Дорогою пам’яті…

У Бендерах відбувся автопробіг, присвячений Дню автомобіліста. Організатором заходу стала Бендерська політехнічна філія ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Представники навчального закладу пояснили, що організацією такої акції вирішили розповісти студентам про військових шоферів, які брали участь у Великій Вітчизняній війні.

У Бендерській політехнічній філії ПДУ ім. Т. Г. Шевченка готують спеціалістів з автотранспорту. «Я також пройшла навчальні курси тут, дуже вдячна викладачам нашої автошколи, які навчили мене спокійно і впевнено почуватися на дорозі. Спочатку було страшнувато, я просила своїх студентів, щоб покаталися разом зі мною», – розповіла учасник автопробігу, викладач хімії БПФ ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Наталія Міткевич.

Автопробіг пам’яті військових шоферів провели вперше, але все вказує на те, що не востаннє. Подія знайшла відгук у серцях її учасників. «Концепція заходу спрямована на пропаганду патріотичного подвигу народу і, зокрема, військових шоферів у роки Великої Вітчизняної війни, а також виховання культури безпечної поведінки на дорогах», – зазначили організатори автопробігу.

У заході взяли участь півтора десятки машин, за кермом яких були студенти й викладачі, причому як досвідчені, так і початківці. «Ми щороку проводили авто-шоу з конкурсами, теоретичними змаганнями. Крім того, були й практичні у вигляді водіння на швидкість і якість. Цього року ми відмовилися від шоу й організували автопробіг, щоб привернути увагу мешканців та вшанувати пам’ять військових шоферів», – розповів в. о. завідувача кафедри інженерної науки, промисловості та транспорту політехнічного факультету Придністровського держуніверситету імені Т. Г. Шевченка Антон Янута.

Стартували учасники від Бендерської політехнічної філії, потім маршрут (30 км) продовжився через міський парк «Перемога», розташований у центрі міста, та фінішували знову біля навчального закладу БПФ ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. У Ленінському мікрорайоні біля пам’ятного знака загиблим захисникам Бендер учасникам автопробігу розповіли, як у роки Великої Вітчизняної автомобільні війська забезпечували фронт боєприпасами, технікою, доставляли на місце дислокації солдатів. Багато водіїв загинуло на полях битв, на згадку про них до підніжжя монумента лягли яскраві квіти

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото з вiдкритих джерел.