодязі, розташованому на подвір’ї. Її використовують для гігієнічних процедур і прибирання приміщень, на кухні нею миють посуд. Для приготування їжі та для пиття дітей ця вода не годиться. За питною потрібно їздити до джерела. Щодня там наповнюють цистерни та везуть їх на кухню освітнього закладу.

Про все це грушківчани розповіли під час робочого візиту Голови Уряду Олександра Мартинова на Кам’янщину у 2019-му. Щоб вирішити проблему, село включили до інвестиційної програми наступного року, але у 2020-му багато планів довелося переглянути: величезні кошти знадобилися на боротьбу з пандемією. Однак про важке становище селян керівництво республіки не забуло. І нинішнього року було виділено 1,5 млн рублів на спорудження централізованого водопроводу в Грушці.

Співробітники Кам’янської філії ДУП «Водопостачання та водовідведення» з 1 серпня ударними темпами розгорнули в селі будівельні роботи. На околиці пробурили свердловину завглибшки 82 метри. Вода тут, як показали взяті аналізи, якісна. Від свердловини прокладають першу гілку водогону до водонапірної башти, яку зводять на вершині пагорба. Саме звідси питна вода поступатиме до сільських установ і будинків мешканців. Для цього належить прокласти близько 10 км водопроводу. Майстер філії Микола Лікий повідомив, що в селі паралельно працюють дві бригади, одна з яких уже обладнала десяток розподільних колодязів і почала зводити водонапірну башту. Друга – задіяна на монтажі водогону: риє на вулицях траншеї, укладає в них труби. На цих масштабних роботах вельми доречною виявилася нова техніка, придбана підприємством для Кам’янської філії.

На околиці Грушки, дійсно, працює цілий парк спеціалізованих машин. Бара й екскаватор, трактори з ковшами, лопатами й причепами прокладають траншеї, відвозять величезні камені та зайвий ґрунт. Вантажівки підвозять будматеріали. Міксери вивантажують розчин для цементування фундаменту водонапірної башти… Жителі вул. Перемоги – крайньої в Грушці – з надією поглядають на пожвавлення, що панує довкола. Вони розуміють: якщо до зимової негоди співробітники водопостачального підприємства завершать перший етап робіт, в їхніх будинках уже до кінця року з’явиться питна вода. На двох десятках інших вулиць Грушки її очікують у новому 2022-му.

У першу ж чергу до водопроводу планують підключити сільський освітній комплекс. До нього і прокладають нині відгалуження централізованої мережі. «Коли з’явиться проточна вода, зникне багато наших проблем. Для 60 дітей і членів трудового колективу будуть створені комфортні умови для навчання та праці», – зазначила директор комплексу Анжела Унтура

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.