Сотні хризантем – на вулицях Кам’янки

У пору мого дитинства вся центральна вулиця Кам’янки потопала у квітах.

Були на ній шляхетні розарії, але на більшості клумб, розташованих по обидві сторони проїжджої частини, росли прості тюльпани та маргаритки, календули й настурції, чорнобривці та фіалки, жоржини й айстри… Вони безперервно цвіли від ранньої весни до осінніх заморозків, радуючи перехожих яскравими фарбами й тонкими ароматами.

Потім уздовж дороги вирішили створити липову алею. З роками тонкі саджанці стали величними деревами, що стоять на захисті будинків від пилу й автомобільних вихлопів. Вони додають вулиці чарівності в будь-яку пору року: взимку надівають білосніжні шапки, навесні вбираються в зелені плащі, влітку рясно квітнуть, огортаючи медовим запахом усе місто, а восени приміряють золоті прикраси. Одна біда – під розлогими деревами вже не можуть рости світлолюбні квіти. Працівники комунальної галузі розбили під липами газони, які ретельно доглядають.

Зелені, яка має в місті досить багато функцій, у Кам’янці вистачає. А от над тим, як повернути на вулиці квіти, фахівцям довелося подумати. «Невелика ширина зелених зон, затінених до того ж кронами дерев, не дозволяла нам створити вздовж тротуарів звичні клумби. Тоді вирішили встановити на вулицях Кам’янки конструкції вертикального озеленення. «На їх виготовлення з районного бюджету минулого року виділили 40 тисяч рублів, – розповів головний

архітектор району Олександр Шофул. – Одні конструкції виконані у формі пірамід (їх встановили під липами), інші – у вигляді арок (вони розташовані на площах і в скверах). На кожній передбачені місця для встановлення горщиків із квітами –завдяки цьому ми можемо створювати композиції, відповідні порам року. Пірамідальні конструкції багатофункціональні: під ними посадили кущі в’юнких троянд, які таким чином матимуть надійну опору».

Взимку, коли в комунальників менше роботи, 60 конструкцій установили на головних вулицях міста. З настанням теплих днів їх прикрасили горщики з яскравими сурфініями. У народі ці квіти називають петуніями. Проте сурфінії, швидше, дочки звичних нам запашних «грамофончиків». Їх вивели японські селекціонери, намагаючись адаптувати петунії до несприятливих погодних умов. І тепер ніжні квіти, попри свою витончену зовнішність, життєстійкі та мають великий запас сил для зростання, їм не страшна негода. Це й підтвердили розкішні кущі, які радували кам’янчан і гостей міста до перших заморозків. Звичайно, і догляд за ними був відповідний. Працівники цеху благоустрою (на фото) регулярно поливали та підгодовували рослини, прибирали гілочки, що віджили своє, даючи можливість для зростання новим, прикрашеним крупними квітками всіх барв райдуги.

З настанням холодів горщики із сурфініями поступилися місцем королевам осені – хризантемам. І в похмурому листопаді Кам’янка знову заграла яскравими фарбами

Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.