Тирасполь тролейбусний – минуле й сьогодення

Молоді тираспольчани навряд чи можуть уявити своє місто без електротранспорту. Вони народилися вже після того, як для переважної більшості столичних жителів пересуватися тролейбусом у будь-які куточки столиці стало можливим та звичним саме завдяки діяльності МУП «Тираспольське тролейбусне управління».

Старожили пригадують, що у 60-ті роки, за певними нормативами, які діяли в радянські часи, Тирасполю не належало мати тролейбусного сполучення. Посприяла ж у позитивному розв’язанні питання міністр культури СРСР Катерина Фурцева. Відомо, що це сталося завдяки її дружнім стосункам з Валентиною Соловйовою – Героєм Соціалістичної Праці, директором швейної фабрики ім. 40 років ВЛКСМ, яка й порушила перед приятелькою тему громадського транспорту у своєму місті.

Тролейбусний рух відкрили 3 листопада 1967 року – до 50-річчя Жовтневої революції. Маршрут № 1 з’єднав радгосп-технікум ім. Фрунзе на західній околиці міста та залізничний вокзал. Тривалий час, з 1967 по 1993 рр., зупинка біля радгоспу-технікуму була найзахіднішою.

За рік побудували маршрут № 2: спочатку від радгоспу-технікуму до міської лікарні (нині –Центральна республіканська клінічна лікарня), згодом, у зв’язку з інтенсивним зведенням житлових будинків в Октябрському мікрорайоні, лінію було продовжено до кінотеатру «Юність» (нині розважальний центр «Оскар»).

У 1990-х, у зв’язку з забудовою західної околиці міста, лінію продовжили від радгоспу-технікуму до мікрорайону Західний, а у 2002-му – від кінотеатру «Юність» до торгового центру «Тернопіль».

Будували й інші маршрути, які поступово витіснили з міських вулиць автобуси, а тролейбуси стали улюбленим видом транспорту містян.

У червні 1993 року почався рух міжміським маршрутом № 19 від площі Суворова в Тирасполі до вул. Сергія Лазо в Бендерах, що започаткувало тролейбусний рух у другому за величиною та значенням місті Придністров’я.

До середини 2000-х років тролейбусний парк Тирасполя не оновлювався. Це призвело до різкого зниження інтенсивності перевезень, а популярність тролейбуса як виду транспорту впала, по-перше, через великі інтервали руху, по-друге, через інтенсивний розвиток мережі маршрутних таксі. У 2012-му тролейбусний парк поповнився 13 машинами.

Нині Тираспольське тролейбусне управління ім. І. А. Добросоцького (першого очільника підприємства) нараховує 39 тролейбусів. Щоранку вони виїжджають за маршрутами, виконуючи свою буденну місію за будь-якої погоди.

Міський електричний транспорт – це значна підтримка тираспольчанам, зокрема, пенсіонерам, які мають змогу пересуватися не лише вулицями свого міста, а й здійснити невеличку подорож за Дністер, побувати в картинній галереї, помилуватися красою Бендерської фортеці, не витрачаючи на поїздку жодної копійки.

Начальник відділу кадрів ТТУ Маргарита Соляр розповіла, що й тепер існує певний дефіцит на кондукторів та водіїв тролейбусів.

Підприємство готове до набору учнів, які мають бажання керувати великою електричною машиною. Оголошення повідомляють про безоплатне 4-місячне навчання, після якого майбутній водій протягом 1 місяця набуває навичок практичного водіння без пасажирів та ще 1 – з пасажирами, але під керівництвом наставника. Зарплатня гарна, за перевиконання плану до неї додається 40 % преміальних.

ТТУ виконує важливу роботу з пасажироперевезень, а весь колектив – кожен на своєму місті, сприяє комфортному та якісному обслуговуванню населення

Iрина МАСЛОВА.

Фото з вiдкритих джерел.